Kočky, které inspirovaly i Tarantina, se dočkají vlastního remaku

29. 3. 2023 - 8:22 | Novinky | Adam Homola

Kočky, které inspirovaly i Tarantina, se dočkají vlastního remaku zdroj: Foto: Disney

Svého vlastního remaku se dočká další moderní pohádka od Disney, tentokrát kultovní Aristokočky z roku 1970.

Poté, co loni získal Oscara za nejlepší dokumentární film, se Ahmir „Questlove“ Thompson dočkal svého debutu jako režisér celovečerního filmu - podle zdrojů Deadline bude pro studio Walt Disney režírovat částečně animovanou a částečně hranou předělávku filmu Aristokočky.

Thompson je také výkonným producentem a dohlíží na hudbu k filmu, jehož scénář napsali Will Gluck a Keith Bunin.

Animovanou romantickou hudební komedii Aristokočky natočila společnost Walt Disney Productions v režii Wolfganga Reithermana. Film byl uveden v roce 1970 a je posledním animovaným filmem společnosti Disney, na němž se podílel její spoluzakladatel Roy O. Disney před svým odchodem v roce 1971.

Film se odehrává v Paříži v roce 1910 a sleduje dobrodružství rodiny aristokratických koček, které se chystají zdědit jmění po své majitelce, vysloužilé operní pěvkyni jménem Madame. Jejich životy se ale dramaticky změní, když je její chamtivý komorník Edgar unese a opustí na venkově s úmyslem získat dědictví pro sebe.

Na své cestě se setkávají s charismatickým Thomasem O'Malleym, který jim pomáhá najít cestu zpět domů, a nakonec se zamiluje do kočičí matky Vévodkyně. V příběhu se představí také pestrá plejáda postaviček, včetně koček hrajících jazz, komických psů a dvou britských husích sester.

Film se může pochlubit talentovaným hlasovým obsazením, včetně Phila Harrise, Evy Gabor, Sterlinga Hollowaye, Scatmana Crotherse a Paula Winchella, a nezapomenutelným soundtrackem, který složil George Bruns a písněmi do něj přispěli Terry Gilkyson, Floyd Huddleston, Al Rinker a Richard M. Sherman a Robert B. Sherman. Mezi pozoruhodné písně z filmu patří „Thomas O'Malley Cat“, „Scales and Arpeggios“, „The Aristocats“ a „Ev'rybody Wants to Be a Cat“.

Aristokočky byly dobře přijaty kritikou i diváky a sklidily chválu za humor, animaci, hlasové projevy, hudbu a celkové kouzlo. Film byl kasovně úspěšný a při rozpočtu 4 miliony dolarů vydělal celosvětově přes 55 milionů dolarů. V průběhu let byl film opakovaně uváděn v kinech i na domácích nosičích, což vedlo k natočení spin-off televizního seriálu The Aristocats Kids v roce 1987 a přímého pokračování The Aristocats II v roce 1995.

Jako klasická disneyovka zanechaly Aristokočky trvalý kulturní dopad, odkazy a parodie se objevily v různých médiích, například v Simpsonových, Family Guy, Robot Chicken, Shrekovi 2, Zootopii a dalších. Inspiroval také zboží, videohry, knihy, komiksy a divadelní adaptace.

zdroj: Disney

Ukázka na původní Aristokočky z roku 1970

Aristokočky možná není to první, co vás napadne, když si vzpomenete na Quentina Tarantina, slavného režiséra, který stojí za drsnými a stylovými filmy jako Pulp Fiction, Kill Bill nebo Nespoutaný Django. Tarantino však v rozhovoru u Grahama Nortona přiznal, že jedna konkrétní scéna z filmu Aristocats ovlivnila jeho režii dnes již kultovní sekvence.

Jde o živou jazzovou scénu „Ev'rybody Wants to Be a Cat“, během níž se v opuštěném sídle sejde skupina koček různého původu a národnosti na hudební jam session. Píseň zahrnuje několik hudebních stylů a nástrojů, jako je klavír, trubka, housle, akordeon a dokonce harfa z rybí kosti. V této scéně také vyniknou výrazné osobnosti a pohyby postav, včetně kultivované Vévodkyně, rozpustilých koťat, slušňáka Thomase O'Malleyho a groovy Scat Cat.

Tarantina zaujalo, jak animátoři vystihli podstatu jednotlivých koček prostřednictvím jejich jedinečných tanečních pohybů. Obzvlášť ho zaujaly ladné a svůdné pohyby ocasu kočky Duchess. Tarantino prozradil, že se jimi inspiroval při režírování taneční scény Umy Thurman s Johnem Travoltou ve filmu Pulp Fiction.

V této scéně Thurman ztvárňuje Miu Wallace, manželku zločineckého bosse, která si vyrazí na výlet s Travoltovou postavou nájemného vraha Vincenta Vegy. Dvojice navštíví bistro s tématikou 50. let a zúčastní se soutěže v twistu. Thurmanová se svými tanečními pohyby podobá Vévodkyni, když elegantně pohupuje boky a hravě si pohazuje s vlasy.

zdroj: Miramax Films

Dnes už legendární tanec, který se přiznaně inspiroval právě u Aristokoček

Ale zpátky k chystanému filmu, respektive jeho právě oznámenému tvůrci. Questlove možná není běžnému českému divákovi příliš známí, ale vězte, že je to slavný americký hudebník, hudební producent, DJ, filmař, hudební novinář a herec, se proslavil jako bubeník a spolufrontman hiphopové skupiny The Roots. Kapela také působí jako domácí kapela pořadu The Tonight Show Starring Jimmy Fallon. Questlove, držitel Oscara za dokumentární filmy, je také spoluzakladatelem webových stránek Okayplayer a OkayAfrica.

Questlove se narodil 20. ledna 1971 ve Filadelfii v Pensylvánii jako Ahmir Khalib Thompson a vyrůstal v hudební rodině. Jeho otec byl zpěvákem doo-wopové skupiny Lee Andrews & the Hearts a matka byla členkou soulové skupiny Congress Alley. V mládí začal hrát na bicí a ve třinácti letech se stal hudebním režisérem. Questlove navštěvoval filadelfskou střední školu pro kreativní a scénická umění, kde se seznámil s budoucím spoluhráčem Tariqem Trotterem, známým jako Black Thought. Společně založili kapelu Square Roots, později z názvu vypustili slovo „square“, a začali vystupovat na ulicích a v klubech.

V roce 1993 se Questlove a Black Thought přestěhovali do Londýna, aby si rozšířili hudební obzory, kde se seznámili s dalšími hudebníky, kteří se k nim připojili a založili skupinu The Roots. Skupina, která kombinovala živé nástroje s rapovými texty, vydala v roce 1993 debutové album Organix a v roce 1994 podepsala smlouvu s DGC Records. Jejich další alba, jako Do You Want More?!!!??! (1995), Illadelph Halflife (1996) a Things Fall Apart (1999), si vysloužila uznání kritiky a věrnou fanouškovskou základnu. The Roots spolupracovali s různými umělci z různých žánrů, včetně Erykah Badu, Johna Legenda a Elvise Costella.

Questlove je plodným producentem a spolupracoval s umělci, jako jsou Al Green, Booker T. Jones a Betty Wright. Je členem několika producentských týmů a hudebních kolektivů a vydal sólové desky pod svým jménem nebo jako Questlove Gomez. Questlove je DJ, moderátor rozhlasových pořadů a podcastů, napsal také čtyři knihy, včetně Mo' Meta Blues: The World According to Questlove (2013) a Soul Train: (2013): The Music, Dance, and Style of a Generation (Hudba, tanec a styl jedné generace).

zdroj: Hulu

Dokument, za který dostal Questlove Oscara

Jako herec se Questlove objevil ve filmech Bamboozled (2000) a Brown Sugar (2002) a účinkoval v televizních pořadech, jako jsou Simpsonovi a Chappelle's Show. Jeho režijní debut Summer of Soul (...Or When the Revolution Could Not Be Televised) (2021) zachycuje kulturní festival v Harlemu v roce 1969 a získal Velkou cenu poroty a Cenu diváků na filmovém festivalu Sundance a také cenu za nejlepší dokumentární film na Oscarech.

Questlove je velmi vlivnou a všestrannou osobností současné hudby a kultury, získal šest cen Grammy, Oscara, cenu BAFTA a řadu dalších ocenění. Působí jako mimořádný profesor na Clive Davis Institute of Recorded Music na New York University a je filantropem podporujícím různé záměry, včetně vzdělávání, umění, zdraví a sociální spravedlnosti.

Zdroje: Deadline , Disney , The Graham Norton Show

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.