Kouzelný kolotoč

7. 7. 2005 - 10:41 | Téma | red

Kouzelný kolotoč zdroj: tisková zpráva

Většina českých diváků patrně netuší, že s filmem Kouzelný kolotoč dorazil do Česka kultovní fenomén, který v 60

Většina českých diváků patrně netuší, že s filmem Kouzelný kolotoč dorazil do Česka kultovní fenomén, který v 60. a 70. letech připoutával k obrazovkám děti a dospělé ve Francii i Velké Británii. U jeho zrodu stál francouzský animátor Serge Danot, který v roce 1963 vytvořil dětský loutkový seriál s původním názvem Le Manège Enchanté. Když později jeho dílo koupila britská BBC, anglický dabing svěřila do rukou komika a moderátora pořadů pro děti Erika Thompsona (otce herečky Emmy Thompsonové). Ten se však vůbec nezdržoval s překládáním francouzských scénářů a k animovaným výjevům vytvořil své vlastní, zcela originální dialogy. Vznikla bláznivá podívaná, která okouzlovala diváky všech generací; dospělé si získala suchým humorem a množstvím vtipných narážek na politiku, drogy a různé v té době známé osobnosti. Počátkem osmdesátých let pronikl Kouzelný kolotoč v podobě stejnojmenné knížky i k nám, ale širší popularitu si nezískal.

Celovečerní, digitálně animovaný Kouzelný kolotoč, který se nyní objevuje v kinech, se snaží oprášit půvab stařičkého loutkového seriálu. V zemích, kde slavil úspěchy původní Kolotoč, k němu kritika nebyla právě laskavá - recenzenti se vesměs shodli, že nová filmová verze nedokázala vzkřísit atmosféru originálu. České publikum je svým způsobem ve výhodě, neboť tohoto srovnání zůstává ušetřeno. Na druhou stranu může Kouzelný kolotoč některé nepřipravené diváky poněkud zaskočit. Jeho naivní výtvarné pojetí totiž vzbuzuje dojem, že se jedná o dílko určené výhradně nejmenším dětem. Fantasmagorický děj však připomíná směsici filmů Mumie, Pán prstenů a Indiana Jones a Chrám zkázy. Nemluvě o množství vtípků a odkazů, které pochopí pouze dospělí.

Příběh začíná ve slunné zahradě, kde tráví čas čtyři zvířecí přátelé: psík Dougal, pěvecky nadaná kráva Ermintruda, ležérní králík Dylan a rozšafný hlemýžď Brian. Idylické nicnedělání však brzy skončí. Zeebad, zlý skřítek na pružině, totiž unikl ze svého vězení a chystá se na celý svět uvrhnout novou dobu ledovou. Pro začátek zaklel Dougalovu paničku, dívenku Florence, spolu s dalšími dětmi do ledového zajetí v kouzelném kolotoči. Dougal, Ermintruda, Dylan a Brian musejí na mluvícím vláčku putovat po zledovatělých svazích hor i do žhnoucího jícnu vulkánu, aby získali tři kouzelné diamanty, které jako jediné mohou Zeebada zastavit.

Je zřejmé, že logika a dějová sevřenost nejsou nejsilnější stránkou Kouzelného kolotoče. Film je nejpůsobivější v jednotlivostech, především v těch nejpotrhlejších scénách, jako je velkolepý souboj Dobra a Zla, reprezentovaného dvěma skřítky na pérovacích pružinách, či Dougalův psychedelický sen, v němž se ocitá v růžovém světě plném cukrovinek. Neméně bizarní je králíkův souboj s kostlivci se svítícíma očima, kteří střeží tajemství pohanského pralesního chrámu (a přitom jsou stejně buclatí a roztomilí jako všechny ostatní figurky ve filmu). V originálním znění je zážitek ještě umocněn tím, že jednotlivé postavičky namluvily celebrity typu Robbieho Williamse (Dougal), Iana McKellena (dobrý skřítek Zebedee) či Billa Nighyho (Dylan).

Narozdíl od hollywoodských animovaných hitů z produkce Pixaru a DreamWorks pravděpodobně nedokáže britsko-francouzský Kouzelný kolotoč oslovit nejširší publikum napříč generacemi. Jeho nejvděčnějšími diváky by se mohli stát ti, kdo dokáží ocenit četné narážky na užívání psychotropních látek (králík Dylan je v permanentním marihuanovém rauši), citáty z filmů typu Pulp Fiction („Zeb je mrtvej, bejby. Zeb je mrtvej.“), a kombinaci suchého humoru s infantilní animací, připomínající pohádky z televizní Kouzelné školky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.