Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Luke, Leia a Han

15. 5. 2005 - 18:12 | Téma | red

Kdo je kdo ve Hvězdných válkách - Luke, Leia a Han zdroj: tisková zpráva

Cesta Luka Skywalkera, obyčejného mladíka ze zapadlého koutu Galaxie, mezi hrdiny povstání proti zločinnému Impériu byla trnitá a dlouhá

Cesta Luka Skywalkera, obyčejného mladíka ze zapadlého koutu Galaxie, mezi hrdiny povstání proti zločinnému Impériu byla trnitá a dlouhá. Idealistického, o velkých bitvách snícího Luka to táhlo pryč z okrajové pouštní planety Tatooine. Ač patřil k nejnadanějším pilotům a byl schopný poradit si s každým technickým problémem, jeho strýc Owen, který Luka po smrti rodičů vychovával, ho proti jeho vůli držel na své farmě. Až setkání se starým Obi-Wanem Kenobim přimělo Luka k vesmírné výpravě. Netrvalo dlouho a z Luka se skutečně hrdina stal: spolu s pašerákem Hanem Solem zachránil ze zajetí vůdkyni povstalců princeznu Leiu a následně se postaral o zničení Hvězdy smrti, obří bojové lodi Impéria.

Lukův otec Anakin i jeho dávný přítel Obi-Wan Kenobi patřili kdysi k řádu rytířů Jedi, kteří ovládají energii Vesmíru nazývanou Síla a kteří kdysi bývali strážci míru v Galaktické republice. Luke se proto vydal ve stopách svého otce a začal studovat umění Jediů u mistra Yody. Ve snaze pomoci svým přátelům Hanovi a Leie, kterým hrozí nebezpečí v Oblačném městě, rozhodl se Luke výcvik přerušit. Přátelům však jeho snaha nebyla příliš platná, během souboje s Darthem Vaderem se navíc Luke dozvěděl krutou pravdu: Lord Vader je ve skutečnosti Anakin Skywalker, který podlehl temné straně Síly. Ač byl raněn, ze souboje s Vaderem Luke vyvázl. Již jako rytíř Jedi se poté vydal za záchranou Hana Sola na Tatooine a poté se připojil k povstalcům, kteří připravují útok na novou Hvězdu smrti. Běh události nakonec svede Dartha Vadera a Luka Skywalkera ke druhému střetnutí. Císař Palpatine i Darth Vader chtějí Luka získat na svou strnu, on naopak věří, že v jeho otci zůstalo dobro. V okamžiku, kdy se Luke i po mučení odmítne připojit k císaři, nad Vaderem převáží Anakinova odvaha. Tím, že zachrání svého syna před jistou smrtí, vrací se Anakin na stranu dobra a Luke si může společně se svou sestrou Leiou a s ostatními povstalci vychutnat triumf nad Impériem.

Když v roce 1976 tehdy pětadvacetiletý Mark Hamill získal roli Luka Skywalkera ve snímku Hvězdné války, měl na kontě pouze jedenáct, převážně drobných televizních úloh. Svému životnímu úspěchu se již Hamill nikdy nepřiblížil, přestože se představil i v několika dalších hlavních úlohách, například ve válečném snímku Velká červená jednička (1980) či ve sci-fi Slipstream. Ač v posledních letech sešel filmovému publiku z očí, na herectví nezanevřel: svůj hlas propůjčil desítkám postav v nejrůznějších animovaných snímcích a seriálech. Jako režisér a scenárista debutoval Hamill celovečerním fiktivním dokumentem Comic Book: The Movie (2004).

Leia Organa

Leia Organa, princezna z mírumilovné planety Alderaan, patří i přes své mládí k předním představitelům povstaleckého odboje proti Impériu. Poprvé se s ní setkáváme, když je její loď pronásledována imperiálními vojáky. Leia je sice zajata, ještě předtím se jí ale podaří ukrýt plány obří vesmírné zbraně Impéria Hvědy smrti do robůtka R2-D2. Poté, co je osvobozena Lukem Skywalkerem a mezihvězdným pašerákem Hanem Solem, se společně s nimi podílí na zničení Hvězdy smrti. Oslavy velkého vítězství jsou však pouze krátké: po boji s vojáky Impéria na ledové planetě Hoth se povstalci musí smířit s ústupem. Princezna uniká z nepřátelského obklíčení na poslední chvíli a společně s posádkou lodi Millennium Falcon – Hanem Solem, jeho chlupatým společníkem Chewbaccou a upovídaným robotem C-3PO – se vydává na útěk. Během celé řady dobrodružství Leia postupně podléhá kouzlu šarmantního darebáka Hana Sola. V Oblačném městě se však jejich cesty načas rozdělují: Han je zajat lovcem lidí Bobou Fettem. Když se jí a Lukovi konečně podaří zachránit Hana z doupěte gangstera Jabby Hutta, zamíří společně s přáteli na Endor, aby se zde podílela na zničení nové Hvězdy smrti. Navíc se konečně dozvídá, že jejími skutečnými rodiči jsou Padmé Amidala a Anakin Skywalker. Po řadě peripetií slaví povstalci vítězství a nic nebrání tomu, aby Leia prožila žila šťastně po boku své lásky Hana Sola…

Carrie Fisherová, která v úloze princezny Leiy nahradila původně obsazenou Jodie Fosterovou, měla na hereckém kontě v roce 1977 jedinou filmovou úlohu, a to v komedii Šampón (1976). Dcera herečky Debbie Reynoldsové (Zpívání v dešti) se po úspěchu Hvězdných válek nevyrovnala s náhlou popularitou a její slibně se rozvíjející kariéru přibrzdila drogová závislost. K filmu se Fisherová po letech vrátila jako scenáristka, napsala též autobiografický román Pohlednice z Hollywoodu, zfilmovaný v roce 1990 režisérem Mikem Nicholsem.

Han Solo

Han Solo měl zrovna velký problém, když ho s „neodolatelnou“ nabídkou na pronájem jeho lodi Millennium Falcon oslovili Obi-Wan Kenobi a Luke Skywalker. Během pronásledování imperiálními křižníky, byli totiž Solo a jeho věrný druh Chewbacca nuceni drahocenný náklad pašovaného zboží vypustit do volného vesmíru. Kenobiho příspěvek ke splacení dluhu vůči slizkému gangsterovi Jabba Huttovi by tak přišel Hanovi velmi vhod. Rutinní plavba se ale brzy mění v honičku s křižníky Impéria a loď Millennium Falcon je zajata Hvězdou smrti. Po počátečních protestech se Han, kterého zdobí nejen neodolatelný šarm, ale i láska k penězům a snaha zachránit si vlastní kůži, přidává k idealistickému mladíčkovi Lukovi a společně ze zajetí osvobodí princeznu Leiu. S povstaleckým útokem na Hvězdu smrti však už nechtěl mít Han nic společného, nejraději by shrábl odměnu a odletěl. Přátelství však převáží nad sobectvím a Han zničení Hvězdy smrti přeci jen podpoří.

Přestože se Han Solo neustále snažil odpoutat se od povstalců a splatit dluh Jabbovi, okolnosti ho nakonec přivedly k řadě ožehavých střetů s imperiálními vojsky i ke sblížení s princeznou Leiou. Ve zdánlivě bezpečném úkrytě v Oblačném městě, je ale Han podveden svým dávným přítelem Landem Calrissianem a zajat lovcem lidí Bobou Fettem. Putuje tedy k Jabba Huttovi, který na jeho hlavu vypsal velmi tučnou odměnu. Přátelé však Hana na holičkách nenechají a ze spárů gangstera ho zachrání. Již jako povstalecký generál poté Han Solo zamíří na Endor, kde se podílí na zničení nové Hvězdy smrti.

Harrison Ford nastartoval úlohou pašeráka Hana Sola v trilogii Hvězdné války veleúspěšnou hereckou kariéru. Obzvláště v letech osmdesátých a devadesátých patřil k největším hvězdám Hollywoodu. Z jeho dalších snímků zmiňme dobrodružnou trilogii o archeologovi Indiana Jonesovi, futuristickou sci-fi Blade Runner (1982), drama Svědek (1985), za které byl nominován na Oscara, či thrillery Vysoká hra patriotů (1992) a Jasné nebezpečí (1995).

Star Wars - SPECIÁL

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.