Khumba - recenze animáku o zebře, co neměla pruhy

21. 5. 2014 - 9:15 | Recenze | Vojtěch Karlík

Khumba - recenze animáku o zebře, co neměla pruhy zdroj: tisková zpráva

Animované filmy pro děti jsou určitou zárukou alespoň nějaké návštěvnosti v kině a za dobrý animák se proto na zahraničních trzích platí velké peníze. Snímek Khumba potvrzuje hned několik nových pravidel, které mne napadly poté, co jsem film viděl.
Hned jako první věc mne napadlo, že příběh o zebře, která neměla všechny proužky a vydá se je do světa získat, může být přesně tím, co bude do kina lákat davy rodičů s dětmi.

Možná bude, ale všem malým, kteří už překročili hranici pěti let a umí mluvit, posílám důrazné varování. Míra pitvoření zde překračuje únosnou hranici a starší děti to nevydrží. O rodičích raději nemluvím.

Film se až příliš snaží působit výchovně. Myšlenky o hodnotě přátelství zde tryskají až příliš a ani prvotní vyhazov Khumby kvůli absenci pruhů nemusel být tak okatě protirasistický. Opravdu malé děti však nebudou řešit zakuklená výchovná poselství a budou blahem bez sebe z putování čtyřnohého zvířátka, které bude potkávat jiná zvířátka. Dospělému je samozřejmě jasné, jaké bude vyústění celého děje. Rozhodně se asi nezpronevěřím psaní, když vyzradím výsledek toho (necelých) devadesát minut trvajícího hýkání. Ano, milé děti, být odlišný není vůbec špatné. Naopak!

Khumba-and-Friends-Movie-Wallpaper zdroj: tisková zpráva

Vizuální zpracování filmu je celkem pěkné, vlastní animace samozřejmě nedosahuje kvalit Pixaru, nebo jiných velkých studií, ale malému dítěti asi nebude vadit, že míra detailů zde není tak velká. Film rozhodně nezanechá na ratolestech žádnou negativní stopu, budou se jen hodinu a půl dívat na úplně zbytečnou kravinu, u níž jejich rodiče možná usnou.
Filmu Khumba totiž chybí jedna podstatná věc a tou je dobrý scénář. Tvůrci od těch větších studií už dávno pochopili, že svým příběhem musí nakrmit rovnoměrně obě věkové skupiny, které dorazí do kina. Rodiče i jejich děti se musí bavit jaksi stejně. Pro malé je tak ve filmu dostatečné množství pitvoření, roztomilých scének a dobrodružství, pro ty starší pak několik hlášek, kterým porozumí jen oni a udrží jejich pozornost.

khumba-915147l zdroj: tisková zpráva

Pravidlo číslo 1: Klidně na to jděte, zdřímnete si, případně necháte potomky v sále chvíli samotné.
Pravidlo číslo 2: Velká studia animáky dělat umí, menší také, ale k dokonalosti už chybí pár kroků
Pravidlo číslo 3: Děti starší čtyř let se budou nudit.

Nevím proč, ale měl jsem pocit, že sleduji nějakou bizarní vedlejší linii Madagascaru, což je samozřejmě nesmysl, protože tam byla docela fungující legrace.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.