Kdo je Tony Gatlif

25. 1. 2008 - 12:59 | Téma | red

Kdo je Tony Gatlif zdroj: tisková zpráva

Tony Gatlif (občanským jménem Michel Dahmani) se narodil 1948 v Alžírsku. Zájem o film v něm probudil učitel, který pravidelně promítal ve škole filmy

Tony Gatlif Tony Gatlif (občanským jménem Michel Dahmani) se narodil 1948 v Alžírsku. Zájem o film v něm probudil učitel, který pravidelně promítal ve škole filmy. Prožil si težké chvíle, ocitl se dokonce i v pasťáku, což ho ovlivnilo při psaní prvního scénáre La Rage au poing (Vztek v pěstech). Zásadně ho ovlivnil Michel Simon, v jehož šatně se jednou po jeho představení objevil. Slavný herec doporučil mladíka impresáriovi a záhy začal mladý Gatlif chodit na kurzy herectví v Saint-Germain-en-Laye. Začal vystupovat na divadelních prknech. V roce 1975 realizoval svůj první krátký film La Tete en ruine (Hlava v rozpadu). Prorazil však až filmem La Terre au ventre, který pojednává o válce v Alžírsku. Motiv cikánů se u něj poprvé objevil v roce 1981 ve snímku Corre gitano, které natočil ve španelské Seville, kolébce flamenca. Následovala trilogie, jejíž první díl byl venován prostredí cikánu na okraji Paríže – Princové (1983).

Název tohoto filmu vzniknout produkční firmě Princes films, v níž vznikl i druhý díl trilogie, Latcho Drom, mapující cikánskou hudbu Andalúzie, Egypta, Rumunska, Madarska a Francie a porota v Cannes ho nazvala „hymnou cikánské hudby“. Tento snímek získal na festivalech řadu ocenění. Záverecný díl trilogie je slavný film Gadžo dilo, v nemž hráli Romain Duris a Rona Hartnerová, kteří pokračovali ve stejné sestavě i ve filmu Je suis né d´une cigogne (Přinesl mě čáp). Gadžo dilo vypráví o mladíkovi jménem Stephane, který po smrti otce odchází do Rumunska, aby našel zpěvačku, jejíž jméno objevil na kazetě, kterou poslouchal jeho otec v posledních dnech svého života. Objeví tak cikánskou osadu, kulturu, svou novou lásku. S Romainem Durisem se Gatlif znovu setkal pri natácení filmu Exil, kterým se vrací do své rodné zeme, do Alžírska.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.