Koncem července se začne natáčet snímek o tragickém osudu obce Lidice

10. 6. 2010 - 13:30 | Téma | red

Koncem července se začne natáčet snímek o tragickém osudu obce Lidice zdroj: tisková zpráva

Koncem července začne režisér Petr Nikolaev natáčet film Lidice, jehož základem je scénář Zdeňka Mahlera. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to řekl producent Adam Dvořák ze společnosti Bioscop. Uvedl, že Nikolaev vystřídá režisérku Alici Nellis, která nebyla schopna vzhledem k akutní borelióze a neurologickým problémům pokračovat v náročných přípravách. Do scénáře zapracovala své režijní představy, s nimiž její nástupce souhlasí.

"Vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu by nepomohlo krátkodobé odsunutí natáčení. Měl jsem proto před sebou dvě možnosti: projekt pozastavit na neurčito, což by s velkou pravděpodobností znamenalo jeho konec, či hledat nového režiséra. Po dohodě s režisérkou jsem se rozhodl pro druhou možnost," uvedl Dvořák, který loni čelil problémům s financováním snímku s rozpočtem 65 milionů korun.Vznikne ve slovenské koprodukci, účast polských koproducentů je podle něj podmíněna jejich souhlasem se změnou režiséra.

Oba filmaři se setkali a prošli veškeré přípravy tak, aby nevznikly posuny v termínech. A tak se s hlavní částí natáčení začne 26. července a nezmění se ani termín premiéry 9. června příštího roku. Stejné by mělo zůstat i obsazení hlavních rolí; diváci se mohou těšit na Karla Rodena, Zuzanu Bydžovskou i Marthu Issovou.

"Scénář nebudu měnit, můžu jen něco zpřesnit a posílit jeho obrazivější prvek," podotkl Nikolaev, s nímž bude v roli kameramana spolupracovat Mexičan Antonio Riestra, který byl nominován na Českého lva za kameru v Ševčíkově thrilleru Normal.

Nikolaev, tvůrce filmů Kousek nebe, ...a bude hůř, se s námětem Lidic poprvé setkal, když před lety točil rozhovor s Mahlerem. Jeho kniha Nokturno, což byl původní název scénáře, ho zaujala a zvažoval možnosti filmového zpracování. "O to větší bylo moje překvapení, když mi Adam Dvořák nabídl režii," uvedl. Projekt pro něj bude i osobní výzvou, jelikož jeho dědeček, legionář a důstojník, byl po Heydrichově smrti popraven.

Hotov je i první ze singlů tvořících souběžný hudební projekt k filmovým Lidicím - skladba s názvem 15 od Jamese Harriese, britského písničkáře, který žije a tvoří v Praze. Jeho píseň vypráví o chlapci, který prožívá první okouzlení ženami a dívkami. Ve druhém plánu poukazuje na to, že při vyhlazení Lidic byl právě tento věk hranicí dospělosti, po jejímž překročení mohli být chlapci jako muži zastřeleni. Hudebním projektem chtějí Dvořák s producentem Miroslavem Chyškou zpřístupnit lidické téma, očistit je od nánosu dějepisné propagandy minulého režimu a získat podporu hudebních osobností. Oslovili i Čechomor, Jarka Nohavicu, Dana Bártu, Jana Budaře a Janu Lotaovou. S vydáním hudebního CD počítají v prosinci.

Film Lidice nabízí pohled na tragický osud této středočeské obce za 2. světové války z neobvyklé perspektivy: skrze příběhy tří mužů, jejichž osudy ovlivnily osobní vztahy a nevěra. Jde o příběh plný emocí, který poukazuje na to, jak zdánlivé maličkosti mohou změnit chod dějin a způsobit tragédii.

Producent Adam Dvořák uvítal, že na film sponzorsky přispěla i některá česká města. Konkrétně Praha, Kladno, Lidice, Opava a Liberec.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.