Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Ostatní hrdinové

15. 5. 2005 - 18:32 | Téma | red

Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Ostatní hrdinové zdroj: tisková zpráva

Obi-Wan Kenobi je členem řádu rytířů Jedi, udržují smír v Galaxii a bojují za šíření dobra

Obi-Wan Kenobi

Obi-Wan Kenobi je členem řádu rytířů Jedi, udržují smír v Galaxii a bojují za šíření dobra. Ještě jako učedník se se svým mistrem Qui-Gon Jinnem podílel na marném pokusu uchránit malou planetu Naboo před invazí vojsk Obchodní federace. Daří se jim alespoň zachránit královnu Naboo Padmé Amidalu ze zajetí a odletět na pouštní planetu Tatooine. Zde se Kenobi a Jinn seznamují s mladičkým, avšak o to statečnějším a nadanějším pilotem Anakinem Skywalkerem. Společně s Padmé a Anakinem se vracejí na Naboo, kde se střetávají se Sithem (členem řádu, který ovládá temnou stranu Síly a který do Galaxie vnáší chaos a nesoulad) Darthem Maulem. Ten je sice zabit Obi-Wanem, ještě předtím ale Maul stihne zavraždit Qui-Gon Jinna. Mladý Obi-Wan již může být považován za rytíře, je mu proto svěřen první žák: Anakin Skywalker. Jako bojovník proti bezpráví i poté Obi-Wan uspěje, když se podílí na zastavení plánů Obchodní federace a hraběte Dooku, bývalým Jedim, který podlehl temné straně. Jako mistr však neuspěje: jeho žák Anakin dává stále více najevo svou zlobu a nenávist a přiklání se k temné straně. Obi-Wan se po vzniku Impéria uchyluje na pouštní planetu Tatooine, kde pod jménem Ben Kenobi z povzdálí dohlíží na Anakinova syna Luka.

Po dvaceti letech se Obi-Wan Kenobi opět zapojí do povstání a tentokrát se k němu připojí i mladý Luke Skywalker. Oba se s Hanem Solem, Chewbaccou a roboty R2-D2 a C-3PO vydávají na pouť vesmírem, během které seznamuje Obi-Wan Luka s taji Síly a přivede ho na myšlenku stát se rytířem Jedi. Poté, co je Millennium Falcon zadržen Hvězdou smrti, vydává se Obi-Wan do útrob obří zbraně Impéria. Střetává se zde v souboji na život a na smrt s Darthem Vaderem. Ve snaze pomoci útěku Hana, Leiy a Luka Obi-Wan duel vzdává a je Vaderem zabit. I po smrti ale zůstává bývalý Jedi průvodcem a rádcem mladého Luka.

Mladého Obi-Wana Kenobiho hraje v nových dílech Hvězdných válek skotský herec Ewan McGregor, jedna z největších hereckých osobností současného filmu, která světovou proslulost získala díky hlavní úloze v drogovém dramatu Trainspotting (1996). Sir Alec Guinness (1914-2000), který se představil v úloze Obi-Wana Kenobiho v původní trilogii, patřil dlouhá léta k nejvýraznějším britským divadelním i filmovým hercům. V roce 1957 získal svého jediného Oscara, a to za válečné drama Most přes řeku Kwai. Na toto ocenění byl ještě čtyřikrát nominován (mimo jiné i za Hvězdné války, přestože prý rozhodnutí přijmout úlohu v trilogii údajně velmi litoval). Proslul také díky komediím Šlechetné srdce a šlechtické korunky z roku 1949 (v ní si zahrál celkem osm postav), Zlaté věže (1951) či Pět lupičů a stará dáma (1955).

Anakin Skywalker Anakin Skywalker

Anakin Skywalker se narodil jako otrok na pouštní planetě Tatooine, kde již v dětství projevil talent technického génia i schopnosti pilotovat lodě. Jako desetiletý se setkal s rytíři Jedi Qui-Gon Jinnem a Obi-Wanem Kenobim a s královnou Naboo Padmé Amidalou. Poté, co opouští Tatooine, se i přes odpor Rady řádu Jedi stává učedníkem. Po deseti letech se Anakin a Amidala setkávají znovu, když jsou Amidale přiděleni Obi-Wan a Anakin jako osobní strážci. Netrvá dlouho a Anakin s Amidalou se do sebe zamilují a uzavřou tajný sňatek. Mladý Jedi stále častěji projevuje netrpělivost a zlobu vůči okolí, po návratu na Tatooine dokonce vyvraždí vesnici banditů, kteří unesli a umučili jeho matku. Na Anakina má navíc stále větší vliv kancléř Palpatina. Nepotrvá dlouho a z Anakina se stane Darth Vader…

Jake Lloyd, který v Epizodě I hrál desetiletého Anakina, má na svém kontě pouze několik dětských partů. Účinkoval v televizním seriálu Pohotovost (1996) či ve vánoční komedii s Arnoldem Schwarzeneggerem Rolničky, kam se podíváš (1996). Představil se rovněž ve videohrách na motivy Hvězdných válek. Hayden Christensen, představitel dvacetiletého Anakina Skywalkera, získal svou úlohu v sérii Hvězdných válek díky účinkování v kanadském teenagerském seriálu Cesta vzhůru (2000). Zahrál si také v nezávislém dramatu Sophie Coppolové Smrt panen (1999) či v dramatu z novinářského prostředí Shattered Glass (2003).

Padmé Amidala

Padmé Amidalu poznáváme jako mladou královnu planety Naboo, která musí čelit invazi vojsk Obchodní federace. Aby informovala Galaktický senát o zločinné akci proti království, prchá Amidala v doprovodu rytířů Jedi Qui-Gon Jinna a Obi-Wana Kenobiho z Naboo. Během zastávky na pouštní planetě Tatooine se Padmé poprvé setkává s budoucím Jedim Anakinem Skywalkerem, na Coruscantu, v sídle Republiky a Galaktického senátu se pak za pomoci senátora za Naboo Palpatina snaží získat podporu, bohužel však bezúspěšně. Za pomoci rasy Gunganů, která se před lidmi skrývá v podmořském světě na Naboo, je bitva nakonec vítězně dobojována, tím však problémy pro Naboo i celou Galaxii teprve začínají. Po deseti letech od vítězství se Amidala vrací na Coruscantu, tentokrát jako senátorka za Naboo, a opět se setkává s Obi-Wanem Kenobim a jeho učedníkem Anakinem Skywalkerem, kteří slouží jako její osobní strážci. S Anakinem se Amidala brzy opět sblíží a oba se do sebe zamilují. Téměř nic již nebrání tomu, aby se po tajném sňatku Anakina a Amidaly narodila dvojčata Luke a Leia, kteří později tolik ovlivní osudy Galaxie…

Natalie Portmanová je výraznou tváří mladého Hollywoodu. Již ve dvanácti letech debutovala v thrilleru Luka Bessona Leon (1994), objevila se rovněž ve snímcích jako Všichni říkají: Miluji tě (1996), Mars útočí! (1996) či Návrat do Cold Mountain (2003). Za psychodrama Na dotek (2004) byla Portmanová nominovaná na Oscara.

Qui-Gon Jinn

Mistr Qui-Gon Jinn patří k nejmocnějším rytířům řádu Jedi. Často však jedná na vlastní pět, a tak si zatím místo v Radě řádu nevysloužil. Spolu se svým učedníkem Obi-Wanem Kenobim má za úkol zažehnat konflikt mezi Obchodní federací a planetou Naboo. Diplomatická mise, na kterou je vyslán, je však brzy násilně ukončena a Federace začíná obsazovat Naboo robotnickými vojsky. Jinn proto společně s královnou Naboo Amidalou odplouvá do hlavního města Galaxie Coruscantu, na cestě se však neplánovaně zastaví na Tatooine, kde se Jinn seznamuje s mladičkým otrokem Anakinem Skywalkerem. Qui-Gon Jinn se rozhodne Anakina přijmout jako svého nového učedníka i přes silné protesty Rady řádu Jedi. To se ale již Qui-Gon Jinn vrací společně s Obi-Wanem Kenobim a Amidalou na Naboo, aby se zde pokusili zdolat okupační síly. Během bitvy se Jinn a Kenobi střetají se zlotřilým Darthem Maulem, který Qui-Gon Jinna v souboji zabije.

Liam Neeson je jedním z nejznámějších Irů v Hollywoodu. Ač se již v osmdesátých letech objevil v řadě pozoruhodných britských snímků (Excalibur, Mona Lisa), americké publikum ho zaregistrovalo až v titulní úloze sci-fi thrilleru Darkman (1990). Popularitu si však získal zásluhou Spielbergova dramatu Schindlerův seznam (1993), hrál také ve snímcích Bídníci (1998) či Gangy New Yorku (2002).

Mace Windu

Mace Windu stojí v čele Rady řádu rytířů Jedi. Je považován za statečného, avšak také poněkud zbrklého vůdce, který do střetů se soupeři často míří velmi neuváženě. Do hlavního dění se dosud zapojoval pouze výjimečně: společně s mistrem Yodou nesouhlasil s Qui-Gonovým rozhodnutím přijmout jako učedníka mladého Anakina Skywalkera. Později se také osobně zapojil do vítězné bitvy na planetě Geonosis, kterou začaly klonové války.

Samuel L. Jackson proslul coby představitel mužných hrdinů, ať už těch, kteří stojí na straně zákona (krimi Drsnej Shaft, akční thriller S.W.A.T. – Jednotka rychlého nasazení), nebo těch, kteří se pohybují na straně zločinu (Opusy Quentina Tarantina Pulp Fiction – Historky z podsvětí a Jackie Brownová). Je jednou z největších hereckých hvězd černé pleti.

Lando Calrissian

Lando Calrissian patří k nejprohnanějším osobám v Galaxii, zároveň je také jedním z nejlepších přátel Hana Sola. Jeho loď Millennium Falcon kdysi patřila právě Landovi. Od podvodnických časů se však mnohé změnilo a Lando se nyní pokouší o poctivé podnikání jako šéf těžební stanice Oblačné město. Právě zde se Lando a Han opět setkávají, protože však do Oblačného města dorazil Darth Vader dříve než posádka Millennia Falcon, Lando byl donucen zaprodat Hanovy přátele. Pakt s Vaderem se ale Calrissianovi vymstí: Impérium nesplní své sliby a po naopak Landovi požaduje řadu dalších ústupků. Ve snaze zachovat si čest, osvobodí Lando ze zajetí Leiu a Chewbaccu, spolu s nimi opouští Oblačné město a připojuje se k povstalcům. Svou zradu napraví, když se podílí na záchraně Hana Sola z doupěte Jabby Hutta a poté vede do rozhodující bitvy povstaleckou letku útočící na novou Hvězdu smrti.

Billy Dee Williams se na vrcholu popularity pohyboval během let osmdesátých, k čemuž mu výrazně dopomohla úloha Landa Calrissiana ve dvou dílech Hvězdných válek. V roce 1981 se představil v akčním snímku Noční dravci, a to po boku Sylvestra Stallona. Účinkoval rovněž v thrilleru Strach v New Yorku (1984) či v Batmanovi (1989). Během následujících desetiletí se však začal objevovat převážně ve snímcích televizních.

Star Wars - SPECIÁL

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.