Kdo je kdo v Sin City - povídka Ten žlutej parchant

29. 6. 2005 - 10:19 | Téma | red

Kdo je kdo v Sin City - povídka Ten žlutej parchant zdroj: tisková zpráva

Ten žlutej parchant John Hartigan byl jednim z mála čestnejch policajtů v Sin City a taky na to nakonec dojel

Ten žlutej parchant

Bruce Willis jako Hartigan

John Hartigan byl jednim z mála čestnejch policajtů v Sin City a taky na to nakonec dojel. A mezi náma: dost se divim, že až tak pozdě. Měl totiž před sebou už jen jeden den služby a pak si moch začít užívat zaslouženýho, i když předčasnýho důchodu. Jenže si nedal pokoj a vrtal do případu únosu jistý Nancy Callahanový, jedenáct let. Informátor mu dal tip na jakýsi skladiště v přístavu, a tak se tam Hartigan samozřejmě vydal. A narazil tam na mladýho Roarka, vo kterym se tak nějak tušilo, že má slabost pro malý holčičky. A protože věděl, že Roarka jen tak něco nepřesvědčí, zkusil mu trochu poupravit nádobíčko. Mezitim se ale na scéně objevil Hartiganův parťák Bob a udělal do něj pár děr navíc.

Hartigan ale neumřel. Přežil a protože chtěl zachránit svou rodinu, věděl, že až na něj státní zástupce hodí všechny Roarkovy prasárny, bude mlčet. Přiznání z něj ale dostat nedokázali. V base dělaly Hartiganovi radost jen dopisy, který mu pravidelně posílala Nancy. Po osmi letech ale dopisy přicházet přestaly. Hartiganovi bylo jasný, že je Nancy v nebezpečí. A tak se potřeboval z lapáku dostat. Rozhod se, že se přizná ke všemu tomu, za co seděl. Senátor Roark byl spokojenej, že se Hartigan konečně zlomil, a tak ho brzo potom z lapáku pustili. Najít Nancy mu netrvalo dlouho, byl jen trochu překvanej, že se živí jako striptérka. A taky hodně rychle pochopil, že se mu povedlo na Nancy upozornit mladýho Roarka. Ten sice trošku změnil imidž, ale jinak to pořád byla stejná svině jako dřív. Málem se mu povedlo Hartigana dostat a na Roarkovic farmě si chtěl podat taky Nancy. Jenže Hartigan to zvládnul a s Roarkem vyrovnal účty. Věděl ale, že by to nezůstalo bez pomsty, a tak se rozhod všechno to urychlit. Ale malá Nancy přežila, a vo to přece šlo…

Bruce Willis patřil na přelomu osmdesátých a devadesátých let k největším akčním hvězdám Hollywoodu. Jako bojovník za spravedlnost se nám představil například v trilogii Smrtonosná past či v detektivce Poslední skaut. K plejádě osobností, které účinkovaly ve snímcích Quentina Tarantina, se přiřadil již v roce 1994 gangsterkou Pulp Fiction – historky z podsvětí, objevil se také v hlavních rolích dvou thrillerů M. Nighta Shyamalana Šestý smysl (1999) a Vyvolený (2000).

Jessica Albaová jako Nancy Nancy Callahanová má za sebou jeden vošklivej zážitek z dětství, kdy jí tak tak zachránil detektiv Hartigan z rukou mladýho Roarka, co měl tolik rád malý holčičky. Slíbila proto Hartiganovi, že mu bude každej tejden posílat dopisy, a svůj slib splnila. Po osmi letech si jí Hartigan našel v baru u Kadie, kde na ní mohli nechat voči skoro všichni chlapi. Nancy už několik let dělala do striptýzu a šlo jí to hodně dobře. Když ale Hartigana uviděla, vrhla se na něj takovym způsobem, že mu tamní štamgasti záviděli eště dlouho potom. Jenže společně s Hartiganem přišel do baru eště jeden chlápek – vodpornej zmetek, kterej kdysi bejval mladym Roarkem. Sledoval je, šel dost drsně po Hartiganovi a taky pak dal co proto Nancy. Jenže ta se pod jeho ranama nesesypala a Hartigan si našel Roarka včas, aby ho moch konečně dorazit. Nancy se konečně nemusela ničeho bát a mohla se věnovat práci, kterou udělala radost už tolika chlapům…

Jessica Albaová zatím zaznamenala své největší úspěchy na televizní obrazovce. Objevila se například v teenagerském seriálu Beverly Hills 90210 či v titulní roli akční série Temný anděl (2000). K jejím nejvýraznějším filmům patřily takové „skvosty“, jako byla komedie Nepolíbená či hororová parodie Ruka zabiják (oba 1999), brzy se s ní však setkáme v jedné z hlavních úloh ve filmové adaptaci comicsu Fantastická čtyřka.

Nick Stahl jako Roark junior Nick Stahl jako Žlutej parchant Mladej Roark byl dycky prevít k pohledání. Rozmazlenej fracek, kterýmu nebylo radno stát v cestě. Jenže detektiv John Hartigan to zkusil a taky za to zaplatil. Tomuhle mlaďasovi, svéráznýmu milovníkovi dětí a jejich křiku, ale na Hartigana taky zbylo pár památek. Mimo jiný se Hartigan postaral vo to, aby už Roark neměl, čim by dětem ubližoval. Nebo si to aspoň myslel. Roarkův fotřík se ale postaral v to, aby mu doktoři všechny části zase dali do kupy. Nevobešlo se to ale bez vedlejších následků, a tak se z Roarka stala žlutá, odporně páchnoucí zrůda. Vo pomstě přemejšlel Roark celejch vosm let. Nakonec ale na Hartigana ušil slušnou boudu, a ten ho doved k Nancy Callahanový, kterou před nim kdysi Hartigan zachránil. Už už sice hrozilo, že si svou pomstu pořádně vychutná, ale – jak se říká – nakonec se všechno v dobrý vobrátilo a Hartigan ho přece jen dostal.

Nick Stahl začínal s herectvím již na začátku devadesátých let, kdy patřil k nejtalentovanějším dětským hercům. U nás jsme ho zaznamenali například v režijním debutu Mela Gibsona Muž bez tváře (1993). K dalším výrazným partům se ale dostal až v dospělosti. Objevil se ve válečném dramatu Tenká červená linie (1998) či v psychodramatu V ložnici (2001). V roce 2003 si zahrál Johna Connora v akční sci-fi Terminátor 3: Vzpoura strojů a účinkoval také v úspěšném televizním seriálu Carnivale.

Powers Boothe jako senátor Roark Senátor Roark je vopravdu velký zvíře, moc dobře to ví a dovede toho využívat. Každýmu je jasný, že umlátil svou ženu bejzbolkou, ale nikdo si netroufne proti němu jít. Ve svym jedinym synovi viděl budoucího prezidenta Spojenejch států. Jenže to by jeho synátor nesměl mít slabost pro holčičky a hlavně by nesměl narazit na Hartigana. Starej Roark se pak už moch postarat maximálně vo to, aby poslal Hartigana za katr…

Powers Boothe proslul především v titulní úloze televizního seriálu Soukromý detektiv Marlowe (1983-1986) a i poté účinkoval převážně v akčních snímcích. Viděli jsme ho například v thrillerech Extrémní předsudek (1987), Rychlý jako blesk (1992) či Náhlá smrt (1995). Hrál ale také ve dvojici snímků Olivera Stonea Nixon (1995) a U-Turn (1997).

Michael Madsen jako Bob Bob, Hartiganův parťák, byl zkorumpovanej hajzl. Zkrátka jako všichni vostatní chlupatý v Sin City. A když se měl rozhodnout, jestli se postaví za Hartigana, nebo si to udělá lepší u místních hlavounů, jeho volba byla jasná. Klidně rozstřílel Hartigana na cucky, aby mu zabránil dorazit mladýho Roarka. A rozhodně na tom pak Bob nikdy škodném nebyl, ale to už je trochu jinej příběh…

Michael Madsen je jedním z oblíbených herců Quentina Tarantina, účinkoval již v jeho snímcích Gauneři (1992), Kill Bill (2003) a Kill Bill 2 (2004). Nejčastěji se na plátně objevuje v úlohách psychopatů a zabijáků. V jeho rozsáhlé filmografii se objevují snímky jako The Doors (1991), Thelma a Louise (1991), Zachraňte Willyho! (1993) či bondovka Dnes neumírej (2002), vedle nich se však nachází také celá řada béčkových titulů určených pro videotrh.

Kdo je kdo v Sin City - povídka Zákazník má vždycky pravdu

Kdo je kdo v Sin City - povídka Drsný sbohem

Kdo je kdo v Sin City - povídka Velká tučná zabijačka

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.