Kritiky i diváky ceněný snímek FIGHTER přichází do kin

21. 2. 2011 - 9:00 | Téma | red

Kritiky i diváky ceněný snímek FIGHTER přichází do kin zdroj: tisková zpráva

Několik dní před vyhlášením cen Americké filmové akademie přichází do českých kin film FIGHTER, nominovaný hned na sedm Oscarů. Fighter, pravdivý příběh dvou bratrů z boxerského prostředí, byl natočen ve spolupráci se skutečnými aktéry příběhu — Mickym Wardem a Dickym Eklundem.

Producent David Hoberman popisuje začátky práce na filmu: Scénáristé Paul Tamasy a Eric Johnson nám přinesli ukázat 15minutové DVD, kde byl zachycen životní příběh Dickyho Eklunda a Mickyho Warda. Když jsme se s mým spolupracovníkem Toddem Liebermanem na video podívali, měli jsme slzy na krajíčku. Je to příběh o překonávání nesnází a vykoupení z neštěstí, což je přesně typ příběhu, který jsme chtěli natočit. Rovnou jsme se scénáristů zeptali, jestli s nimi můžeme spolupracovat, a oni řekli ano. Lieberman dodává: Musel jsem to DVD vidět snad pětsetkrát. Bylo velmi inspirativní sledovat příběh těchto dvou bratrů, co museli během života překonat a jak se s problémy vyrovnali. Přišlo nám, že příběh má mnoho paralel, mísí se v něm drama, vykoupení a bratrská láska.

Fighter, Mark Wahlberg, Amy Adams

Režie filmu se ujal David O. Russell.

Russell vnímá Fightera také jako příběh lásky. Film nepostavil jen na složitém vztahu dvou bratrů, ale dává prostor i dějové lince, ve které Micky bojuje o urovnání vztahu mezi svoji rodinou a Charlene, svou životní láskou.

Postavy ve Fighterovi v sobě mají hodně lidskosti a opravdovosti, říká Russell.Mají velmi osobitý způsob života. Matka Alice je odbarvená blondýnka, silná žena s cigaretou v jedné ruce a skleničkou ve druhé, která se celých dvacet let stará o kariéru svých synů. Dále tu máme Dickyho, největšího hrdinu Lowellu od dob Jacka Kerouaca. Je to vlídný, charismatický, nespoutaný a trochu neurvalý typ člověka. A pak je tu jeho bratr Micky, tichý a disciplinovaný muž, který se snaží najít způsob, jak se vymanit z pout své rodiny.“

Chtěli jsme respektovat, kdo ti lidé byli, a zároveň popsat jejich příběh naprosto pravdivě, říká režisér Russell.

Fighter, Mark Wahlberg, Christian Bale

MARK WAHLBERG JE MICKY WARD

Mark Wahlberg dlouho toužil natočit film o Mickym Wardovi a Dickym Eklundovi. Už od začátku jsme věděli, že Mark by chtěl hrát Mickyho. Vždy Mickyho obdivoval a dobře znal jeho životní příběh, říká Hoberman a doplňuje: Z Marka je bezpochyby dokonalý Micky Ward.

Mark se v Mickym zabydlel, říká David O. Russell.„Pohyboval se jako on, oblékal se jako on a dokonale vystihnul jeho styl zápasení. Myslím, že Mickyho opravdu pochopil. Markova rodina, stejně jako rodina Mickyho Warda, si prošla spoustou nepříjemností a zklamání. Mark se podobně jako Micky nikdy nevzdává. Má v sobě tutéž prudkost a sílu. Tichou a děsivou sílu, která, když na to přijde, může být neuvěřitelně mocná.Mark je sám bývalý boxer, strávil také nějaký čas ve vězení. To dodalo jeho hereckému výkonu na opravdovosti a uvěřitelnosti.

Fighter, Mark Wahlberg, Amy Adams

Po Wahlbergovi přišlo na obsazování role Dickyho. Russell a Wahlberg se shodli, že tuto složitou postavu musí ztvárnit někdo herecky velmi zdatný. Volba padla na Christiana Balea schopného zahrát role od tajemného BatmanaTemném rytíři po Johna Connora ve filmu Terminator Salvation. Christian je herec-chameleon, skvěle zvládá transformovat se do různých postav, a proto byl pro roli Dickyho ideální,říká Russell. Bale strávil s reálným Dickym mnoho času a v podstatě se Dickym stal.

Bale musel během přípravy na roli shodit patnáct kilo, aby se přetransformoval do podoby šlachovitého boxera sešlého životem. Box trénoval přímo s Dickym Eklundem a naučil se jeho specifické pohyby. Bale tvrdí, že jako nováček v ringu se musel naučit i myslet jako boxer.

Fighter, Mark Wahlberg, Christian Bale

Také Mark Wahlberg prošel tvrdým tréninkem. Několikrát se v ringu potkal i s Micky Wardem, který byl naprosto nadšen Wahlbergovou odevzdaností a pílí. Jeho údery jsou silné a ví, jak vás dostat. Pozoroval mě až příliš dobře! Když jsem mu úder vracel, byl na to připraven. Zná mě tak dobře, že věděl, co čekat, říká Ward. Mark splnil svůj domácí úkol na jedničku. Jeho výdrž a odhodlání pomohla ke vzniku tohoto filmu. Patří mu za to velké díky.

Pro ztvárnění Mickyho sebevědomé a odhodlané přítelkyně Charlene si Russell vybral herečku Amy Adams.Amy běžně hraje úplně jiné typy žen. Ve filmu dokonce mluví jiným hlasem, než normálně. Amy je ve skutečnosti velmi laskavá a milá, ale od chvíle, co začala pracovat na roli Charlene, se ani neusmála a nebyla moc přátelská. Jednou jsem se jí zeptal 'Co se děje?' a ona na to 'Nic. Jen hraju svou roli'. Svoji roli hrála neustále.

Fighter, Mark Wahlberg

Amy měla příležitost potkat se se skutečnou Charlene. Ráda bych s ní strávila trochu víc času. Viděla jsem také nahrávky, ve kterých mluví o sobě a o ostatních. Je velmi rozumná a upřímná, podotýká Amy.

Melissu Leo na postavě Alice zaujal hlavně vztah Alice a přítelkyně jejího syna — Charlene. Vztah Alice a Charlene je opravdu zajímavý. Je to ten případ, kdy se muž zamiluje do ženy, která se velmi podobá jeho matce. Pro tyto dvě ženy pak není snadné spolu vycházet.

LOWELL, MASSACHUSETTS

Postavy autenticky zobrazují obyvatele Lowellu. Lowell je dělnické město kousek od Bostonu, kde býval boxerský ring chápán jako jediná možnost vysvobození z těžkostí života. Scénáristé Tamasy a Johnson strávili v Lowellu mnoho času, hovořili tam se všemi, kdo byli s Mickyho příběhem spojeni. Což byla ve výsledku velká část obyvatel Lowellu.

fighter, Mark Wahlberg, Jack McGee, Christian Bale zdroj: tisková zpráva

Lowell byl dlouho jedním z hlavních průmyslových center amerického východního pobřeží, kde pracovali hlavně přistěhovalci. Ve dvacátých letech dvacátého století zde však průmysl začal upadat a továrny začaly dělníky propouštět. Box se stal pro mnoho mladých mužů jedinou možností, jak něčeho dosáhnout.V jednu dobu bylo v Lowellu asi třicet boxerských ringů, doplňuje scénárista Johnson.

Podle Warda dostál režisér Russell svého slibu a zobrazil rodinu se vší úctou a soucitem. Od začátku říkal, že chce film udělat tak reálný, jak je jen možné, a také se mu to povedlo. Celou dobu poslouchal mě i Dickyho a nikdy se nebál zkusit naprosto cokoliv,říká Micky Ward. Jsem rád, že jsem mohl být součástí vzniku tohoto filmu. Film podle mě ukazuje, že když se všechny věci zdají být špatně, ale vy se nevzdáte, snažíte se, stojíte při těch, které milujete, a děláte, co je správné, začnou se dít dobré věci.

Hollywood Classic Entertainment uvede film Fighter do kin 24. února 2011.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.