Křeč Star Wars pokračuje: Lucasfilm prý zrušil filmy od Patty Jenkins i Kevina Feigeho

8. 3. 2023 - 13:34 | Téma | Adam Homola

Křeč Star Wars pokračuje: Lucasfilm prý zrušil filmy od Patty Jenkins i Kevina Feigeho zdroj: Foto: Disney

Fanoušci Star Wars se sice mohou koukat na celou řadu seriálů na Disney+, nicméně na stříbrném plátně se jim poslední dobou nedaří a podle aktuálních zpráv se to jen tak nezlepší.

Kathleen Kennedy, šéfka společnosti Lucasfilm, v prosinci 2020 oznámila, že Patty Jenkins, režisérka Wonder Woman, bude režírovat samostatný film Rogue Squadron ze série Star Wars. V září 2022 však společnost Disney film z plánované premiéry v prosinci 2023 vyřadila a zasvěcení lidé obeznámení s produkcí uvedli, že studio již na filmu aktivně nepracuje.

Zástupce společnosti Lucasfilm navzdory žádostem o komentář nereagoval. Patty Jenkins se již dříve zmínila, že na filmu Rogue Squadron sice stále pracuje, ale není jisté, zda se vůbec vznikne.

Zdroje Variety navíc zjistily, že potenciální projekt Star Wars, který měl produkovat Kevin Feige z Marvel Studios, se v Lucasfilmu také už aktivně nevyvíjí.

V květnu 2022 byl projekt Kevina Feigeho přitom stále ve vývoji. Scenárista Michael Waldron, který v té době pracoval na filmu Doctor Strange v multivesmíru šílenství, potvrdil Variety, že začal psát scénář právě pro Feigeho film z univerza Star Wars.

Waldron vyjádřil své nadšení z projektu a poznamenal, že má svobodu vytvořit něco, co nemusí být nutně pokračováním nebo navazovat na něco jiného. O pět měsíců později však Feige najal Waldrona, aby napsal scénář k filmu Avengers: Secret Wars. Chystaný film bude sloužit jako vyvrcholení multivesmírné ságy studia Marvel, podobně jako svého času Endgame.

Vzhledem k tomu, že se Feige soustředí na dalších asi tak tisíc projektů z univerza Marvel, budou ho závazky vůči Marvel Cinematic Universe zaměstnávat takřka stoprocentně po několik příštích let.

zdroj: Lucasfilm

Jediným filmovým Star Wars projektem, který se zdá být v současné chvíli stále při životě, je doposud nepojmenovaný film Taiky Waititiho, který údajně režíruje a mohl by si v něm i zahrát.

Waititi, který v roce 2019 získal Oscara za scénář k filmu Králíček Jojo, je známý svým svérázným a neuctivým stylem komedií a vyprávění. Režíroval a hrál v několika filmech a televizních pořadech, například Thor: Ragnarok, Co děláme v temnotách, nebo poslední epizoda první sezóny Mandaloriana.

Waititiho angažmá ve Star Wars však nemusí být pro sérii ani její fanoušky dobrým znamením. Waititi má tendenci zesměšňovat a podvracet žánry a vlastnosti, s nimiž pracuje, a často si dělá legraci z jejich specifik a konvencí. Projevil také nedostatek respektu k výchozímu materiálu a očekáváním fanoušků. Například ve filmu Ragnarok udělal z Thora komediálního šaška, jenže tam mu to ještě prošlo a vzhledem k předchozím filmům to bylo považováno za svěží přístup. V Thor: Láska jako hrom se to už setkalo s převážně drtivou kritikou. Ve filmu Jojo Rabbit hrál Adolfa Hitlera jako potrhlého imaginárního přítele a ve filmu Mandalorian namluvil sarkastického droida jménem IG-11.

Waititiho film Star Wars se možná bude řídit stejným schématem zesměšňování a parodování, které zavedl ve svých předchozích dílech. Může se obsadit do role směšné postavy, která podkopává vážnost a dramatičnost vesmíru Hvězdných válek. Může také do filmu vložit vlastní politický a společenský komentář, což může odradit některé fanoušky, kteří dávají přednost přímočařejšímu dobrodružnému příběhu.

zdroj: Lucasfilm

Waititiho film Star Wars může trpět i dalšími problémy, které trápí poslední projekty Lucasfilmu. Film zatím nemá datum premiéry, což naznačuje, že je stále v rané fázi vývoje. Může se potýkat s tvůrčími neshodami nebo konflikty v časovém plánu, které by mohly jeho produkci zhatit.

Jeho předchozí film Thor: Láska a hrom se setkal se smíšenými recenzemi a slabými kasovními výsledky, což naznačuje, že jeho styl humoru a vyprávění nemusí oslovit každého, respektive že se ho publikum může velice jednoduše přejíst a pro nášup si už nepřijde.

Waititi svůj Star Wars film píše společně s Krysty Wilson-Cairns, která byla za scénář k filmu 1917 nominována na Oscara. Film budou produkovat Kathleen Kennedy a Michelle Rejwan.

No a pak je tady Rian Johnson. Ten v roce 2017 režíroval film Star Wars: Poslední z Jediů, nedávno podepsal rozsáhlou smlouvu s Netflixem na scénář a režii dvou pokračování svého hitu Na nože. Díky smlouvě, která má údajně hodnotu 450 milionů dolarů, si tak Netflix osobitého tvůrce zaháčkoval na několik let.

Ale co Johnsonův další velký projekt: zbrusu nová trilogie Star Wars? V roce 2017 společnost Lucasfilm oznámila, že Johnson vytvoří novou trilogii filmů odehrávající se v předaleké galaxii, která nebude mít žádnou spojitost se ságou Skywalkerů ani s jinými existujícími příběhy Star Wars. Johnson měl také napsat scénář a režírovat první film této trilogie, přičemž jeho dlouholetý spolupracovník Ram Bergman by měl film produkovat.

zdroj: Lucasfilm

Od té doby se však o stavu Johnsonovy trilogie Star Wars neobjevilo mnoho zpráv ani aktualizací. Někteří fanoušci si vlastně kladou otázku, zda k ní vůbec někdy dojde, vzhledem k rozporuplnému přijetí filmu Poslední z Jediů mezi některými segmenty fandomu Star Wars. Film, který byl kritikou chválen za odvážná a podvratná příběhová rozhodnutí, se také setkal s odporem některých fanoušků, kteří měli pocit, že zradil jejich očekávání a znevážil jejich oblíbené postavy.

Johnson tvrdil, že s trilogií Star Wars stále počítá a že má s Lucasfilmem skvělé vztahy. Vzhledem k jeho závazkům vůči Netflixu na několik příštích let se však zdá nepravděpodobné, že by Johnson mohl v dohledné době zahájit produkci své trilogie Star Wars.

Kolem Johnsona je tak ve světě Star Wars v současné době příliš mnoho otázek a téměř žádné odpovědi. Bude jeho trilogie odsunuta na neurčito, dokud nedokončí smlouvu s Netflixem? A nezaháčkuje si ho pak Netflix další neodolatelnou smlouvou na další trilogii Na nože? Bude kvůli tvůrčím neshodám nebo odporu fanoušků úplně zrušena? Nebo všechny překvapí a stane se přelomovým přírůstkem do kánonu Star Wars?

Tohle všechno a mnohem víc ukáže až čas. Mezitím si mohou fanoušci Star Wars užívat alespoň seriálovou produkci na Disney+, kde to žije poměrně solidně, i když i tady je kvalita proměnlivá. Alespoň tu ale něco vzniká, na rozdíl od filmů.

Zdroje: Variety , Netflix , Disney , Lucasfilm

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.