Kdo je kdo ve filmu Batman začíná - Batman a přátelé

11. 7. 2005 - 9:32 | Téma | red

Kdo je kdo ve filmu Batman začíná - Batman a přátelé zdroj: tisková zpráva

Bruce Wayne na sebe vzal kostým Batmana, hrdinného bojovníka proti zločinu, jako čerstvý třicátník

Christian Bale jako Bruce Wayne Bruce Wayne na sebe vzal kostým Batmana, hrdinného bojovníka proti zločinu, jako čerstvý třicátník. Ještě předtím však ušel dlouhou a trnitou cestu. Vše začalo vraždou obou Bruceových rodičů. Od té doby touží nejmladší z miliardářského rodu Wayneů po osobní pomstě na jejich vrahovi. Po vysoké škole se inkognito vydává na výpravu po světě, na níž poznává odvrácenou tvář života. Nejlepší školu získá v sídle vůdce Ligy stínů Rā's al Ghūla, nesouhlasí však s mistrovými cíly, a tak za sebou při odchodu rázně zabouchne dveře. Po sedmi letech se vrací do Gothamu, kde se stále více rozmáhá chudoba a zločin. Bruce se proto ujímá nejen firmy, ale i dalšího rodinného dědictví, jímž je péče o potřebné a ohrožované. Stává se osamělým válečníkem, který odhaluje jednoho lumpa za druhým. Těm největším protivníkům, kteří se nespokojí s penězi, slávou či mocí, se ale bude muset Batman teprve postavit…

Kostým Netopýřího muže na sebe oblékl britský herec Christian Bale. Velký talent světového filmu proslul již jako dětský protagonista Spielbergova válečného dramatu Říše slunce (1987). Svou vášeň pro temné charaktery dal Bale najevo již ve filmech jako Americké psycho (2000) či Equilibrium (2003), jako akční hrdina se představil v dobrodružném Království ohně (2002).

Michel Gough jako Alfred Alfred Pennyworth, věrný anglický komorník Thomase a Marthy Wayneových, se po jejich smrti dobře postaral o sídlo i o jejich jediného syna Bruce. Stal se mu rádcem i nejlepším přítelem. S ním může Bruce naplánovat podrobnosti svého přerodu v Batmana i jednotlivé mise. Často se hodí nejen Alfredova vojenská minulost, ale i jeho obratné zacházení se skalpelem, jehlou a nití…

Michael Caine patří k nejvýraznějším osobnostem britského filmu několika posledních desetiletí, má doma dva Oscary, a to za snímky Hana a její sestry (1986) a Pravidla moštárny (1999). Proslul zejména hlavními úlohami ve filmech Alfie (1966) a Italian Job (1969).

Gary Oldman jako James Gordon James Gordon začínal u gothamské policie jako seržant, ale už dnes je zřejmé, že má namířeno mnohem výše, snad až na špici policejního sboru. Patří k několika málo čestným poldům ve městě a přestože se zpočátku ani jemu příliš nelíbilo Batmanovo řádění v Gothamu, brzy se stává jeho neoficiálním spolupracovníkem. A tak ani nepřekvapí, když mezi oběma muži začíná vznikat přátelství.

V comicsové podobě se Jim Gordon poprvé představil již v roce 1939 v úplně prvním příběhu o Batmanovi. Gary Oldman patří mezi přední anglické herce. Proslul především jako hrabě Dracula ve stejnojmenném snímku z roku 1992, známe ho také z dobrodružného velkofilmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004).

Katie Holmesová jako Rachel Dawesová Rachel Dawesová byla dcerou sloužících u Wayneových a Bruceovou kamarádkou z dětství. V dospělosti se vydala na dráhu asistentky státního zástupce a neohroženě jde proti všem zlosynům z Gotham City, gangstera číslo jedna Carmina Falconeho nevyjímaje. Nepřekvapí proto, že ji Batman brzy musí vysvobozovat ze spárů nájemných vrahů a později též ze zajetí doktora Cranea alias Scarecrowa.

Katie Holmesovou, kterou proslavila teenagerovská televizní série Dawsonův svět, jsme mohli vidět ve filmech jako Téměř dokonalý zločin (2000) či Opuštěná (2002). Více než filmové role ji však proslavila avantýra s Tomem Cruisem.

Morgan Freeman jako Lucius Fox Lucius Fox patří mezi nejlepší mozky ve Wayne Enterprises. Je nejen špičkovým vynálezcem, ale i skvělým manažerem a Bruce Wayne s ním najde velmi rychle společnou řeč. Právě z dílny Luciuse Foxe pocházejí ony desítky udělátek, jimiž Batman disponuje…

Luciuse Foxe se ve filmu Batman začíná chopil Morgan Freeman. Charismatický herec, který proslul v titulní úloze snímku Řidič slečny Daisy (1989) anebo díky dramatu Vykoupení z věznice Shawshank (1994), se v letošním roce dočkal svého prvního Oscara, a to za snímek Million Dollar Baby.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.