Korporace (The Corporation)

29. 10. 2004 - 5:07 | Téma | red

Korporace (The Corporation) zdroj: tisková zpráva

Jihlava IDFF: Rozsáhlý dokument Jennifer Abbottové a Marka Achbara. Tvrdá porce strikce o světě, kterému vládne trh. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +2 fotogalerie. Korporace - organizace nebo skupina osob, která je identifikována svým vlastním jménem a která vystupuje nebo může vystupovat jako celek

Korporace - organizace nebo skupina osob, která je identifikována svým vlastním jménem a která vystupuje nebo může vystupovat jako celek.

Korporace (The Corporation) je dokument velkolepý nejen stopáží (145 min). V této adaptaci knihy Joela Bakana The Corporation : The Pathological Pursuit of Profit and Power se Jennifer Abbott s Markem Achbarem věnují masivnímu tématu vzniku, rozkvětu a následcích působení korporací – tedy společenstev, jejichž vliv byl před 150 lety nepatrný, ale dnes vládnou nebývalou mocí a vlivem.
Korporace se stala ozdobou mnoha letošních festivalů, a také vítězem mnoha diváckých cen. Ačkoli nenabízejí žádní nová fakta, servírují Abbottová s Achbarem těžkou porci striktní palby, kterou kazí jen závěr plný mizerného idealismu.

Korporace: Umění Korporace byly původně zakládány jako organizace, které měly určitou obecně prospěšnou funkci – postavit most, zásobovat město vodou atp. S koncem občanské války byl přijat 14. dodatek Ústavy, který měl zajistit ochranu osvobozeným otrokům. Praví se v něm, že osobu nelze zbavit života, svobody nebo majetku bez řádného soudního procesu. Aby dosáhly větších pravomocí, snažily se korporace přesvědčit soudy, že jsou osobou. Uspěly.
Tolik premisa. Filmaři se následně snaží postihnout chování této „osoby“ a dle testu Světové zdravotnické organizace zjistit její psychický stav. Díky lhaní, nerespektování zákonů, ohrožování životního prostředí, či odmítání odpovědnosti splňuje pacient diagnózu: psychopat.

Korporace Na jednotlivých příkladech se pak Achbar s Abbottovou zaměřují na rozmach, vliv a následky působení nebezpečného pacienta.
Dočkáme se drtivě sarkastických i hutných kapitol o operacích na hraně zákona (používání jedovatého růstového hormonu BGH), o ničení životního prostředí a využívání dětské práce ve třetím světě. Jsme svědky vývoje marketingu: od nevinné propagace předností určitého produktu po dnešní propagaci celého životního stylu. Autoři si všímají brandingu, product placementu, rozebírají reklamu zaměřenou na děti.
V pozdějších pasážích se na řadu dostane privatizace a hon za patentováním živých forem. Závěr je pak věnován prorůstání korporací s demokracií a vztahu mezi korporacemi a diktaturou.

Korporace Tvůrci využívají velkého množství archivů (zprávy, propagační filmy), animací, rychlého střihu a hbitého pohybu po časové ose. Tklivá hudba v souvislosti s trpícími kravičkami funguje stoprocentně, stejně jako hlas až počítačově klidné vypravěčky. Mezi střídmě naaranžovanými „mluvícími hlavami“ (na černém pozadí) jsou přední zástupci z celého spektra oborů: ředitelé firem, právníci, filosofové, ekonomové, psychologové, brokeři, novináři i aktivisté. Mezi nejvýraznější figury patří Noam Chomsky, o kterém již Achbar natočil portrét Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media, a potom Michael Moore. Ten také dostane závěrečné slovo celého opusu - snad „za zásluhy“.
Krátké příběhy jsou zhusta brilantně vypointované – viz velký šéf od Pfizeru, který se chlubí, jak firma nainstalovala do stanice metra mikrofony k přivolání pomoci. Když jej pak sám vyzkouší, nikdo se neozve.

Korporace Doménou Korporace je plastické zobrazení motoru dnešního světa: trhu. Predátora s nenasytným apetitem, nezastavitelného a extrémně účinného stroje. Na jedné straně ždíme zdroje a válcuje planetu, čímž si řeže větev pod nohama. Na straně druhé se rozpíná a vymýšlí další a další obchodovatelné komodity. Díky rozhodnutí soudu lze odnedávna patentovat už i živé formy, všechny kromě člověka. Pokud ale bude současný směr pokračovat, je jasné, že u DNA živočichů se obchod nezastaví. S dávkou divokého, až sebezáhubného vzrušení lze říct, že stojíme na prahu jisté formy Matrixu. Technologie ještě připraveny nejsou, trh ano.

Korporace Až na poslední půlhodinku je Korporace veliká jízda po husí kůži. V momentě, kdy filmaři hovoří s politikem, který z okna sleduje demonstranty, divák automaticky sahá po subtilnějších, ale neméně dobrých Hrách prachu Martina Marečka.
Finále bohužel zpomaluje segment s reportéry televize Fox, kteří natočili znepokojující reportáž, ale stanice odmítá odvysílat. Následuje zbytečná aktivistická dvacetiminutovka v duchu otázky „Co s tím?“ a hledání očisty a lepšího světa. Jeden takový ‚lepší‘ svět jsme tu už jednou z písku plácali…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.