Kdybych byl bohatý! (Ah! Si j'etais riche)

24. 12. 2003 - 0:49 | Téma | red

Kdybych byl bohatý! (Ah! Si j'etais riche) zdroj: tisková zpráva

Francouzská komedie Michela Munze a Gérarda Bittona o Aldovi ( Jean-Pierre Darroussin), který vyhraje 10 miliónů euro. Napsal: DAVID ČENĚK. V intencích klasické francouzské komedie, kterou dnes už známe spíše z televize, je natočen film Kdybych byl bohatý! (2002, r

V intencích klasické francouzské komedie, kterou dnes už známe spíše z televize, je natočen film Kdybych byl bohatý! (2002, r.Michel Munz a Gérard Bitton). Poměrně neotřele si autoři pohráli s otázkou, která se zanedlouho stane aktuální i v našich zemích, co s lehce získanými euro milióny? Český divák se může konečně v kině seznámit s kvalitnější částí současné francouzské produkce, která dokáže inteligentně pobavit.

Možná někteří z nás nostalgicky vzpomínají na dobré francouzské komedie Gérarda Ouryho, André Hunebella, George Lautnera nebo Jeana Giraulta. Pokud vám tato jména nic neříkají, pak si určitě vzpomenete alespoň na sérii filmů o četníkovi s Louisem de Funèsem, jehož styl humoru je dle mého názoru dodnes ve Francii nedoceněný. Mohlo by se zdát, že v zemi galského kohouta je komedií jako šafránu, ale opak je pravdou. Tento žánr měl a stále má dobrou tradici a je většinou pro producenta sázkou na jistotu.

Kdybych byl bohatý! Snímek Kdybych byl bohatý! je nadmíru aktuální. Vše se točí kolem výhry závratné výše 10 miliónů euro. Aldo (Jean-Pierre Darroussin) je obchodním cestujícím s kosmetickými přípravky. Jeho manželka Alice (Valeria Bruni-Tedeschi) se musí hodně činit, aby neúspěšného manžela uživila a ještě zvládla platit dluhy. Její nervy to už ale nevydrží a oznámí manželovi, že se chce rozvést. Nicméně situace se zkomplikuje, když Aldův nový šéf Gérard (Richard Berry) se zakouká do Alice a dostane zálusk na menší milostnou avantýru. Ale osud se Aldovi odmění v podobě výhry. Ten si chce ovšem počkat na rozvod, aby se nemusel s manželkou dělit. Víc prozradit by bylo podlé, protože byste přišli o rozuzlení těch nejlepších komických situací. Vězte, že pokud se nevyznáte v současném francouzském filmu, tak v hlavních rolí uvidíte ty nejlepší komediální herce a i ve vedlejších rolích se objeví zajímavá jména – např. v roli Claire Noémie Lvovská, která je jinak velmi uznávanou intelektuální režisérkou.

Kdybych byl bohatý! Michel Munz a Gérard Bitton jsou scénáristy velmi úspěšné komedie La vérité si je mens odehrávající se ve známé židovské čtvrti Le Marais v Paříži. Kdybych byl bohatý! je jejich režisérský debut a myslím, že velmi vydařený. Abych byl upřímný měl bych přiznat, že je to jednoduchá komedie à la française a snobi jí budou nenávidět. Tato hříčka je jakousi studií moderní mravnosti, navíc umocněná skvělým výkonem hlavního představitele. Pokud by neměla úspěch ve Francii a doufám, že totéž bude možné říci i o naší zemi, pak by to znamenalo jediné – divák dává přednost vulgárnosti. Na druhou stranu nelze mluvit o žádné rafinované komice, ale jde přesně o takový druh zábavy, který vás neurazí a může skutečně pobavit. Část vtipů spočívá na situační komice, takže jste na nějakou tu pointu připraveni již s předstihem, což nemusí nijak ubrat nic na její síle.

Kdybych byl bohatý! Jsem-li já naladěn spíše pozitivně vůči filmu, nebylo tomu tak v prestižním francouzském tisku. Télérama (velmi čtený týdeník odpovídající asi našemu Týdeníku televize) napsala, že „..autoři filmu La vérité si je mens nechali vyhrát miloučký manželský pár, který kolem sebe mlátí křídly, ale nemůže se odlepit od země – stejně jako film.“ Měsíčník Première (jeho česká mutace nás také krmí podobnými prozíravými soudy) zase tvrdí, že „…počáteční nápad je originální, ale člověk by čekal trochu víc drsnosti.“ Předpokládám, že jim šlo o větší propad do zmiňované vulgarity. A ještě jeden příklad na závěr. Deník Le Figaro: „…situacím chybí údernost a potřeštěnost, takže na sebe navršují jedno klišé za druhým.“
Budiž. V každém případě na dlouhé zimní večery či ty nadcházející sváteční se takový film skvěle hodí. I kdyby se vám nelíbil, protože to není právě váš styl humoru, alespoň uvidíte reprezentativní vzorek francouzské produkce – takovéto to “o čem se mluví“ a čím se Francouzi baví. Navíc tento druh zábavy není v našich kinech tak častý.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.