Kdo je kdo ve filmech o Batmanovi - mezi padouchy

11. 7. 2005 - 9:31 | Téma | red

Kdo je kdo ve filmech o Batmanovi - mezi padouchy zdroj: tisková zpráva

Jack Napier se krůček po krůčku propracoval hierarchií gothamského podsvětí od pouličního zlodějíčka až na muže číslo dvě

Jack Napier se krůček po krůčku propracoval hierarchií gothamského podsvětí od pouličního zlodějíčka až na muže číslo dvě. Osudnou se mu ale stala aférka s jeho šéfem Carlem Grissomem. Ten se pokusil Napiera zbavit, když policii udal jednu z jeho akcí. Dříve než policisté se však na scéně objevil Batman, který při potyčce vrhl Napiera do nádrže s kyselinou. Napier sice nezemřel, avšak jeho tvář i duše byly nezvratně poškozeny. Z bezcitného gangstera se stal nelítostný psychopat Joker, který své počínaní bere opravdu s úsměvem. Nejprve si vyrovná účty s Grissomem, dalším na řadě je Batman. Obětí Jokerova ďábelského plánu však nemá být jen maskovaný hrdina, ale i miliony obyvatel Gothamu... Na rozdíl od comicsové předlohy byl ve filmu z roku 1989 gangster Jack Napier oním dávným vrahem rodičů Bruce Waynea. Pro Batmana se tak stalo polapení Jokera věcí osobní msty.

Představitel Jokera, trojnásobný držitel Oscara Jack Nicholson patří po dlouhá desetiletí k nejvýraznějším osobnostem Hollywoodu. Pouhý výčet některých z jeho snímků připomene řekne filmovým fandům mnohé: Bezstarostná jízda (1969), Čínská čtvrť (1974), Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), Osvícení (1980), Cena za něžnost (1983), Lepší už to nebude (1997), O Schmidtovi (2002).

Danny DeVito jako Penguin Oswalda Cobblepota, přezdívaného pro četná tělesná postižení Penguin (Tučňák), rodiče krátce po narození opustili a nechali ho napospas osudu. Osaměle vyrůstal Penguin v podzemí Gotham City, aby se v dospělosti opět mezi lidi vrátil. Gotham je dojat jeho krutým údělem. Nový hrdina kandiduje na starostu, je však pouhou loutkou v rukách Maxe Shrecka. I přes podporu od občanů Gothamu ale touží Penguin po jediném: po pomstě. Jeho armáda tučňáků tak na povel přináší teror a anarchii do ulic města…

Danny DeVito proslul nejen svými komediálními výkony ve filmech Bezcitní lidé (1986), Dvojčata (1988) či Muž na měsíci (1999), ale také jako režisér proslulých satirických komedií Vyhoď máti z vlaku (1987) či Válka Roseových (1989). Na spolupráci s Timem Burtonem navázal účinkováním v fantaskní komedii Velká ryba (2003).

Christopher Walken jako Max Schreck Zločinný miliardář Max Shreck není typickým padouchem z Gotham City. Na rozdíl od svých kolegů nedisponuje ani ničivou silou, ani chorobnou myslí. Jeho specialitou je nepříliš okázalé vykrádání městské pokladny a podvody na účet obyvatel Gothamu. I Shreck si ale musí ušpinit ruce, když jeho nekalé praktiky odhalí Selina Kyleová. Vraždou své sekretářky sice ztrácí svědka svých zločinů, avšak zároveň získává jednoho zapřísáhlého odpůrce – Catwoman.

Poprvé a naposledy se Max Shreck objevuje jako postava ze snímku Batman se vrací (1992). Jeho scenárista Daniel Waters pojmenoval svého padoucha po Maxi Schreckovi, představiteli Upíra Nosferatu ze stejnojmenného hororu od F. W. Murnaua. Christopher Walken, který se této úlohy chopil, patří k předním představitelům charismatických padouchů. Takto jsme ho viděl například v historickém snímku Aféra s náhrdelníkem (2001) či v akční komedii Vítejte v džungli (2003).

Billy Dee Williams jako Harvey Dent Tommy Lee Jones jako Two-Face Příběh Harveyho Denta je příběhem velkého pádu. Státní zástupce, který odhodlaně pronásledoval proti zločinu, byl jedním z Batmanových spojenců. Poté, co mu polovinu tváře rozleptala kyselina, se však pomátl a sám se coby Two-Face stal výraznou postavou gothamského podsvětí. Ve spojení s Riddlerem se dokonce pokusil ovládnout svět, ani jejich souručenství však na Batmana nestačilo

Harveyho Denta si ve filmu Batman (1989) zahrála černošská hvězda let osmdesátých Billy Dee Williams, kterého známe také jako Landa Calrissiana z filmů Impérium vrací úder (1980) a Návrat Jediho (1983). Přestože měl Williams smlouvu také na další díly, studio jeho smlouvu nakonec vykoupilo a do snímku Batman navždy (1995) angažovalo Tommyho Lee Jonese. Držitel Oscara za thriller Uprchlík (1993) se objevil také ve sci-fi komedii Muži v černém (1997) či v dobrodružném snímku Vesmírní kovbojové (2000).

Jim Carrey jako Riddler Z tuctového vynálezce Wayneových závodů Edwarda Nygmy se po vyhazovu stal poměrně snadno psychopatický zločinec Riddler (Hádankář). Stačilo mu k tomu pouze přání vlepit světu pořádnou facku. A pak už jen trochu zapracovat na svých udělátkách a začít si zahrávat s policií a především s Batmanem. Jemu jsou určeny říkanky, kterými Riddler avizuje své budoucí zločiny. Ze spojenectví s dalším padouchem Two-Facem pak vzejde plán na ovládnutí myslí obyvatel Gothamu i celého světa. Hrdinným zásahem Batmana a Robina jsou však jejich úmysly překaženy.

Jim Carrey se proslavil díky svému „gumovému“ obličeji v komediích jako Ace Ventura: Zvířecí detektiv (1994) či Blbý a blbější (1994). Dramatický talent pak prokázal ve filmech Truman Show (1997), Muž na Měsíci (1999) a Věčný svit neposkvrněné mysli (2004).

Arnold Schwarzenegger jako Mr. Freeze Doktor Victor Fries patřil k vyhlášeným vědeckým kapacitám. Byl ovšem i oddaně milujícím manželem, a tak ho zpráva o smrtelné chorobě jeho ženy zdrtila. S cílem oživit ji opět někdy v budoucnu Victor svou manželku nejprve zmrazil a pak se vrhl do bádání. Pokusy se mu však vymkly z rukou, když Fries při nehodě v laboratoři utrpí vážná zranění. Teplotu jeho těla teď musí speciální oblek udržovat pod bodem mrazu. Z geniálního vědce se navíc stává šílený padouch Mr. Freeze, který při loupežných přepadeních své oběti mrazí speciální zbraní.

Arnold Schwarzenegger se na plátno přesunul po úspěších na kulturistických kláních a stal se ikonou filmu osmdesátých let. O jeho nehynoucí slávu se postarala především úloha vraždícího robota v trilogii Terminátor. K velkým hitům ale patří i Barbar Conan (1982), Komando (1985) či Predátor (1987). V současnosti je guvernérem státu Kalifornie.

Uma Thurmanová jako Poison Ivy Zneuznaná botanička Pamela Isleyová se při neštěstí ve své laboratoři stává svůdnou Poison Ivy. Jejím snem je zničit lidstvo a nahradit ho rostlinami. Na splnění svého přání pak využívá schopnost omotat si kolem prstu každičkého muže, od Mr. Freeze přes Batmana s Robinem až k supersilnému padouchu Baneovi. Ještě že je tu Batgirl, na níž rozhodně neplatí laciné triky, které Poison Ivy používá…

Uma Thurmanová za svou slávu vděčí především Quentinu Tarantinovi, který ji obsadil do snímků Pulp Fiction – historky z podsvětí (1994), Kill Bill 1 (2003) a Kill Bill 2 (2004). K jejím výrazným rolím dále patří ta ve sci-fi Gattaca (1997) či v dramatu podle románu Victora Huga Bídníci (1998).

Jeep Swenson jako Bane Trestance Banea změnil během svých pokusů doktor Jason Woodrue k nepoznán: z drobného muže se stalo nemyslící, zato však extrémně silné monstrum. A protože ho Poison Ivy svedla na cestu zločinu, budou mít Batman, Batgirl i Robin o jednoho soupeře navíc…

Pro wrestlera Jeepa Swensona byla úloha hromotluka Banea jedním z mála jeho představení na filmovém plátně. Mohli jsme ho ale také spatřit v akční komedii Střelený (1996) s Adamem Sandlerem a Damonem Wayansem. Ještě v roce 1997, krátce po dokončení snímku Batman a Robin zemřel Swenson na infarkt. Bylo mu čtyřicet let.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.