Kdo je kdo ve filmu Sluneční stát

12. 4. 2005 - 16:52 | Téma | red

Kdo je kdo ve filmu Sluneční stát zdroj: tisková zpráva

Karel (Oldřich Navrátil) je jediný z hrdinů filmu Sluneční stát, který se hlásí ke katolickému vyznání, stará se o hlouček škorpících se dětí a největší problém nastává v okamžiku, kdy má zajistit vhodné šatičky pro první přijímání

Karel (Oldřich Navrátil) je jediný z hrdinů filmu Sluneční stát, který se hlásí ke katolickému vyznání, stará se o hlouček škorpících se dětí a největší problém nastává v okamžiku, kdy má zajistit vhodné šatičky pro první přijímání. Šulík tehdy prozíravě odsunul Karlovu ženu do nemocnice, takže nebohý tatínek se náhle musí sám starat o chod domácnosti. I na nepatrné ploše dokáže režisér rozehrát přesně vystiženou zátěžovou situaci, která jistě není nijak zásadní, avšak mnohé napovídá o jistém Karlově fanfarónství, snad lehkovážném vychloubačství, které Navrátil podpořil i mírně úsměškovitou mluvou. Musím ovšem dodat, že otázka víry v prostředí nikoli jen ateistickém, ale přímo zbaveném duchovních hodnost, je zbytečně vytěsněna až na okraj jakéhosi formálního ozvláštnění. Ocitá se zde jako dramaticky vnější prvek, jehož niterný dopad stěží vypozorujeme - sotva může být zúžen jen na glosy kolem používání prezervativu.

Barešův rozvedený Milan, jenž sám vychovává dospívajícího syna a marně zápolí s jeho vzpourou proti rodičovské autoritě, si přibalil větší siláctví fyzické i slovní, i když též v jeho případě se za vším skrývá bezradnost. Plyne to nejen z konfrontačních výtek synovi, ale také rozbrojů s bývalou ženou a koneckonců i během rozmluvy s učitelem, který si stěžuje na mládencovu opilectví, drzost a lajdání. Když si později odváží namol opilého synka taxikem, je nejlépe patrná něha, která se prodrala na povrch.

Neméně výraznou postavou je Slovák Tomáš (Ivan Martinka), žijící v konfliktním vztahu s obětavou Martou (Petra Špalková), která však citově frustrována se jej stále více bojí, toužíc dokonce po jistotě cizího náručí. Tomášovy výbuchy vzteku a žárlivecké podezíravosti hraničí s psychopatologickými rysy, ústí do ublíženeckých stavů, kdy odmítá komunikovat i se svými kamarády. Martinka bez zbytečného zveličování přibližuje u svého nazrzle kudrnatého a vousatého hrdiny stísňující pocity ponížení i obav, měnící se v bezhlavou, urážlivou výbušnost třeba v okamžicích, kdy se obtížně smiřuje s tím, že by Marta měla začít sama vydělávat.

Vinco Luboše Kostelného, z celé čtveřice si nejvíce uchovávající mladistvou zvídavost, zakotvení teprve hledá. S tragikomickou dojemností nabízí pomoc stejně vykořeněné servírce, již nabažené z postaršího, notně však infantilního milence (k největším překvapením patří strhující proměna Csongora Kassaie v připlešatělého žadonivého chudinku).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.