Když se otočím (Daybreak/ Om ja vander mig om)

14. 6. 2006 - 1:12 | Téma | red

Když se otočím (Daybreak/ Om ja vander mig om) zdroj: tisková zpráva

Berlinale 2004- soutěž: Hořce komediální drama Björna Rungeho o tom, co může přinést jeden rozbřesk, je považováno za nejlepší švédský film roku 2003. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie Drama Když se otočím (Om ja vander mig om) Björna Rungeho je první švédský film v berlínské soutěži po 8 letech

Drama Když se otočím (Om ja vander mig om) Björna Rungeho je první švédský film v berlínské soutěži po 8 letech. Ve Švédsku jej hodnotí jako film roku, a jen pozdní listopadová premiéra mu zabránila ucházet se o Oscara.

Když se otočím se skládá ze třech epizod, které se odehrají během jediného dne.
Úspěšný chirurg Rickard (Jakob Eklund) dojede na svou nevěru, když nedostane slíbenou práci, a když jeho milenka odtajní hru svému partnerovi i Rickardově ženě Agnes (Pernilla August).
Prací posedlý melouchář Anders zjistí, že peníze se nevyrovnají rodině, když je mu nabídnuto 50 tisíc, aby zazdil dva staré manžele v jejich domě a raději uteče, neb dvojice neunesla smrt dcery a svým podivným chováním mu nažene strach.
Stará nemocná Anita (Ann Petrén) vtrhne do bytu svého ex-manžela a jeho přítelkyně a zkrz hlubokou nenávist se snaží vyrovnat s tím, že ho pořád miluje.
Rungemu se podařilo do filmu dostat velké švédské hvězdy a pravdou je, že zahrané je to skvěle. Mě zaujal především Eklund, ale tady jsou na cenu všichni herci jako tým.

Daybreak Scénář poměrně přesně stepuje mezi hroty víry, důvěry, deziluzí a lží. Autor je k figurám až sympaticky krutý a ironický. Aneb jak byste se cítili, kdyby vám do domu přijeli vaši nejlepší přátelé alias vaše milenka a její muž a on vám se šklebem ve tváři oznámí, že přebírá vaše místo, pochlubí se dítětem (které –jak ví- nikdy mít nemůže, a které jste navíc počali vy) a nadto koupil i váš dům. Vše vrcholí momentem, kdy usvědčený hrdina místo omluv a výpadů navrhne, že něco uvaří. Dialogy jsou tu pointované jak právě ořezané tužky.

Několik citových šrámů se bohužel Rungeovy figury snaží řešit laciným finančním vyrovnáním, které dramaticky nikam nevede.
Největší problém bijáku však vidím v režii. Vypjaté scény často končí expresivní hádkou, která vám dá najevo, že sedíte v kině, že nejste „tam“. Krom používané ruční kamery pak obrazová skladba svým plochým světlem i rozvržením záběrů připomíná tvorbu z dílny ČT. Spíš než na nápaditý obraz se Runge prostě soustředí na herce a dialogy.
Když se otočím proto není záležitost pro velké plátno. V komorním prostředí a v určité náladě je to ale velmi koukatelná záležitost.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.