Komedie Bezva chlap zkoumá lidské chyby

21. 4. 2010 - 17:00 | Téma | red

Komedie Bezva chlap zkoumá lidské chyby zdroj: tisková zpráva

Norský snímek Bezva chlap nabízí příběh o lidských pocitech, pochybení a vyrovnávání se s vlastními chybami. Černá komedie režiséra Hanse Pettera Molanda sleduje osud sympatického kriminálníka, který se snaží získat druhou šanci v životě.

Film se svérázným a místy drsným humorem, který soutěžil na letošním Berlinale v nominaci na Zlatého medvěda, byl v Praze promítnut na závěr festivalu Dny evropského filmu. V českých kinech se objeví od 22. dubna.

"Severská kinematografie opět nezklamala - ta zvláštní směsice groteskna a surovosti vás lapí. Filmy 'jako ze života' plné absurdit, vyloženě trapných a tím i vyloženě komických situací i černého humoru mají v sobě svéráznou, krutou a přeci velmi jemnou poetiku. Mezi ně patří i Bezva chlap," řekla o snímku Zuzana Pudilová ze společnosti Aerofilms, která snímek zakoupila pro českou distribuci.

Bezva chlap

Ve svém snímku režisér chtěl podle svých slov vyjádřit "poctu pohlaví, které má daleko k dokonalosti". Film zároveň prezentoval jako "světovou kampaň proti malicherným puntičkářům, kteří vládnou lidstvu".

Hlavní hrdina Ulrik, jehož roli švédská herecká hvězda Stellan Skarsgard, je propuštěn po dvanácti letech z vězení. Je mlčenlivý a nenáročný. Chce vést spořádaný život, avšak s rodinou si příliš nerozumí. Bydlí ve sklepě a musí se vyrovnávat se sexuálními nároky nerudné bytné. Vítaný je hlavně mezi gangstery, kteří se jej však snaží přimět k novému zločinu. Spravedlnost tak bere do vlastních rukou.

Tvůrci filmu si dají záležet na detailech lidského chování. Ukazují trapnost a také drsnou realitu lidských vztahů. "...děláme všechno pro to, abychom si zachovali aspoň zbytky důstojnosti než bude příliš pozdě. Málokdy uspějeme. Ale snažíme se. A při tom snažení vypadáme jako pitomci. Je to trapné? Ano, ale lidé jsou trapní," vysvětlil režisér.

Hans Moland režíroval šest celovečerních filmů. Soutěže v Berlíně se zúčastnil již podruhé. Poprvé se tam představil v 2004 s filmem The Beautiful Country.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.