Kluk ve světě příšer - recenze nového anime

10. 5. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Kluk ve světě příšer - recenze nového anime zdroj: tisková zpráva

Devítiletý kluk, kterému umřela matka při dopravní nehodě (a otec dávno zmizel neznámo kam) nechce žít s příbuznými a místo toho se ze současného Tokia dostane tajnou uličkou do světa monster. Přičemž monstra žijí, chovají se a mluví jako lidi, ale mají zvířecí sekundární znaky (především hlavy).

Zde se kluk stane žákem medvěda, který je silný bojovník a má se brzy utkat s prasetem o titul nového vládce celé říše.

Kluk i medvěd jsou velmi prchliví, takže na sebe většinu času řvou / jsou uraženi, ale během mnoha let, které kluk ve světě monster stráví, mezi nimi vznikne výjimečné pouto. A někdy o osm let později má konečně dojít k onomu osudovému zápasu. Všechno se to ale poněkud zkomplikovalo několika vedlejšími dějovými liniemi...

Anime jsme si v našich kinech nikdy moc neužili. Snad jen Pokémony a nějakým omylem Cestu do Fantazie (Spirited Away). Tudíž je škoda, že z té obrovské spousty zajímavých / bizarních anime filmu se do našich kin dostává právě tento, který mi nepřipadal nijak výjimečný.

Rozhodně nejsem nějaký anime expert. Viděl jsem skoro všechny filmy Ghibli Studia a možná tucet dalších, těch nejslavnějších. Ale i při takto omezeném vzdělání jsem měl většinu času při Klukovi dojem, že se dívám na nějaký remix těch nejlepších scén z předchozích slavných anime filmů. Ale že tenhle remix nedrží zdaleka tak dobře pohromadě.

Dejme tomu jednou každých 10 minut se stane něco zajímavého (ať už vizuálně nebo dějově), a dalších 9 minut a 30 sekund je pak zcela předvídatelných po všech stránkách. U filmu, který se z valné části odehrává ve zcela smyšleném, fantastickém světě, to pokládám za docela zásadní problém.

Než titulní kluk dospěje v muže, je tři čtvrtiny filmu nesnesitelný emo fracek. Jeho učitel medvěd na tom není o nic lépe, tudíž jsem měl problém někomu z nich fandit. Hudba je místy tak nevhodná, že v mých uších zabíjela atmosféru, kterou se tvůrci snažili v daných scénách snažili budovat. Ale hlavní problém jsem opravdu měl s tím, že naprostá většina toho, co jsem viděl a slyšel, byla předvídatelnější než průměrný hollywoodský akční film. Ale samozřejmě je docela dobře možné, že Japonci v tom všem vidí jiné paralely a jiná poučení, než mi chudáci s kulatýma očima.

Kluk ve světě příšer mi připomínal slabší Miyazakiho filmy, jako kdyby pan mistr najednou ztratil značnou část své fantastické představivosti a musel si zvraty zoufale cucat z prstu. Sice můžeme stále obdivovat působivou výtvarnou stránku, ale na dvouhodinový, převážně konverzační film je to málo.

Hodnocení: 50%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.