Jiřina Bohdalová - 70

7. 5. 2007 - 14:55 | Téma | red

Jiřina Bohdalová - 70 Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Při vyslovení jména této divadelní a filmové herečky se každému může vybavit něco jiného, ale zřejmě nikdo nepopře, že v drtivé většině případů je Jiřina Bohdalová (3.5.1931) zapsána jako rozená představitelka komediálních rolí. Tou také čerstvá životní jubilantka nepochybně je, ale že její talent dalece přesahuje úzkou škatulku komedií a nezávazných legrácek, dokázala Jiřina Bohdalová v minulosti už nejednou. O svém talentu ale profesory na DAMU musela přesvědčovat celkem třikrát a nechybělo mnoho a Jiřinu Bohdalovou by znalo maximálně pár školáků v Ostravě - tam totiž šla Bohdalová po maturitě učit

film_Jirina_Bohdalova
O svém talentu ale profesory na DAMU musela přesvědčovat celkem třikrát a nechybělo mnoho a Jiřinu Bohdalovou by znalo maximálně pár školáků v Ostravě - tam totiž šla Bohdalová po maturitě učit. A křída, třídní kniha a katedrový stupínek ji málem připravili o hereckou dráhu: "Povolání se mi líbilo tak, že už jsem hereckých pokusů chtěla nechat. Jenže mi to nedalo - a napotřetí mi zkoušky vyšly." Svým dílem k tomu jistě přispěla i systematická příprava pod dozorem Rudolfa Deyla ml., kterého si Bohdalová osobně vybrala; ze všech českých herců jí nejvíce imponoval svou přirozeností.

Ihned po absolutoriu dostala Jiřina Bohdalová angažmá v divadle ABC od Jana Wericha a s ním také v roce 1962 přešla do Městských divadel pražských. Pět let nato pak zakotvila v Divadle na Vinohradech, kde účinkuje dodnes. Do povědomí širokého okruhu lidí se ovšem divadelní herci dostávají prostřednictvím filmového média a ani Bohdalová není výjimkou. Poprvé si ve filmu zahrála již jako devítiletá (Madla zpívá Evropě) - to byla ovšem více projekce rodičovských přání, než vážného zájmu samotné malé herečky.

Jako dospívající byla Bohdalová obsazována poměrně často, ale na svou první skutečně velkou hereckou příležitost pořád čekala. "Začínala jsem ve filmu rolemi kuk za vázou. Řekla jsem jednu větu a když naši zrovna v té chvíli mrkli, tak mě na plátně zmeškali." Zmeškat ji však její rodiče nemohli ve snímku Martina Friče Hvězda zvaná pelyněk (1964), kde režisér Jiřině Bohdalové svěřil hlavní roli mladé Tonky. Tím byla cesta k dalším velkým rolím otevřená, což potvrdil i následují film Král Králů.

Filmografie Jiřiny Bohdalové představuje soupis čítající na sedm desítek snímků a těžko se tu zmínit o všech. Z těch nejvíce slavných rolí je to určitě servírka Andula z Bílé paní, postava tramvajačky v muzikálu Dáma na kolejích či přízemní Božka z báječné komedie Zdeňka Podskalského Světáci. Vrcholem tohoto období je ovšem jednoznačně role manželky Anny v Kachyňově trezorovém dramatu Ucho - životní výkon Jiřiny Bohdalové je jasným důkazem o její schopnosti zahrát i vážné role, navíc neobyčejně civilně a beze stopy patosu.

Rozmanitá podoba talentu této herečky také našla odezvu v nejrůznějších projektech: s Vladimírem Dvořákem dlouhou dobu uváděla zábavný pořad Televarieté, v nemálo televizních domácnostech se více než svými filmovými rolemi zapsala díky seriálům a inscenacím a jako nezapomenutelná vypravěčka oblíbených večerníčků se pravidelně kolem sedmé hodiny večerní dostala k těm nejmenším. Nebo snad neznáte Rákosníčka či Křemílka a Vochomůrku?

V devadesátých letech dávkovala Bohdalová svou přítomnost v českých filmech poskrovnu a když už, tak především v pohádkách; jako Závist se vytáhla především v Nesmrtelné tetě, pohádce, které k dokonalosti možná leccos chybí, ale v porovnání s ostatními je to učiněný skvost. A po řadě komediálních rolí se na "Bohdalku" (jak je nejčastěji nazývána) obrátil opět Karel Kachyňa při realizaci svého projektu Fany - a vyhrál. Způsob, jakým Jiřina Bohdalová ztvárnila slaboduchou hlavní hrdinku, je jedinečný. A to je možná to nejcennější; Bohdalová má výjimečný dar být srozumitelná pro každého, oslovit svým hereckým darem i toho nejposlednějšího "troubu" a na případné výtky otravných kritiků o lidovém typu jejího herectví má vždy v rukávě schované eso. I proto se řadí k největším českým herečkám.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.