Jon Brion: Eternal Sunshine of The Spotless Mind - soundtrack

25. 1. 2008 - 14:36 | Téma | red

Jon Brion: Eternal Sunshine of The Spotless Mind - soundtrack zdroj: tisková zpráva

S Johnem Brionem jsem se poprvé setkal na písničkovém soundtracku k Andersonovu snímku Magnalia, který obsahoval celou řadu kouzelných songů Aimee Mann a v závěru i jednu krátkou Brionovu skladbu, která se nesla v odzbrojujícím melancholicky zadumaném duchu

S Johnem Brionem jsem se poprvé setkal na písničkovém soundtracku k Andersonovu snímku Magnalia, který obsahoval celou řadu kouzelných songů Aimee Mann a v závěru i jednu krátkou Brionovu skladbu, která se nesla v odzbrojujícím melancholicky zadumaném duchu. Málokdo tehdy znal Brionovo jméno, a pokud ano, tak pouze jen jako producenta některých písní právě té Aimee Mannové. Brionova hudba (obzvláště kompletní instrumentální soundtrack) by se tehdy dala přirovnat k blesku z čistého nebe… O to více bylo udivující, že se znovu vrátil až po třech letech s hudbou k dalšímu Andersenovu filmu – Opilí láskou (Punch-Drunk Love). V údobí dvou let, které vedly k práci na Eternal Sunshine… pak složil jen hudbu k nezávislému snímku Blossoms α Bloof. Současný soundtrack k Eternal Sunshine of The Spotless Mind patří k dalšímu vrcholu jeho stručné filmografie!

Na Brionově hudbě nejvíc obdivuji to, jak dokáže vytvářet nenápadné, přesto velice dobře zapamatovatelné melodie a rytmy, které zpravidla zabalí do netradiční a hodně originální orchestrace a jejichž důsledkem je pak většinou to, že si je zběsile půlku dne kolem dokola broukáte. Bude to zřejmě i častým používáním repetitivních tónů, které Brion v jednotlivých skladbách využívá… Podobné postupy fungují i na tomto soundtracku, který je opět složený v melancholickém a tragikomickém duchu. Možná i kvůli tomu, že se jedná o snímek dle scénáře Charlieho Kaufmana a režiséra Michaela Gondryho, je výsledek o něco divnější a špinavější – nicméně to mu neubírá na jeho kvalitě, ba naopak, jistá špinavost a divnost skladeb na soundtracku vytváří mnohem zajímavější a plnější celek, než kterým byly soundtracky k Magnolii a Punch-Drunk Love. Vyvstává tedy otázka, jak tento soundtrack vůbec hodnotit, když obě předchozí díla si od mě vysloužila jasnou stovku?!

Podobně jako ostatní Brionovy soundtracky, i Eternal Sunshine… má příjemně nenápadnou a jednoduše chytlavou melodii, na kterou narazíte třeba v Theme a Main Title, kde se jemný klavír míchá s decentními elektronickými spodky (něco podobného jako instrumentální hudba Nancy Wilson k Vanilkovému nebi). Obě zmíněné skladby mě z celé desky zaujaly nejvíc. Nechybí samozřejmě ani řada skladeb (Drive In, A Dream Upon Waking) obsahující repetitvní tóny a rytmiku, které dodávají skladbám na oné „divnosti“.

Kromě Brionovy hudby je tu pak ještě řada dalších songů, např. legendární Mr. Blue Light od Electronic Light Orchestra, která se objevila v traileru na film, či např. The Willowz, The Polyphonic Spree nebo snílkař Beck. A jednu popovou záležitost – skladbu String That Tie To You – nazpíval dokonce sám Brion.

Tudíž desku hodnotím největší možnou jednotkou a maximálně doporučují. Tahle záležitost se mi bude ve sbírce vyjímat ještě hodně dlouhou … hodně!

Seznam skladeb:

01. Theme
02. Mr. Blue Sky - Electric Light Orchestra

03. Collecting Things

04. Light & Day - The Polyphonic Spree

05. Bookstore

06. It's the Sun [KCRW Morning Becomes Eclectic Version] - The Polyphonic Spree

07. Wada Na Tod - Lata Mangeshkar
08. Shostíme
09. Everybody's Gotta Learn Sometimes – Beck
10. Sidewalk Flight
11. Some Kinda Shuffle - Don Nelson
12. Howard Makes It All Go Away
13. Something - The Willowz
14. Postcard
15. I Wonder - The Willowz
16. Peer Pressure
17. Dream Upon Waking
18. Strings That Tie to You
19. Phone Call
20. Nola's Bounce - Don Nelson
21. Down the Drain
22. Row
23. Drive in
24. Main Title
25. Spotless Mind
26. Elephant Parade

Verdikt: Má ještě smysl něco dodávat?Doporučuji – všemi dvaceti…

Hodnocení: 100 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.