Krajina mé lebky (Country of My Skull)

19. 2. 2004 - 3:29 | Téma | red

Krajina mé lebky (Country of My Skull) zdroj: tisková zpráva

Berlinale 2004-soutěž: John Boorman (Vysvobození) se pokouší vyrovnat s tématem usmiřování bělochů a černochů po pádu apartheidu v JAR. Hrají: Samuel L. Jackson, Juliette Binoche. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie Slavný matador John Boorman (Point Blank, Vysvobození) si ukrojil pořádný krajíc, když se v adaptaci románu Antjie Krogové Country of My Skull (Krajina mé lebky) pokusil vypořádat s bolestným tématem usmíření ve svobodné JAR

Slavný matador John Boorman (Point Blank, Vysvobození) si ukrojil pořádný krajíc, když se v adaptaci románu Antjie Krogové Country of My Skull (Krajina mé lebky) pokusil vypořádat s bolestným tématem usmíření ve svobodné JAR. Místo drsného dramatu však vznikla poněkud upatlaná love-story. Technické zpracování je však bezchybné a samo téma je mohutnější, než nejhlubší propast scénáře.

Samuel L. Jackson hraje Langstona Whitfielda, manžela, tatínka a novináře renomovaného amerického deníku, který je v roce 1995 vyslán do Jihoafrické republiky. V zemi tehdy probíhal proces usmíření. Viníci rasistických zločinů (drtivou většinou běloši) dostali možnost amnestie, pokud při veřejném slyšení poví pravdu a dokáží, že jednali z politických důvodů, jinými slovy, že to nebyla jejich vina, že tak jednat museli.
V bandě novinářů, která slyšení objíždí, narazí Whitfield na místní bělošku od farmářské rodiny (manžel + děti) Annu Malanovou v podání Juliette Binoche. Ona je aktivistka za rovnoprávnost, což jí její bílí blízcí vyčítají, neboť prý bojuje proti „svým“.

Country of My Skull Boorman na začátku těží ze střetnutí racionálního amerického černocha a emotivní bílé domorodé aktivistky.
Jackson svou roli zvládá s přehledem ostříleného harcovníka, snad až příliš ležérně. Ale člověk alespoň neví, na jaké straně vlastně je. Binocheové se místy plete přízvuk, což ruší, ale především se neustále tváří hrozně dramaticky a zodpovědně. Pozadí je jednobarevné – černoši jsou veselá kopa, běloši vystresovaní králíci.

Nevím, zda za to mohla velkolepě romantická jihoafrická krajina v pozadí, anebo sice hrozné, avšak poněkud toporné scény ze slyšení (černoch: „Mučili mě“, běloch: „Ano, ale musel jsem to dělat“), ale postupně se kino zvrtne v až nechutně levné melodrama. Možná Boorman v průběhu práce pocítil, že téma samo je tak obrovské, že jej prostě nejde zfilmovat. Za to bych se přimlouval.

Režie využívá slyšení jako zdroj instantních emocí, kterými posouvá vztah Jackson - Binoche směr postel. V závěru se nakonec Binoche ke své nevěře manželovi přizná, Jackson své ženě pochopitelně nikoli. Jaké právo pak mají tito lidé někoho soudit? Kdyby se alespoň Boorman pokusil probádat toto pole – selhání osobní vs. selhání celku! On si ale pomůže jakýmsi plakátovým kruťasem De Jagerem, který umučil x lidí, a pak ho nechá odsoudit, aby divák dostal alespoň nějakou satisfakci.
Jsem naopak poněkud rozladěn, ne-li zhnusen, na jaký kýč Boorman celou tragédii roubuje.

Napsal jsem, že téma je nejspíš nezfilmovatelné. Nicméně pravdou je, že István Szabó tu předloni předvedl hluboké komorní drama Taking Sides, ve kterém se věnuje vině způsobené během diktatury a o tom, jak ji po jejím skončení chápat. Projekci doprovázel bouřlivý potlesk. Ostatně scény z Boormanova filmu, kdy Whitfield vede hovor s arcipadouchem De Jageremem Taking Sides velmi připomínají, a co víc – dávají tušit, jak VELKÝ problém apartheidu je a jak kontroverzně a provokativně je možné se s ním vypořádat.
Možná je to ale spíš na dokument.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.