Králova zahradnice - recenze filmu, kterých už je dnes málo

8. 4. 2015 - 22:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Králova zahradnice - recenze filmu, kterých už je dnes málo zdroj: tisková zpráva

Ten titulek vůbec nelže. Film Králova zahradnice vypráví pomalým tempem o tom, jak králova zahradnice navrhuje a také vybuduje úžasné zahrady ve Versailles pro Ludvíka XIV. Pomalý, kostýmově poctivý, s výbornými dialogy a také docela napínavý - takový je snímek herce Alana Rickmana coby režiséra.

Filmy s Kate Winslet jsem měl vždycky rád. Herečka nikdy nehrála ve škváru, většinou se pak objevuje v dílech dialogově velmi vyzrálých a zábavných. Je prostě potěšující se na ni dívat. Snímek A Little Chaos (Králova zahradnice) je přesně tím dílkem, které se pro filmového fanouška a milovníka "upravené" historie, může stát sezónní událostí. A to jsem vlastně ani netušil, že za snímkem jako režisér stojí herec Alan Rickman, který si zde zahrál francouzského krále Ludvíka XIV.

Králova zahradnice zdroj: tisková zpráva

Ludvík svoje rozhodnutí učinil jako zralý muž. Moc dobře věděl, proč chce vybudovat velkolepé zahrady kolem zámečku ve Versailles. Záměr byl jednoduchý, udělat něco, z čeho celá Evropa půjde do kolen. Najme si tedy zahradníka Andrého a ten opravdu záměr krále pochopí na výbornou. Rozhodne se však v jisté části přinést specifický rys jinak hodně kultivovaného parku, chce králi nabídnou dokonale vytříbený chaos květin. Něco jako přirozeně a přírodně působící záhony. Tak nějak jsem to pochopil. A sežene si pro tento účel zahradnici Sabinu (Kate Winslet. 

A tak sledujeme, jak Sabina vymýšlí a postupně realizuje záhonky, jak se parkem procházejí a konverzují dvořani, jak to celé vidí král...

Králova zahradnice zdroj: tisková zpráva

Film je vlastně jakýmsi přirozeně nenuceným konverzačním dílkem, v němž o mnoho nejde. Jen se na to dobře kouká. To je asi nutné neustále zdůrazňovat. Není to řachanda o tom, jak někdo omylem vysadí kosatce místo tulipánů, není to ani politicko historické drama. Je to fajn příběh o zahradnici a vzniku jednoho slavného parku. Nejvíc vás bude bavit to jemné jiskření mezi hlavními protagonisty a fajn atmosféra. Nebo se také budete opravdu hodně nudit. Ten film fakt není pro každého.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.