Kráčející skála (Walking Tall)

5. 8. 2004 - 4:29 | Téma | red

Kráčející skála (Walking Tall) zdroj: tisková zpráva

Další film vycházející akční hvězdy s pseudonymem The Rock je předělávkou westernově přímočarého thrilleru z roku 1973. Hlavní devizou jsou zde neokázalé ambice, solidně odvedené akční sekvence a charisma hlavního bijce. Napsal: VOJTĚCH RYNDA.) V roce 1982 se v Barbaru Conanovi, nečekaném hitu Johna Miliuse, zrodila nová akční hvězda

V roce 1982 se v Barbaru Conanovi, nečekaném hitu Johna Miliuse, zrodila nová akční hvězda. Pak přišel Terminátor - a víme, k jakému statutu někdejší kulturista Arnold Schwarzenegger nakonec došplhal. Král Škorpión (2002) katapultoval vzhůru jistého Dwayna Johnsona, mnohanásobného wrestlerského šampióna s přezdívkou The Rock, který se do té doby ve filmovém světě taky ještě ani nestačil rozkoukat (zvládl štěk v Mumie se vrací). A i když Johnsonův/Rockův další snímek Vítejte v džungli (2003) rozhodně nebyl jeho Terminátorem, Kráčející skála by mohla představovat jeho Commando. Jednak dějovými motivy (veterán brání rodinu, pomocná ženská bitevní síla), jednak tím, že by ten film bez jeho charismatu dopadl o třídu hůř.

Kráčející skála Kráčející skála je remakem stejnojmenného klasického akčního thrilleru z roku 1973, založeného na skutečné postavě šerifa Buforda Pussera z Tennessee, který uplatňoval poněkud svérázné pojetí spravedlnosti. Stejně jako originál zacházel s reálným předobrazem značně svévolně, ani nová verze nelpí na detailech a přebírá vlastně jen titul filmu a základní linii. Buford Pusser se tu jmenuje Chris Vaughn (ano, hraje ho The Rock), právě odešel ze speciálních jednotek americké armády a vrací se domů, do zapadlého dřevařského městečka ve státě Washington. Jako hodný kluk má v plánu usadit se, spořádaně žít a pomáhat taťkovi na místní pile. Jaké je však jeho překvapení, když zjistí, že tahle pro ekonomiku města klíčová fabrika už nějakou dobu neběží! A to je teprve začátek: brzo se ukáže, že celé městečko trpí pod nadvládou Chrisova spolužáka ze střední Jaye Hamiltona (Neal McDonough), který provozuje casino, pase holky, vede drogový byznys a ještě fauluje při fotbale, to vše za tiché tolerance místní policie. Chris se s ním - respektive s jeho pohůnky - brzo dostane do křížku, narazí, uzdraví se, vyhraje soud, nechá se zvolit šerifem, znovu narazí a nakonec slavně zvítězí.

Kráčející skála Je to předvídatelné a přímočaré jako dráha kulky, ale i v tom může spočívat kouzlo filmu. Tím spíš, že Kráčející skála své (chybějící) ambice vystavuje s nenuceností veselého opilce, který si k vám jde pro peníze na další drink: to jsem já a mám se rád a když mi nedáš ty, dá mi někdo jiný. Hrát s takhle odkrytými kartami, se smyslem pro humor, s vědomím vlastní důležitosti (i malé žánry jsou žánry) a přitom bez laciné sebeironie je vlastně docela cenná deviza. Kromě lo-fi neokázalosti je to celé navíc příjemně svižné a krátké: když odečteme desetiminutové závěrečné titulky, má Kráčející skála sotva hodinu a čtvrt.

Kráčející skála A tak se můžeme například kochat tím, jak je každá z postav jedno velké klišé: starostlivá maminka, věkem moudrý tatínek, fajn ségra i její dospívající synátor, který drogy nebere. Najdete tu taky padlou děvu, co se pod Chrisovým vlivem zase polepší (nemá na nájem, ale jezdí skvělým bourákem a pod palbou pobíhá zásadně v podprsence). A Chrisův starý kamarád Ray zase dokáže vždycky odlehčit situaci (taky už nebere drogy a hraje ho Johnny Knoxville ze seriálu Jackass: až ho uvidíte demolovat auto jednoho ze sígrů, pochopíte, že to je klasická ukázka scény psané na tělo). Záporáci... jsou prostě záporáci. A sám Chris, tak trochu stydlín, ale se srdcem na pravém místě, je do půl těla nahý už během prvních deseti minut, aby se ta muskulatura taky nějak prodala - a i jinak má dost charismatu na to, aby mu ta něžnější a/nebo mladší polovina kinosálu mačkala pěstičky až do běla.

Kráčející skála Klíčová ingredience akčních filmů - totiž akční scény - potom dobře zapadá do popsaného rámce. Jakousi předehrou k nim je "bitva" na fotbale, pak následuje krátká, leč explozivní rvačka v casinu, třetí v pořadí nastoupí asi nejkouzelnější výstup, totiž sólo pro Rocka a masivní fošnu, a na závěr přijdou hned dvě akční sekvence zároveň, smíchané paralelní montáží a nastavené pohříchu poněkud odbytým závěrečným zúčtováním s hlavním padouchem (aspoň že přestřelky vystřídá ruční práce s pěstmi a sekerou). Všechny tyhle scény jsou profesionálně odvedené, slušně natočené, svižně sestříhané a někdy dokonce příjemně překvapí nějakým bonusem (bicí u sóla s fošnou, následované náznakem subjektivního vnímání, či předzávěrečný "klid před bouří"). Akci měl v Kráčející skále na starosti druhý režisér Jeff Habberstad, jinak též koordinátor kaskadérů na filmech M. Night Shyamalana nebo prvním Spider-Manovi.

A snad jediné, co z Kráčející skály může utkvět v paměti, je nečekaný přesah do politicko-sociální roviny. Centrální scénu tu představuje výstup u soudu. Před ním jsou instituce (šerif, policisté, obhájce) prezentovány jako zkorumpované a prohnilé a je potřeba síly lidu (porota, Chris, hájící se sám), aby byly svrženy. Pak však přijde pozoruhodný zvrat, kdy se do pozice šerifa vyšvihne Chris - a najednou instituce fungují, ovšem s jistou osobní libovůlí. Nemůžu si pomoct, ale vidím v tom paralelu k současnosti, kdy tolik Američanů ztrácí víru v do té doby málokdy napadnutelné instituce (prezidentství, pozice USA ve světě obecně) a spoléhá se spíš na konkrétní osobnosti... Ale já taky vidím čerta všude.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.