Jude Law převzal Cenu prezidenta festivalu v Karlových Varech

6. 7. 2010 - 19:45 | Téma | red

Jude Law převzal Cenu prezidenta festivalu v Karlových Varech zdroj: tisková zpráva

Britský herec Jude Law převzal ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal za nadšeného potlesku publika Cenu prezidenta festivalu. Stalo se tak před projekcí amerického filmu Talentovaný pan Ripley režiséra Anthonyho Minghelly.

Jiří Bartoška loni podobně ocenil španělského herce Antonia Banderase. Předtím cenu z jeho rukou převzali britský herec Christopher Lee a výkonný ředitel mezinárodního odborného časopisu Variety Steven Gaydos.

Sedmatřicetiletý Jude Law byl dvakrát nominován na Oscara - poprvé za roli dezertéra v dramatu Návrat do Cold Mountain, podruhé za výkon ve snímku Talentovaný pan Ripley, za nějž získal i britskou cenu BAFTA. Právě tento film z roku 1999 si sám vybral pro dnešní slavnostní večer.

"Dobrý večer, jsem rád, že jsem mohl přijet. Děkuji," řekl herec česky a pokračoval v angličtině. "Je to úžasný festival, o kterém jsem slyšel řadu let. Přijet sem a zažít nadšení mladého publika je pro mě úžasným zážitkem," uvedl.

Jude Law potom upozornil na okamžik, kdy se výkon umělce či něco, co udělá herec nebo napíše spisovatel, střetne s publikem. "Naplnění takové lidské komunikace je to nejlepší. Jsem rád, že mám práci, kde mohu něco takového prožívat. Lze to zažít i tehdy, když se setkají stejně smýšlející lidé v tvůrčím procesu," dodal. Připomněl režiséra Anthonyho Minghellu, s nímž natočil tři filmy a který před dvěma lety náhle zemřel.

"Něco takového jsem prožíval právě s ním. Dnes, když dostávám toto uznání, na něj prostě nemohu nemyslet," podotkl. Poděkoval organizátorům festivalu, že mu věnovali tolik času. "Ohromně se mi tu líbí. Děkuji vám všem také za vaši lásku k filmu," řekl.

Před projekcí se Jude Law prošel po červeném koberci před kinem, kde na něj čekaly stovky fanoušků. Dal rozhovory televizním štábům i Radiožurnálu a rozdal několik autogramů.

Snímek Talentovaný pan Ripley je příběhem muže, který chtěl být někým jiným - lepším, hezčím, úspěšnějším a bohatším. Tom Ripley je chudý newyorský pianista, jehož sny se naplní toho dne, kdy ho bohatý průmyslník omylem pokládá za spolužáka svého syna Dickieho a požádá ho, aby ho z Itálie, kde si protáhl prázdniny, přivezl domů. Tomovi se podaří k němu a jeho snoubence připojit, avšak stále hůř a hůř snáší jízlivou blahosklonnost, kterou vůči němu bohatý mladík projevuje. Nakonec se odhodlá k drastickému kroku.

Sherlock Holmes, Jude Law, Robert Downey Jr. zdroj: tisková zpráva

Vedle Lawa se v této adaptaci románu Patricie Highsmithov objevili Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett a Philip Seymour HoffmanJude Law pracoval s předními režiséry, jako jsou Steven Spielberg - film A.I. - Umělá inteligence či Sam Mendes - kriminální drama Road to Perdition. V Annaudově filmu Nepřítel před branami ztvárnil úlohu sovětského ostřelovače z bitvy u Stalingradu. Upozornil na sebe i ve filmové adaptaci divadelní hry Na dotek, jako barman v emotivním snímku Moje borůvkové noci, ve filmu Terryho Gilliama Imaginárium dr. Parnasse a nejnověji ve filmu Sherlock Holmes.

Law je ceněn i za svou divadelní práci. Za výkon v broadwayské inscenaci Indiscretions získal v polovině 90. let Theatre World Award a nominaci na cenu Tony. Nadšené ohlasy vzbudila londýnská inscenace Hamleta z roku 2009, v níž vytvořil titulní roli. Představení, které bylo pak inscenováno na Broadwayi, vyneslo Lawovi letos cenu Critics' Circle Theatre Award, dále ocenění What's On Stage.com Award a nominace na ceny Laurence Oliviera, Broadway.com a Tony. Jude Law byl vyznamenán prestižním řádem Rytíř umění a literatury Francouzské republiky. Angažuje se v řadě charitativních projektů a mírových aktivit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.