Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)

13. 12. 2004 - 4:45 | Téma | red

Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory) zdroj: tisková zpráva

Tim Burton (VELKÁ RYBA, BATMAN) natáčí s Johnnym Deppem další stylisticky velmi propracovaný film - adaptaci pohádkového příběhu Roalda Dahla o excentrickém čokoládníkovi Willym Wonkovi. + Fotogalerie.

Tim Burton a Johnny Depp se počtvrté v historii scházejí nad společným dílem. Tentokrát jde o stejnojmennou adaptaci pohádkového příběhu Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory), který do kin by se zamíří v létě 2005, krátce předtím, než se objeví pátá spolupráce Burton-Depp, loutkový film The Bride Corpse.

Malý Charlie Bucket (Freddie Highmore) je děckem z chudé rodiny, která žije ve stínu obrovské, tajemstvím opředené továrny. Zde vyrábí čokoládník Willie Wonka světoznámou čokoládu. Jednou uspořádá loterii a do čokoládových tyčinek zabalí pět zlatých výherních lístků. Jejich držitelé, mezi nimiž nebude chybět ani Charlie Bucket, se pak zúčastní speciální prohlídky Wonkovy továrny a budou moci nahlédnout do mnoha čokoládnických tajemství. Wonka na druhou stranu bude chtít nakouknout do tajemství myslí udivených dětiček.

Karlík a továrna na čokoládu Celou historii zfilmoval již v roce 1971 Mel Stuart pod názvem Willy Wonka a jeho čokoládovna (Willy Wonka & the Chocolate Factory). Adaptace měla formu muzikálu a zaznamenala slušný ohlas - zaujala velkolepá výprava a především pak jedinečný Gene Wilder jako Willy Wonka.

Nové provedení „čokoládníka“ nebude remakem Stuartova filmu. Nebude to muzikál a tvůrci proklamují, že chtějí zůstat blíže pohádkovému duchu Dahlova titulu. Scénárista John August (Velká ryba (Big Fish), Charlieho andílci (Charlie’s Angels)) ani Karlík a továrna na čokoládu Stuartův film neviděl, dokud neměl první verzi hotovou, a pak se divil, jak je vlastně temný.
Jistou zárukou originálního zpracování je i sám režisér, Tim Burton (Batman, Střihoruký Edward (Edward Scissorhands), Ed Wood, Ospalá díra (Sleepy Hollow), Velká ryba).
Už vizuály z prvního teaseru dávají tušit, že Burton zůstane i zde tím starým dobrým hračičkou, kterému výtvarná vize na vzrušující hraně kouzla a kýče nikdy nedělala problém. Zejména s jeho angažováním Charlie aspiruje na tajemně magický příběh pro odrostlejší děti v moderní linii Harryho Pottera, či odlehčenějšího Lemonyho Snicketa.
Kameramanem je matador Philippe Roussellot, který Burtonovi snímal oba poslední snímky a v poslední době natáčel sci-fi Constantine Francise Lawrence.

Karlík a továrna na čokoládu O natáčení Charlieho se hovořilo již od roku 1999. Původní režisér Gary Ross (Pleasantville) se po dvou letech s produkcí rozloučil. Spekulovalo se o tom, že Charlieho bude režírovat Martin Scorsese a v jednu chvíli se dokonce objevily zprávy, že by Willyho Wonku měl hrát rocker Marylin Manson. Ačkoli šlo o krátkodechou teorii, při pohledu na první upoutávku k filmu na ní nelze nevzpomenout; pohublou tváří, vyhlazenou bledou pletí a silným líčením Deppův Wonka androgynního zpěváka blízce připomíná.

Karlík a továrna na čokoládu Po poněkud prorežírovaném Tajemném okně (Secret Window) zdobí nejnovější Deppův výkon drama Země Nezemě (Finding Neverland) Marca Forstera. Depp zde ztvárnil spisovatele J.M.Barrieho, autora Petra Pana. Společné body: Deppova figura se v obou filmech obklopuje malými dětmi a z Nezemě si Depp přizval i představitele hlavní dětské role, Freddieho Highmorea.
Helena Bonham Carter, která Burtonovi hrála ve Velké rybě a Planetě opic (Planet of the Apes) se objeví jako Charlieho matka. Wonkova otce zase hraje Christopher Lee.
Všechny tyto herce Burton získal i pro dabing The Bride Corpse.

Karlík a továrna na čokoládu by měl být sólokoncertem Deppa - komedianta. Přidáme-li bizarní líčení, velkolepé kulisy a známou těžce černosladkou atmosféru Burtonova světa, mohl by Charlie nevídaným způsobem oslnit i dospělejší diváky.

Premiéry:
Svět (USA): 15.7.2005
ČR: 18.8.2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.