Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)

16. 8. 2005 - 14:36 | Téma | red

Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory) zdroj: tisková zpráva

Tim Burton a Johnny Depp počtvrté. Burton OK, Depp KO. Vizuálně opojná podívaná Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory) má pro Tima Burtona sladkou příchuť

Vizuálně opojná podívaná Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory) má pro Tima Burtona sladkou příchuť. A i když Johnny Depp je tady překvapivě spíše nažluklý, kdo má rád čokoládu jemně hořkou, měl by z Karlíka odcházet spokojený. Velmi spokojený.

V Karlíkovi, tak jako zatím v každém dobrém Burtonově filmu zaznívá odkaz kratičké hříčky Vincent, matrice Burtonova tvůrčího díla: kluk a jeho sny, noční můry a konflikt mezi světem dětí a dospělých. Jestli si na přelomu tisíciletí režisér vybral oddechový čas, Velká ryba (Big Fish) a teď i Karlík a továrna na čokoládu jsou zaznamenáníhodné kousky a očekávání okolo chystané animace Mrtvá nevěsta (Corpse Bride) jen rostou.

Karlík a továrna na čokoládu Johnnyho Deppa Burton obsadil poprvé před 15 lety do Střihorukého Edwarda (Edward Scissorhands) - všimněte si Willyho nůžek. Tahle gotická sametovka nejen, že na Deppovi stála, ona jej širšímu obecenstvu docela přesně definovala - jako „toho trošku temného, tajemného, ale něčím pomilováníhodného chlapíka“, jak říká jedna moje známá. Depp Burtonovi potom Depp do slavného cíle dopravil Eda Wooda a nad vodou udržel Ospalou díru (Sleepy Hollow).
Do Továrny na čokoládu Depp nastupoval se zlatou aurou vybojovanou fantastickým komediálním výkonem v Pirátech z Karibiku (Pirates of the Caribbean) (třešničkou na dortu byla skvělá dramatická role Zemi Nezemi (Finding Neverland)). Čekalo se, že Depp bude v Karlíkovi zářit. Nakonec ale září všichni ostatní. Depp tápe.

Karlík a továrna na čokoládu Příběh vychází z dětské knihy Roalda Dahla, kterou v roce 1971 do rodinného muzikálu Pan Wonka a jeho čokoládovna (Willy Wonka & the Chocolate Factory) zpracoval Mel Stuart.
Tak jako království vládne hrad, zimnímu městu vládne TOVÁRNA. Její komíny se tyčí k nebi pro někoho výhružně, pro jiného majestátně. Pro chudého Karlíka Bucketa (nadšený Freddie Highmore, zaslouženě hlavní figura) pak magicky - v továrně vyrábí slavný čokoládník Willy Wonka (Johnny Depp) nejlepší cukroví na světě. Továrna kdysi prosperovala, pracoval tu i Karlíkův děda Joe (výbušný David Kelly). Výjimečná výrobní tajemství ale kradli špióni a Wonka krachoval. Zavřel továrnu, všechny propustil. Po letech se ale kola znovu tajemně roztočila… a nyní se Willy rozhodl, že několika dětem umožní nahlédnout do tajů svého podniku.
Kromě Karlíka (na cestě ho doprovází Joe) jsou ostatní děti různě sobecké, zlé, nebo odporné. Tlustý Augustus je dokonce Němec.
Karlík a továrna na čokoládu Zatímco venku je zima a mráz, interiér továrny lze přirovnat k fantastické (cukrovinkové) zahradě. Výprava Alexe McDowella, rozmanité interiéry a výtvarné nápady (průhledná výtahoraketa, ohromné brýle) Kevina Phippse Pátý element (The Fifth Element) přímo nakazují vidět film v IMAXU.
V průběhu exkurze, na které děti doprovází rodiče (až na otřesnou paní Beauregardeovou (Missi Pyle) jsou to samí rozumní měšťané) začnou na povrch vycházet Willyho vlastní problémy a plány.
Pod neustálým přísunem atrakcí děj odsýpá a Wonkova bizarní zamyšlení činí z první poloviny filmu nečekaně znepokojivou, a tím pádem velmi příjemnou podívanou i pro dospělé. Později však vyhřezne motiv Willyho traumatu z dětství, který produkci poněkud zlevní.
Otce na druhou stranu hraje omračujícím způsobem charismatický Christopher Lee a rukavice jejich společnou scénu povyšují k ironickému přesahu.

Karlík a továrna na čokoládu Depp Wonku podává pozoruhodně ploše, při všem snažení se zmůže jen na přepínání výrazu „ledová skála“ a „citrónový škleb“. Na škále mezi výrazově hlubokým Highmorem, naklonovaným, ale variabilním Deepem Royem (Umpa Lumpa) a plakátovou polohou Joea, dětí i rodičů se Wonka překvapivě ocitá právě v davu vedlejších figur. V jeho kreaci lze zajisté vidět parodii Michaela Jacksona – důraz na čistotu, afektovaný projev +hlas, hopsání okolo nevinných dětiček. Osobně bych ale dal přednost, kdyby Wonku zahrál kontroverzní zpěvák Marilyn Manson… kterého mi díky silnému make-upu Depp připomíná víc, než zmiňovaného Krále popu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.