Jonathan Kimble Simmons

3. 7. 2009 - 8:11 | Téma | red

Jonathan Kimble Simmons zdroj: tisková zpráva

Americký herec J. K.. Simmons je především výraznou osobností divadelních scén a televizních obrazovek

J. K. Simmons Americký herec J. K.. Simmons je především výraznou osobností divadelních scén a televizních obrazovek. Ve filmu si udělal jméno až jako cholerický vydavatel J. Jonah Jameson v comicsové trilogii Spider-Man (2002-2007). Spatřit jsme ho ale mohli i v řadě dalších, povětšinou komických, rolí.

Jonathan Kimble Simmons se narodil 9. ledna 1955. Stejně jako jeho bratr David se i Jonathan může pochlubit výrazným pěveckým talentem. Ač rovnou toužil po kariéře herecké, byl to právě zpěv, který mu umožnil proniknout do šoubyznysu. Vystudoval pěveckou konzervatoř University of Montana (později si doplnil klasické herecké vzdělání v newyorském HB Studios). Prosadil se na muzikálové scéně Seattle Repertory Theatre, v osmdesátých letech přešel do New Yorku, aby následně uspěl na Broadwayi (Guys and Dolls, Peter Pan). Školený hlas Simmons využívá rovněž jako dabér; uplatnil se v comicsovém seriálu Justice League (2004-06) stejně jako několika televizních reklamách (M&M's, Norelco).

J. K. Simmons v seriálu Oz Před kamerami se Simmons objevuje od poloviny devadesátých let, avšak na velkou kariéru doposud nedosáhl. My jej známe desítek drobných roliček, v nichž uplatnil své živelné herectví, ale i nakažlivý úsměv. Přesto jsou mu role sympaťáků zásadně odpírány. V tom lepším případě hrává směšné chlapíčky, v tom horším vyšinuté kriminálníky. Poslední roky mu navíc přinesly úlohy pedantských odborníků, od baseballového trenéra (Hra snů, 1999) až po psychiatra (TV série Zákon a pořádek). Je jistou ironií, že se právě on, rodák z Detroitu, se tak často objevuje v rolích jižanských buranů, popřípadě gentlemanů.

V Americe si J. K. Simmons získal oblibu díky pravidelnému účinkování v televizních seriálech. Tuzemské publikum se s ním mohlo seznámit třeba jako s fanatickým plukovníkem Rauschem v detektivním Zločinu v ulicích (1996), ale taky v sitcomu Všichni starostovi muži (1997) či „doktorských“ sériích Pohotovost (2004) a Plastická chirurgie, s. r. o. (2004).

J. K. Simmons ve filmu Spider-Man 2 Pravidelně se Simmons objevoval jen ve třech sériích, všechny mu ale přinášejí výrazný ohlas ze strany publika. Poprvé zabodoval díky úloze skeptického policejního psychologa Emila Skody – v detektivním Zákonu a pořádku se objevoval dlouhých deset let (1994-2004) a prosadil se rovněž do odnoží Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (2000-01) a Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (2002). Skvělé herecké představení Simmonsovi umožňuje především seriál z vězeňského prostředí Oz (1997-2003), v němž se prezentoval úlohou sadistického neonacisty Verna Schillingera, vůdce Árijského bratrstva. K oběma proslulým hrdinům pak nedávno přiřadil detektiva Popea z krimisérie Closer (2005-06).

J. K. Simmons v seriálu Closer Na rozdíl od seriozních, či dokonce nebezpečných, charakterů známých z jeho televizního působení je Simmons ve filmu obsazován do rolích zemitých mužů, kteří vzbuzují spíš úsměv. Takový je i nenávistný vydavatel deníku Daily Bugle J. Jonah Jameson z comicsové trilogie Spider-Man (2002-2007). Hvězdy celé ságy hledejme jinde, avšak bez Simmonse si už příběhy Pavoučího muže nedovedeme představit. Jeho živočišné výlevy totiž patří k nejzábavnějším momentům každého z filmů – je to právě Simmons, komu se nejlépe daří uchopit comicsovou podstatu své postavy. Touto svou rolí si získal mnoho fanoušků, nejlépe o tom svědčí jeho (respektive Jamesonovo) hostování v animovaném seriálu Simpsonovi (2006).

Režisér Spider-Mana Sam Raimi si ale Simmonse vyhlédl už dříve: obsadil jej coby baseballového kouče ve sportovním dramatu Hra snů (1999) nebo šerifa v nadpřirozeném thrilleru Téměř dokonalý zločin (2000). Raimiho někdejší spolužáci Joel a Ethan Coenovi si Simmonse „vypůjčili“ do své komedie Lupiči paní domácí (2004); a také podivínského experta na výbušniny pana Palačinku provází schopnost strhávat na sebe pozornost diváctva, a přitom zůstat nad hranicí dobrého vkusu. Vychutnal si i úložku šéfa CIA v komedii Po přečtení spalte (2008). Nejeden úsměv jistě vyloudil i packalský lobbista Rohrabacher v satiře Děkujeme, že kouříte (2006). Objevuje se i v dalším snímku Jasona Reitmana, tentokrát v komedi Juno (2007), kde hraje otce náctileté těhotné hrdinky (Ellen Pageová). Zvyk býti stavěn ženami před hotovou věc už po letech zvládá statečně a s nadhledem. Série mužů z lidu pokračuje dělnickým předákem Kopenhaferem v romanci Holka z města (2008).

Ovšem aby nedošlo k mýlce, také ve filmu se Simmons objevuje v úlohách mužů zasluhujících úctu. Byl agentem FBI Witherspoonem v thrilleru Šakal (1997) nebo mentorským důvěrníkem podvodníčka Jerryho (Brad Pitt) v komedii Mexičan (2001). A ztělesnil dokonce i legendu Divokého západu Buffalo Billa Codyho v dobrodružném snímku Ohnivý oceán (2004). To vše jsou však kontextu Simmonsovy filmografie figury druhořadé. Hercovu kariéru nijak zásadně neovlivnily.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.