Jiří Králík - rozhovor o LFŠ

29. 5. 2008 - 16:12 | Téma | red

Jiří Králík - rozhovor o LFŠ zdroj: tisková zpráva

Ředitel Letní filmové školy Jiří Králík hovoří o Projektu 100, komplikacích s právy na Mechanický pomeranč i nadcházející LFŠ. Šimon Šafránek: Jaký film z projektu 100 pro 2001 ti udělal největší radost? Jiří Králík: Asi všechny, každý film vybírám s velkou láskou a odpovědností

Šimon Šafránek: Jaký film z projektu 100 pro 2001 ti udělal největší radost?
Jiří Králík: Asi všechny, každý film vybírám s velkou láskou a odpovědností. Mnohé z nich jsem ještě v kině neviděl, ale bezesporu mi největší radost udělá Poslední tango. A snad i Rocky Horror Picture Show.

Šimon Šafránek: Jak se vyvíjí situace okolo práv na Mechanický pomeranč Stanleyho Kubricka?
Jiří Králík: Zatím patově - máme už jen deset procent naděje, ale rozhodné NE od Warnerů ještě nepadlo. Teď uvažuji, zda bychom neudělali nějaký mírný nátlak (třeba ve formě demonstrace na Václavaku) ze strany filmových nadšenců a majitelů kin a film si nakonec vymohli (třeba bychom mohli začat do doby definitivního ANO bojkotovat všechny Warnerovské tituly !!!). Včera jsem dostal poštou DVD s českými titulky tří nejkultovnějších Kubrickových filmů - Mechanický pomeranč, Shinning a Full Metal Jacket !!! Nemám ale DVD, takže nevím, co s tím. Raději bych tyto filmy viděl v kině.

Šimon Šafránek: Jak vypadá Zlatý fond, o kterém se mluvilo na LFŠ?
Jiří Králík: Je hotov a zveřejněn ve Filmových listech Projektu 100 - 2001. Současně připravuji CD a internetové stránky, které budou v maximálně možné míře informovat o jednotlivých filmech ZF. Konkrétní projekce pro středoškoláky jsem zahájil s poměrně dobrým výsledkem už v září - za dost vyýrazný úspěch považuji čtvrteční projekci Občana Kane pro hradšťské gymnázium - studenti i profesoři byli nadšeni a chtějí další projekce filmových klenotů. Společně s jedním učitelem připravujeme projekt FILM A ŠKOLA, jehož základem bude právě Zlatý fond a jehož výsledkem bude těsnější spolupráce škol a kin (Filomových klubů).

Šimon Šafránek: A nakonrc, jak vidíš LFŠ 2001?
Jiří Králík: Dost dobře, už mám dost jasné kontury hlavních cyklů - letos FILM A EROTIKA, FILM A TANEC, Holandský film a Jugoslávský film. Jednáme teď o návštěvách a oslovujeme : Dušana Makavajeva, Polanskeho, Cavaniovou, Tinto Brasse, C.Deneuve, Ozona, Paskaljeviče, Grliče, Papiče, Sauru, Jodorowského.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.