Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Roboti, monstra a jiné rasy

18. 5. 2005 - 20:15 | Téma | red

Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Roboti, monstra a jiné rasy zdroj: tisková zpráva

O mistru Yodovi, malém zeleném mužíku chodícím o holi, by jistě pouze málokdo soudil, že je patrně nejmocnějším a nejváženějším Jedim v Galaxii

O mistru Yodovi, malém zeleném mužíku chodícím o holi, by jistě pouze málokdo soudil, že je patrně nejmocnějším a nejváženějším Jedim v Galaxii. Nemyslel si to o něm ani Luke Skywalker, když se s ním poprvé setkal na planetě Dagobah. Mistr Yoda byl před vzestupem Impéria dlouholetým členem Rady Jediů. Díky daru jasnozřivosti vidí Yoda mnohem snadněji než ostatní Jediové temnou stránku Anakina Skywalkera, a proto nesouhlasí s jeho začleněním mezi učedníky. Na stařičkého, více než osmisetletého Yodu se spolubojovníci mohou obrátit s prosbou o radu. Že ještě ani zdaleka nepatří do starého železa, pak prokázal, když při souboji s hrabětem Dookuem zachránil život Anakinovi. Také nepříliš trpělivému Lukovi zpočátku Yoda nechce předávat své znalosti a učit ho rozpoznat Sílu. Své počáteční rozhodnutí však změní a pomůže Lukovi získat schopnosti a ctnosti rytíře Jedi. Brzy poté stařičký Yoda umírá.

Loutkoherec a filmový režisér Frank Oz nezaměnitelným způsobem mistra Yodu v pěti epizodách Hvězdných válek namluvil, při natáčení snímků Impérium vrací úder a Návrat Jediho navíc Yodu sám rozpohyboval. Jako loutkoherec se Oz podílel také na televizních seriálech Sezame, otevři se! či The Muppet Show. Jako režisér se specializuje na komediální snímky. Z jeho filmů zmiňme hororovou parodii Malý krámek hrůz (1986), komedii z filmařského prostředí Trhák pana Bowfingera (1999) či sci-fi komedii Stepfordské paničky (2004) s Nicole Kidmanovou v hlavní roli.

C-3PO

Protokolární droid C-3PO zastupuje společně se svým kamarádem R2-D2 ve Hvězdných válkách komediální prvek. Upovídaný a bolestínský robot je nejméně odvážnou postavou celé ságy, nešťastnou shodou okolností se však právě on často připlete k těm nejnebezpečnější situacím. Tvůrcem robota C-3PO je malý Anakin Skywalker, nedokončený a nahatý (byly mu vidět součástky) však na Tatooine „ztvrdl“ až do dne, kdy se Anakin na domovskou planetu vrátil už jako rytíř Jedi. Společně se svým prvním majitelem a po boku R2-D2 pak prožije nejedno velké dobrodružství. Po několika letech se C-3PO dostal do vlastnictví princezny Leiy a byl společně s R2-D2 vyslán zpět na Tatooine, kde ho získal Luke Skywalker. S ním pak prožil spoustu událostí, které vedly k pádu Impéria.

Britský herec Anthony Daniels je společně s Kennym Bakerem jedním ze dvou herců, kteří účinkovali ve všech šesti epizodách Hvězdných válek. Většinu z položek v krátké filmografii tohoto šedesátiletého herce je spojena s fenoménem Star Wars: vedle filmů se Daniels objevuje také v počítačových hrách, nadaboval robota C-3PO do animovaného televizního seriálu Droids (1985) a účinkoval také v celé řadě dokumentů o Hvězdných válkách.

R2-D2

Malý modrobílý droid R2-D2 má velmi dobrodružnou povahu a dalo by se o něm říci, že se do nebezpečí vrhá doslova po hlavě, kdyby nějakou hlavu měl. Ač se často slovně špičkuje s C-3PO, kterého R2-D2 už tolikrát zatáhl do centra nejrůznějších bitev, oba jsou velmi dobrými přáteli. Kolikrát již R2-D2 těsně unikl zničení, když se mu přitom podařilo zachránit své vlastníky, ať už to byl Qui-Gon Jinn, Anakin Skywalker či později Luke Skywalker? Těch situací bylo již doslova nepočítaně. Stačí jen připomenout jeho cestu pouštní planetou Tatooine, kdy před imperiálními vojáky unikal s plány Hvězdy smrti a posléze zapříčinil setkání Luka s Obi-Wanem Kenobim. Bez R2-D2 a jeho kamaráda C-3PO by zkrátka Hvězdné války byly mnohem nudnější…

Jednasedmdesátiletý anglický herec Kenny Baker se vedle všech šesti dílů Hvězdných válek objevil i v řadě dalších pozoruhodných snímků jako Lupiči času (1981), Amadeus (1984), Mona Lisa (1986), Willow (1988) či Nonstop párty (2002). Již několik let cestuje tento 112 centimetrů vysoký herec po Britských ostrovech se svojí komediální show.

Chewbacca

Chewbacca má s Impériem nevyřízené účty již od dob klonových válek, kdy se Wookieové přiklonili na stranu Galaktické republiky a on pomohl zachránit život mistru Yodovi. Obří a chundelatý chlapík se však výrazněji zapojil do bojů proti císaři až jako parťák Hana Sola. S ním prožívá Chewie, jak mu Han přátelsky přezdívá, všechna dobrodružství, úspěchy i pády. Ač je Chewbacca supersilný obr, v jádru je to citlivý dobrák a věrný přítel na život a na smrt.

Peter Mayhew se stal díky své výšce 221 centimetrů ideálním představitelem Chewbaccy. Předtím, než dostal první příležitost u filmu, pracoval Mayhew jako nemocniční zřízenec. V roce 1977 herecky debutoval ve snímku Sindibád a Tygří oko. Kromě úlohy Wookieho Chewbaccy, kterého si zahrál ve čtyřech dílech Hvězdných válek, se objevil také v několika televizních seriálech.

Jar Jar Binks

Další komediální postavou, která vstoupila do ságy Hvězdných válek, je Jar Jar Binks, bláznivý a prostinký zástupce rasy Gunganů, kteří se před lidmi ukrývají v hlubokých oceánech planety Naboo. Svůj osud sepjal Jar Jar s rytířem Jedi Qui-Gon Jinnem, který mu zachránil život během invaze robotů na Naboo. Právě on se tak s elegancí sobě vlastní postaral o zahájení spojenectví Gunganů s lidmi a podílel se na dražení útoku Obchodní federace. Sehrál ale i důležitou negativní úlohu, když svým projevem v Galaktickém senátu uspíšil zahájení klonových válek.

Černošský herec Ahmed Best propůjčil „digitálnímu“ Gunganovi Jar Jar Binksovi nejen hlas, ale i pohyby. Ač i Best účinkoval před kamerou, ve finální verzi byl vynechán a nahrazen počítačem animovanou postavou. Vedle účinkování ve Hvězdných válkách se Best proslul členstvím ve světoznámé hudebně-taneční skupině Stomp.

Jabba Hutt

Jabba Hutt je hlavou rodu Huttů a neoficiálním vládcem okrajové pouštní planety Tatooine. Bezpáteřní slizoun, který se neštítí žádného způsobu, jak se obohatit, je vášnivým mecenášem závodů na závěsných kluzácích. Byl také chlebodárcem pilota a pašeráka Hana Sola, který Jabbovi dlužil tučný obnos poté, co vypustil Jabbův náklad do Vesmíru. Protože Han nesplatil svůj dluh včas, na Jabbovu výplatní listinu se dostala také hezká řádka nájemných lovců, kteří se vydávají do všech koutů Galaxie, aby Hana Sola lapili. Jednomu z nich, Bobovi Fettovi, se to nakonec podařilo. Ač následný pokus o Solovo vysvobození selhal, záložní plán již vyšel Lukovi a spol. na jedničku. Jabba Hutt během osvobozovací akce zahynul rukou princezny Leiy a jeho dvůr skončil v troskách…

Hlasem Larryho Warda (1924-1985) promlouvá z filmového plátna nejen Jabba Hutt, ale i jeho zelený poskok Greedo. Ward účinkoval především v televizních snímcích a seriálech (Alfred Hitchcock uvádí, The Dakotas), objevil se také ve westernu Hombre (1967) s Paulem Newmanem či v jedné z hlavních úloh v hororu The Deathhead Virgin (1974).

Kvíz: Co víte o Star Wars

Star Wars - SPECIÁL

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.