Jeden svět 2006 v českých kinech.

10. 3. 2006 - 8:14 | Téma | red

Jeden svět 2006 v českých kinech. zdroj: tisková zpráva

Osmý ročník ostartoval 1. března. Již osmým rokem organizuje společnost Člověk v tísni při České televizi mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět

Již osmým rokem organizuje společnost Člověk v tísni při České televizi mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní ročník odstartoval ve středu 1. března 2006 a během následujících tří týdnů nabízí svým divákům více než 118 snímků ze 40 zemí světa. Festivalové centrum je v pražském kině Lucerna, ale kromě Prahy probíhá festival také v dalších třinácti městech po celé České republice.

Hlavní festivalovou cenu získal Slovák Vojtek

Jeden svět 2006 nabídl řadu tematických sekcí

Festivalovými kiny jsou (program kin vyhledejte v databázi kin):

v Praze (1.–9.3., Kino LUCERNA, SVĚTOZOR, EVALD, MAT, PONREPO), Brně (9.–16. 3., Kino ART, LUCERNA), Českých Budějovicích (6.–9. 3., Kino KOTVA), Hradci Králové (13.–17. 3., Kino CENTRÁL), Mělníku (15.–17. 3., Kino SOKOL), Liberci (13.–17. 3., EXPERIMENTÁLNÍ STUDIO), Olomouci (20.–24. 3., DIVADLO HUDBY), Opavě (13.–17. 3., KLUB CLASSIC No. 5), Ostravě (6.–10. 3., Kino ART, MINIKINO), Pardubicích (6.–10. 3., DIVADLO 29), Plzni (16.–22. 3., MĚŠŤANSKÁ BESEDA), Rožnově pod Radhoštěm (13.–15. 3., Kino PANORAMA), Táboře (13.–17. 3., Kino SVĚT) a v Ústí nad Labem (13.–18. 3., CINE-SILENCIO).

Jeden svět 2006 Základní osou festivalu již tradičně zůstávají hlavní soutěž, soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. O ocenění snímků v rámci jednotlivých soutěžních kategorií budou rozhodovat tři mezinárodní poroty. První z nich je nazvána porotou Rudolfa Vrby a zasedají v ní aktivisté, zabývající se oblastí lidských práv. Druhou tvoří ředitelé a dramaturgové světových filmových festivalů a institucí. A třetí, hlavní porota, je složena z filmových tvůrců mnoha národností. Právě mezi členy hlavní poroty patří několik nejvýznamnějších hostů letošního ročníku.

Jsou to mimo jiné švýcarský dokumentarista Antoine Cattin, litevský režisér Arunas Matelis a jeden z nejdůležitějších současných dokumentaristů střední Evropy Péter Forgács. Původně měla přijet také mladá španělská dokumentaristka Mercedes Moncada Rodriguezová, která však onemocněla během natáčení svého nového filmu v Nikaragui malárií.

Jeden svět 2006 Kromě těchto tří mezinárodních porot složených z profesionálů, mají možnost ocenit vybrané filmy i běžní návštěvníci festivalu. A to prostřednictvím vhození hlasovacího lístku do boxu v předsálí kina. Z hlasování pak vzejde vítěz kategorie divácká cena. Autor vítězného snímku, který získá hlavní cenu festivalu, obdrží finanční odměnu ve výši 50 000 korun, kterou předá ministr kultury ČR Vítězslav Jandák a originální sošku z dílny známého českého designéra Matouše Holého.

Ovšem na festivalu Jeden svět se udělují ocenění nejen filmům a jejich tvůrcům, ale například i prestižní cena Homo Homini, za celkový přínos v oblasti lidských práv. Tu za rok 2005 již během slavnostního zahájení obdržel z rukou Václava Havla zástupce běloruské organizace Viasna, Ales Bialecki.

Součástí festivalu Jeden svět tvoří také speciální projekce. Letos to jsou nejen projekce filmů pro střední a základní školy, které proběhnou tak jako každý rok ve všech festivalových městech, ale nově i další dva speciální bloky. Projekce pro skauty a skautky v pražské Lucerně ( 4. a 5.3.) a projekce v pěti mužských a ženských věznicích. Zvláště druhý blok určitě stojí za zmínku, protože promítání dokumentárních snímků o lidských právech je vhodným doplňkem speciálně výchovných aktivit pro osoby ve výkonu trestu.

Jeden svět 2006 Aby diváci měli možnost se trochu odreagovat a načerpat nové síly, čeká je ve většině regionů doprovodný program. Ten je složen z vystoupení kapel nejrůznějších hudebních stylů, především pak stylu world music, dále výstav, divadelních představení, setkání s festivalovými hosty, workshopů, diskusí a seminářů. Jednou z nejvýznamnějších akcí je výstava „Společnost Člověk v tísni – fotografie“, dokumentující zejména aspekty života obyčejných lidí v oblastech, kde působí organizace Člověk v tísni. Výstava v pražské Langhans Galerii zahrnuje jak díla profesionálních fotografů (Lubomíra Kotka, Ivy Zímové a dalších), tak pracovníků Člověka v tísni. Tato výstava však končí už 9. března.

Aktuální informace lze nalézt na oficiálních internetových stránkách festivalu – www.jedensvet.cz, v tisku a vybrané festivalové snímky dokonce na webu České televize on-line v plném znění. Navíc program ČT2 vysílá během prvního týdne festivalu pravidelný festivalový pořad „Střípky Jednoho světa 2006“.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.