Legendy z Hollywoodu chtějí, aby Irán propustil režiséra Panahího

3. 5. 2010 - 18:00 | Téma | red

Legendy z Hollywoodu chtějí, aby Irán propustil režiséra Panahího zdroj: tisková zpráva

Hollywoodské hvězdy, včetně Stevena Spielberga a Martina Scorseseho, vyzvali íránskou vládu, aby propustila velice uznávaného íránského režiséra Džafara Panahího. Petici za osvobození tohoto otevřeného kritika režimu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, kterého zadržela íránská policie 1. března, podepsali i herci Robert De Niro, Robert Redford či režisér Francis Ford Coppola.

"Podporujeme našeho režisérského kolegu... a důrazně žádáme íránskou vládu, aby ho okamžitě propustila na svobodu," píše se v petici.

Panahí, který se řadí do proudu socialistického realismu, natočil několik filmů kritizujících íránský režim. V první březnový den vtrhli do jeho bytu íránští policisté v civilu a režiséra společně s jeho manželkou, dcerou a 15 dalšími hosty zatkli. 
Íránská prokuratura zadržení Panahího potvrdila, popřela ale souvislost policejního zásahu s politikou. "Džafar Panahí nebyl zatčen, protože je umělec nebo z politických důvodů. Je obviněn z jistých zločinů a byl zatčen s další osobou na základě nařízení soudce," uvedla prokuratura.

Íránské úřady již loni v létě zakázaly Panahímu opouštět Írán, když se na filmovém festivalu v Montrealu objevil v zeleném oblečení symbolizujícím podporu íránských opozičních demonstrantů, kteří po kontroverzních íránských červnových prezidentských volbách uspořádali masové protesty. Panahí byl také minulý rok krátce zadržen, když se zúčastnil vzpomínkové akce na památku studentky Nedy Aghové Soltánové zabité při opozičních protestech loni v červnu.

Při střetech demonstrantů s policií zahynulo tehdy nejméně 30 účastníků protestů, podle opozice bylo mrtvých více než 70. Tisíce lidí byly zadrženy a na 200 aktivistů zůstává za mřížemi. Nejméně devět z nich bylo odsouzeno k trestu smrti a dva již byli popraveni. 

Panahí je známým nezávislým režisérem. V roce 2000 získal na Berlinale Zlatého medvěda pro nejlepší film za svůj snímek Dajere (Kruh). Tento příběh o útisku žen v islámském světě ve stejném roce kraloval i benátskému filmovému festivalu.

V roce 2006 dostal Panahí v Berlíně Stříbrného medvěda za tragikomedii Offside o fotbalových fanynkách, které jsou zadrženy při snaze tajně proniknout na kvalifikační zápas pro mistrovství světa mezi Íránem a Bahrajnem. Ženy v Íránu se totiž nesmějí účastnit mužských sportovních akcí. 

V roce 2001 byl Panahí členem mezinárodní poroty na karlovarském filmovém festivalu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.