Jeho fotr, to je lotr!

18. 2. 2005 - 16:11 | Téma | red

Jeho fotr, to je lotr! zdroj: tisková zpráva

Ben Stiller patří v současnosti k nejvyhledávanějším komikům v Hollywoodu, a není se co divit

Ben Stiller patří v současnosti k nejvyhledávanějším komikům v Hollywoodu, a není se co divit. Publikum jej miluje a jeho filmy vydělávají závratné sumy. Výjimkou není ani pokračování čtyři roky staré komedie Fotr je lotr. Kromě Stillera se tu nyní sešli veteráni filmového plátna Robert De Niro, Dustin Hoffman a Barbra Streisandová. A to možná bylo důvodem, proč snímek Jaye Roache za osm týdnu vydělal v USA neuvěřitelných 270 milionů dolarů a stal se jednou z komerčně nejúspěšnějších komedií všech dob. Nutno dodat, že oprávněně, protože kvality pokračování se nejen vyrovnají předchozího dílu, ale navíc jej i předčí.

Greg Jebal se sotva stihl po mnohých katastrofách „skamarádit“ s otcem své nastávající, bývalým agentem CIA Jackem Byrnsem, a už je před ním další těžká situace. Se snoubenkou Pam a jejími rodiči se odebírá na návštěvu ke svým rodičům Berniemu a Roz. Podezřívavý Jack na nich chce samozřejmě najít každou slabinu, aby mohl své dceři svatbu zatrhnout. Greg si je vědom, že ho čekají další strašné dny. To se potvrdí záhy, poté, co let k rodičům Pam proběhne až podezřele hladce. Jakmile se Greg dostane do přítomnosti Jacka, jeden trapas střídá druhý. Kromě oblíbeného kocoura má Jack ve svých spárech vnoučka, který se stává Gegovou noční můrou. Kdykoli se jej jen dotkne, něco se stane. A k tomu na celou rodinku čekají doma výstřední rodiče, které se Greg bude snažit neúspěšně krotit, aby udělali na jeho budoucího tchána dojem.

Jeho fotr, to je lotr! je velmi příjemný překvapením. Zatímco jednička Fotr je lotr sice obsahovala řadu vtipných momentů, celkově však působila jen jako lehce nadprůměrné komediální dílo, jakých Hollywood chrlí několik desítek do roka. Režie pokračování se ujal (stejně jako u prvního dílu) ostřílený tvůrce bláznivých komedií Jay Roach, jehož nejslavnějším počinem je série o Austinu Powersovi. A v tom tkví také jeden z problémů filmu. Snímek si užijí v podstatě jen ti, kteří byli schopni akceptovat hrubozrnný humor, který Austin Powers přinesl. Nejnovější Roachův film sice není až tak přízemní, ale přesto se v něm nachází hodně vtipů sexuálního ražení, které mohou někomu připadat ubohé a nepříliš vtipné.

Roachovi se podařilo natočit film, který, ačkoli neoplývá originalitou, je velmi svěžím dílkem. Takřka po celou dobu si uchovává svižné tempo a chrlí na nás jeden vtipný moment za druhým, včetně výtečných hlášek. Kromě toho však tento film nabízí něco víc, a to zejména pro filmové fanoušky. Proti sobě tu totiž stojí dva herečtí veteráni Robert De Niro a Dustin Hoffman: jeden ztvárňuje drsného agenta CIA, druhý je ztělesněním ideálů hippies. Dva protipóly dobře symbolizují i filmy, které oba herci v 70. a 80. letech natáčeli,kdy každý z nich stál herecky na trochu jiné straně. V komediálním žánru lze jejich rozdílnost skvěle využít a divákům tak zprostředkovat i nějaký ten vtípek navíc, který odhalí právě ti, kteří se ve filmografii obou herců (a vlastně i Barbry Streisandové) dobře orientují.

Tvůrcům filmu Jeho fotr, to je lotr se podařilo natočil výbornou komedii, která nesklouzává do trapnosti, což je dnes v Hollywoodu vzácné. Ben Stiller, obklopen hereckými veterány, odvádí svůj klasicky standard a dokazuje, že je skutečně jedním z nejlepších komediálních herců současnosti. Nechci tvrdit, že je nový Roachův film nějakým zásadním dílem, ale jako komedie, která si neklade za cíl nic víc, než slušně pobavit, slouží výborně. A „znalci“ politiky v USA si navíc užijí řadu neopakovatelných hlášek na toto téma. Myslím, že na jednu obyčejnou komedii, to není zas tak málo. Hvězdné herecké obsazení, povedené gagy, příjemná atmosféra… co víc si přát?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.