Legendy z Dogtownu

5. 9. 2005 - 9:59 | Recenze | red

Legendy z Dogtownu zdroj: tisková zpráva

Druhý film americké režisérky Catherine Hardwickové se věnuje zrodu skateboardového stylu, který vznikl v 70

Druhý film americké režisérky Catherine Hardwickové se věnuje zrodu skateboardového stylu, který vznikl v 70. letech v kalifornském městě Venice. Přestože v Legendách z Dogtownu najdeme množství dynamických surfařských a skateboardových scén, rockové hudby a rázného střihu, snímek nedokáže naši pozornost udržet ani polovinu své stočtyřminutové délky.

První film Catherine Hardwickové Třináctka (Thirteen) byl oceněn na mnoha festivalech (například v Sundance získal cenu pro nejlepšího režiséra), dočkal se herecké nominace na Zlatý globus za ženský herecký výkon v hlavní roli (E. R. Woodová) a nominace na Zlatý globus i Oscara za vedlejší roli pro Holly Hunterovou. Vysoko byl ceněn i scénář, se kterým Hardwicková též debutovala.

Scénář jejího druhého filmu napsal Stacy Peralta, jeden ze skutečných členů skateboardové skupiny Z-Boy, o jejímž vzniku, vzestupu ke slávě i následném rozpadu film vypráví. Sám Peralta o stejném tématu natočil v roce 2000 dokument Dogtown and Z-Boys, který získal ocenění pro nejlepšího režiséra a cenu publika na filmovém festivalu v Sundance. Nutno říci, že právě scénář je největším problémem jeho dalšího pokusu o zpracování své životní zkušenosti.

Legendy z Dogtownu začínají sdělením o pravdivosti vyprávěných událostí a skateboardovou jízdou se surfařským prknem v podpaží za tónů hypnotické Hendrixovy kytary. Divoká jízda končí na písčité pláži, kde se mladí hrdinové setkávají se svými staršími a již dospělými souputníky. Následují záběry surfování na mohutných vlnách. Bravurní kamera (Elliot Davis) se stává součástí nervozity, napětí i vzrušení všech zúčastněných a tlumené studené barvy skvěle zachycují atmosféru pošmourného a studeného rána. Tím je ovšem potenciál Legend z Dogtownu téměř vyčerpán. To nejlepší hned na začátek a pak už jen záblesky stejné energie, které však nemohou zastřít scénáristickou prázdnotu.

Skupina dospívajících chlapců z nižší sociální třídy, kteří se stanou hvězdami nového skateboardového stylu, se musí vyrovnávat se slávou, penězi i morálními dilematy. Přestože film sleduje osudy jednotlivých postav po několik let, scénář se od samého počátku pohybuje v neměnném kruhu: energická jízda doprovázená patřičnou hudbou (ve filmu zní kromě Hendrixe i Pink Floyd, Black Sabbath či Neil Young) – konflikt mezi hrdiny – skateboardová soutěž – energická jízda.

Herecké výkony mladých ale již ne zcela nezkušených herců (jmenujme za všechny alespoň Johna Robinsona, který zazářil ve snímku Slon Gus Van Santa) ukazují, že Hardwicková nemá problém s vedením mladých talentů, jak již dokázala ve své Třináctce. Mezi dospělými představiteli dominuje i u nás známý Heath Ledger (Příběh rytíře, Ples příšer, Patriot) zosobňující Skipa Engbloma, muže, který sice dal slavný Z-Boy team dohromady ale zároveň stál i v pozadí jeho rozpadu.

Události, které tvořily vznik nového kulturního fenoménu, z děje vyplývají, nejsou ale věrohodně podepřeny vývojem příběhu. Catherine Hardwicková tak vinou slabého scénáře došla jen na půl cesty. Podařilo se jí natočit místy efektní film nabitý energií, i ta ale po určité době začne nudit. Není totiž naplněna obsahem, který by v divákovi mohl rezonovat.

Možná by film získal ospravedlnění vedle již zmiňovaného dokumentu Stacyho Peralty, pro který by mohl být vhodným „mainstreamovým“ doplňkem. Bez jeho znalosti jsou Legendy z Dogtownu jen blyštivým pozlátkem, jehož lesk omrzí dříve, než si jej celé stačíme prohlédnout.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.