Ju-on

28. 10. 2004 - 3:37 | Téma | red

Ju-on zdroj: tisková zpráva

Horror: Takashi Shimizu režíruje snímek, které nenechá vydechnout, nedovolí odejít. Zůstává v mozku jako monolit betonu. V jedné z hlavních rolí Chiaki Kuriyama (KILL BILL). Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Takashi Shimizu odstartoval v roce 2000 televizním film Ju-on famózní sérii psycho-horrorů, která si příliš nezadá s úspěchem o chlup staršího Kruhu (Ringu) Hidea Nakaty: současný režisérův remake The Grudge je toho důkazem

Takashi Shimizu odstartoval v roce 2000 televizním film Ju-on famózní sérii psycho-horrorů, která si příliš nezadá s úspěchem o chlup staršího Kruhu (Ringu) Hidea Nakaty: současný režisérův remake The Grudge je toho důkazem.

O charakteristice celé série Ju-on/the Grudge píšeme více zde, čili rovnou k ději:
Mladý učitel Shunsuke Kobayashi (Yanagi Yuurei) jde navštívit malého Toshia Saekiho (Ryôta Koyama), který v poslední době chyběl ve škole.
Ju-on Kobayashi zjistí, že dům je až na mňoukající kočku a podrápaného Toshia prázdný. Toshio s učitelem nemluví a zdá se být v šoku. Kobayashi se rozhodne počkat na chlapcovy rodiče, ale to už Toshio za učitelovými zády začíná roztahovat ústa a mňoukat. Segment uzavírá široký záběr na dům. Vidíme Kobayashiho, jak z okna v přízemí odevzdaně vyhlíží příchod rodičů. A vidíme ženskou postavu v bílém vstupovat na balkón v prvním patře. A to vše do ticha. Střih.
Stejný dům, jiná doba. Shimizu neříká o kolik měsíců, nebo snad let později. Dům nyní obývá svobodná matka se dvěma dětmi.
Dcerka Kanna (Asumi Miwa) si právě uvědomila, že zapomněla nakrmit školní zvířátko a nechá Ju-on v domě samotnou kamarádku Yuki (Hitomi Miwa). Yuki se snaží zabavit, ale ruší jí podivné (a pro sérii charakteristické) chrčivé zvuky. Nejdřív ji vyděsí kočka, pak i něco víc.
Mezitím si synek Tsuyoshi (Kazushi Andô) dohodl u školy rande s Mizuho (Chiaki Kuriyama). Mizuho přijde do školy, vidí Tsuyoshiho kolo a sebere cizí telefon, ale Tsuyoshiho nenajde. Objeví se učitelka, která školním rozhlasem Tsuyoshiho vyvolá, načež nechá Mizuho ve sborovně samotnou. A cizí telefon s cizím číslem začne vyzvánět…

Ju-on A zas někdo další: (ne)představit, pohrát, proklít namodralým Toshiem, či jeho matkou. V pomalém a monotónním sledu kapitol nazvaných podle jména oběti. Shimizu se nakonec vrátí ke Kobayashimu a nechá jej přijít na kletbu, která na Saekiho rodinu padla.
To, že figury jsou spíš zasazeny do situace, než že by se vyvíjely, posiluje voyeurský faktor snímku. Tomu odpovídá i Shimizova rafinovanost při konstrukci nástrah. Režisér se přitom nesnaží ohromit explicitním záběrem a obvykle si vystačí s náznaky. Netýká se to vlastně jenom jedné scény, jenže i tu Shimizu v originálním Ju-on režíruje tak, že by to mohlo vejít do učebnic horroru (na rozdíl od stejné sekvence v The Grudge)
Právě v nenucenosti a nepodbízivosti spočívá mistrovství Ju-on. Shimizu prostě nechá ukázat démona a přitom nepoužije ani tón hudby, nebo zvukového efektu a naopak brzy stříhá do černé. Výsledný efekt je jaksi intimnější, než když smrt, nebo šokující moment uvádí úmorný bu-bu jingle. A z intimity přichází strach o hrdinu.

Ju-on Hercům téměř není co vytknout. Pro evropského diváka je samozřejmě nejatraktivnější Chiaki Kuriyama, dívka známá jako zabijačka Gogo z Tarantinova Kill Bill. Své si zahrála i ve Fukasakově horroru Battle Royale (Batoru rowaiaru) a je momentálně jednou z nejzbožňovanějších mladých japonských hereček.

Z hlediska triků měli tvůrci ruce svázané rozpočtem, a tak se v Ju-onu dočkáme spíš dramatických nájezdů a brzkých střihů, než technických bravur. Stejná omezení mají za příčinu i „videokvalitu“ obrazu a zvuku.

Přes technické nedostatky je Ju-on dílo, které nenechá vydechnout, nedovolí odejít. Zůstává v mozku jako monolit betonu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.