Julia Stilesová

20. 8. 2007 - 23:02 | Téma | red

Julia Stilesová zdroj: tisková zpráva

Mladá hvězda romancí pro teenagery. Mladá herečka zatím získávala role především v průměrných teenagerovských snímcích. I v nich však dokázala projevit herecký talent a charisma

Julia Stilesová: Mužská záležitost Mladá herečka zatím získávala role především v průměrných teenagerovských snímcích. I v nich však dokázala projevit herecký talent a charisma.

Julia Stilesová se narodila 28. března 1981 v New Yorku. Její školou herectví údajně bylo sledování televizního sitcomu The Honeymooners, během kterého „přehrávala“ dění na obrazovce. V jedenácti Julia oslovila ředitele experimentálního divadla La MaMa Theatre, díky čemuž na jeho scéně učinila své první herecké krůčky. Již o rok později si Stilesová sama našla agenta a zahájila svou profesionální kariéru: nejprve jako hvězdička televizních reklam, poté úlohami v televizních seriálech. Objevila se například v duchařském seriálu pro děti Ghostwriter či v populární sérii Nemocnice Chicago Hope (1997). Přišly ale i neúspěchy: roli v hororu Interview s upírem místo ní získala Kirsten Dunstová. S tím se prý Julia dlouho nemohla smířit, a matka jí proto chtěla dokonce herectví zakázat. Julia Stilesovou však také neesází pouze na herectví, od roku 2000 je studentkou angličtiny na Columbia University.

Julia Stilesová V patnácti si Julia Stilesová odbyla svůj celovečerní debut vedlejší rolí v romantickém dramatu s Judem Lawem Má mě rád, nemá mě rád (1996). Již ve svém druhém snímku účinkovala Julia vedle těch nejzářivějších hvězd. Akční thriller Tichý nepřítel (1997) byl soubojem newyorského policisty (Harrison Ford) a irského teroristy (Brad Pitt). Více pozornosti však Stilesová sklidila ve dvou následujících titulech. Prvním z nich bylo televizní drama Before Women Had Wings (1997) o zneužívání dětí. Druhým pak nezávislé drama Wicked (1998) o čtrnáctileté dívce, která po záhadné smrti své matky postupně přebírá místo po boku vlastního otce. Snímek byl pod názvem Bestie uváděn na filmovém festivalu v Karlových Varech, Stilesová zde za něj obdržela cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Její další televizní snímek The '60s (1999), jednalo se o kroniku osudů jedné rodiny v průběhu šedesátých let, Julia se představila v hlavní roli mladičké hippie.

Julia Stilesová Slávu však Stilesové přinesla až její první úloha v teenagerské komedii. Tvůrci snímku Deset důvodů, proč tě nenávidím (1999) využili motivy Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy a vsadili na dvě budoucí hvězdy: Stilesovou a Heathe Ledgera. Jako dospívající Kat s vyhraněným názorem na opačné pohlaví podala Stilesová v rámci žánru výjimečný výkon a dokázala okouzlit publikum. Brzy následovaly nabídky na další modernizované verze shakespearovských dramat. V Hamletovi (2000) s Ethanem Hawkem, byla Stilesová obsazena do úlohy Ofélie. Snímek z prostředí hypermoderního mrakodrapu však sázel nikoli na herecké výkony, ale na experimentální filmové pojetí. Výraznější příležitostí byla adaptace dramatu Othello (film byl pod názvem “O“ uveden v roce 2001). Klasický příběh se odehrával mezi členy středoškolského basketbalového týmu, hvězdami filmu byli též Josh Hartnett a Mekhi Phifer.

Julia Stilesová: Úsměv Mony Lisy Také k romancím se Stilesová vrací ve své kariéře velmi často. Z těch teenagerovských vyniklo hlavně drama Nežádej svůj poslední tanec (2001). Veleúspěšný (ale také značně schematický) snímek byl příběhem lásky černošského studenta (Sean Patrick Thomas) se svou bělošskou spolužačkou. V hlavní ženské roli milovnice tance (baletu a hip-hopu především) mohla Stilesová uplatnit vlastní vášeň pro tancování. Romancím se Julia nevyhýbá ani v posledních letech, kdy již získává úlohy dospělých žen. K vidění byla v průměrných komediích Mužská záležitost (ve filmu z roku 2003 účinkuje i Selma Blairová) a Carolina (2003). V neposlední řadě se k romantickému žánru hlásí i v Čechách natáčený snímek Princ a já (2004). Jde o love-story mezi studentkou a dánským následníkem trůnu.

Julia Stilesová: Hamlet Objevila se i v satirické komedii Velké trable malého města (2000) o střetu filmového štábu s obyvateli maloměsta. (S režisérem tohoto sympatického snímku Davidem Mametem spolupracovala Stilesová i v letošním roce - hrála v londýnském představení jeho dramatu Oleanna.) Velkou příležitost Stilesové nabídlo komorní psychodrama Cizí záležitost (2001), v němž se střetává s nadřízenou v podání Stockard Channingové. V posledních letech začala Stilesová získávat role i ve velkorozpočtových snímcích. Pohříchu se ale zatím jednalo pouze o role vedlejší. V melodramatu Úsměv Mony Lisy (2003) z dívčí internátní školy se Stilesová představila po boku Julie Robertsové a (kdysi tolik nenáviděné) Kirsten Dunstové. Účinkovala také ve špionážním thrilleru s Mattem Damonem Agent bez minulosti (2002) i v jeho pokračováních Bournův mýtus (2004) a Bourneovo ultimátum (2007) anebo v hororu Satan přichází (2006).

Vedle filmu a studií se pracovitá Julia v posledních letech věnuje i divadlu (sama dokonce napsala hru The Anarchist's Daughter) či řadě charitativních projektů. Ve volných chvílích navíc coby útočnice ženského fotbalového týmu střílí góly.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.