Kdo je kdo - Učitelky v Bradavicích (McGonagallová, Trelawneyová, Prýtová...)

19. 7. 2007 - 20:24 | Téma | red

Kdo je kdo - Učitelky v Bradavicích (McGonagallová, Trelawneyová, Prýtová...) zdroj: tisková zpráva

Profesorka Minerva McGonagallová je zástupkyní ředitele bradavické školy, ředitelkou Nebelvíru a učitelkou přeměňování

Profesorka Minerva McGonagallová je zástupkyní ředitele bradavické školy, ředitelkou Nebelvíru a učitelkou přeměňování. Přísná, ale spravedlivá postarší žena mívá obvykle své černé vlasy stažené do tuhého uzlu. Patří mezi několik málo kouzelníků označovaných jako zvěromágové – čaroděje schopné přeměny ve zvíře, v jejím případě v mourovatou kočku.

Maggie Smithová září na filmovém plátně již téměř čtyři desetiletí. Má na svém kontě šest nominací na Oscara, ve dvou případech - za filmy The Prime of Miss Jean Brodie (1969) a Apartmá v Kalifornii (1978) – tuto trofej získala. U nás je známá také díky úlohám v historickém dramatu Pokoj s vyhlídkou (1986), v komedii Sestra v akci (1992) či v dramatu s detektivní zápletkou Gosford Park (2001).


S Dolores Umbridgeovou je radost spolupracovat. Tedy pokud jste jejím nadřízeným a ona je k vám loajální. Jejích služeb si může považovat ministr čar a kouzel Kornelius Popletal. Do funkce náměstkyně se více než hodí. Avšak pro ostatní je tato byrokratka zosobněním nejhoršího snu. Drobná milovnice růžové to dovede pořádně rozjet, má-li možnost rozehrát hru nařízení, omezení, rozhodnutí a usnesení. A teď tu šanci má – ve škole čar a kouzel v Bradavicích. Nejprve je ministerstvem „nasazena“ coby nový učitel obrany proti černé magii; ke své roli přistoupí náležitě, když odmítá se studenty obranná kouzla procvičovat. Poté se stává vrchní vyšetřovatelkou, stíhající každičkou nepravost. A nakonec je dosazena do funkce samotné ředitelky. Přestože se navenek tváří dobrosrdečně, z jejích postupů jednoznačně probublává povaha kruté diktátorky, jež se neštítí ani fyzických týrání.

Imelda Stauntonová se dočkala ocenění svého hereckého mistrovství až v roce 2004 s titulní úlohou v sociálním dramatu Mikea Leigha Vera Drakeová – Žena dvou tváří. My jsme ji už dříve spatřili kupříkladu v Rozumu a citu nebo v Zamilovaném Shakespearovi. Její doménou je ale divadlo, kde – na rozdíl od filmu – získává také rola hlavní.


Profesorka Sibyla Trelawneyová vyučuje svůj předmět – jasnovidectví - až ve třetím ročníku. Ostatní profesoři se excentrické Trelawneyové raději vyhýbají, ta má totiž ve zvyku informovat své okolí o všemožných budoucích katastrofách. Naštěstí se valná většina jejích proroctví nenaplnila a i studenti se k její výuce staví skepticky. Trelawneyová však ve vzácných chvílích věštecké schopnosti skutečně má...

Emma Thompsonová patří k hvězdám současné britské kinematografie. Zazářila ve filmech svého bývalého manžela Kennetha Branagha Jindřich V. (1989) či Mnoho povyku pro nic (1993) i v historických dramatech Howards End (v roce 1992 za něj obdržela Oscara) a Soumrak dne (1993). Je držitelkou Oscara za scénář k filmu Rozum a cit (1995).


Madame Hoochová. Rázná žena s krátkými šedými vlasy vyučuje v Bradavicích létání na koštěti. Ve většině školních famfrpálových zápasů působí madame Hoochová v roli rozhodčí.

Zoë Wanamakerová je ceněnou divadelní herečkou, hrála i v několika desítkách televizních pořadů. Objevila se například v seriálu Hlavní podezřelý, životopisu Oscar Wilde (1997) či dickensovské adaptaci David Copperfield (1999), v níž se setkala s Danielem Radcliffem a Maggie Smithovou. Pro její vysoké finanční nároky byla postava madame Hoochové ze scénáře druhého dílu potterovské série vyškrtnuta.


Profesorka Prýtová vedle ředitelování koleji Mrzimor také vyučuje bylinkářství. Tato podsaditá malá žena s rozcuchanými vlasy a záplatovaným kloboukem je vídána prakticky jen v okolí zahrad a skleníků, obvykle s rukama umouněnýma od hlíny.

Miriam Margolyesová se již po tři desetiletí objevuje v nejrůznějších, převážně komediálních, rolích. Zahrála si ve filmech jako Yentl (1983), Malý krámek hrůz (1986), Miluji tě k smrti (1990), Nehynoucí láska (1994) či Božská Julie (2004). Pozornosti filmových kritiků neunikly její výkony v adaptaci románu Charlese Dickense Little Dorrit (1988) a Scorseseho historickém dramatu Věk nevinnosti (1993).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.