Jeden svět 2006 nabízí řadu tematických sekcí

9. 3. 2006 - 9:09 | Téma | red

Jeden svět 2006 nabízí řadu tematických sekcí zdroj: tisková zpráva

Festival uvádí soutěžní i nesoutěžní bloky. Program festivalu zahrnuje kromě filmů vybraných do soutěžních kategorií také další snímky, tvořící několik obsáhlých tematických sekcí

Program festivalu zahrnuje kromě filmů vybraných do soutěžních kategorií také další snímky, tvořící několik obsáhlých tematických sekcí. Jsou to: Odrazy reality, Dogma v dokumentárním filmu, Filmy z postsovětského prostoru, Soužití kultur, Rok s židovskou kulturou, Retrospektiva Pétera Forgácze, Obrazy Afriky, JS dětem, Hudba, hra a lidská práva, České filmy a Sociální spoty.

Která kina uvádějí Jeden Svět

Tip z Hlavní soutěže: Obří Buddhové - o Talibánem zničených sochách v Afganistánu

Jeden svět 2006 Odrazy reality

Na první pohled možná těžko zařaditelné filmy, které zde i přes svou odlišnost mají své místo. Jedná se o filmy reflektující aktuální politické události ve světě či zaznamenávající proces vyrovnání se s minulostí. Snaha o přiblížení aktuálního tématu terorismu z různých stran vedla k zařazením několika snímků, obsahujících tuto problematiku. Na druhou stranu zde divák najde i dokumenty o lidech, kteří jsou něčím výjimeční. Pozoruhodným dokumentární snímkem o životě osamělých staých lidí v horách je film režiséra Sumikawy Taimagurská babička.

Jeden svět 2006 Zentropa Real: Dogma v dokumentárním filmu

Tato sekce je nazvána podle dánské produkční společnosti, založené režisérem Larsem von Trierem. Společnost Zentropa se proslavila tím, že produkovala většinu snímků natočených podle manifestu Dogma 95, ať již se jednalo o díla samotného von Triera, či jeho kolegů. Diváci mají možnost v rámci Jednoho světa shlédnout dokumentární snímky produkované Zentropou, které jsou sice méně známe než ty hrané, ovšem rozhodně stejně zajímavé.

Jeden svět 2006 Gender Montage: Filmy z postsovětského prostoru

Světová premiéra kolekce filmů z projektu Gender Montage. Tyto unikátní dokumenty zachycují nelehké postavení žen v sedmi postsovětských zemích. Během rozsáhlého semináře se zájemci mohou setkat s tvůrci snímků, iniciátorkami projektu Gender Montage a českými i zahraničními odbornicemi. Festivalu se osobně účastní také hlavní hrdinky filmů Kristina a Kristus a Elechek.

Jeden svět 2006 Muslimové v Evropě: Soužití kultur

Aktuální téma, jež otevírá prostor pro výměnu zkušeností ohledně soužití většinové společnosti v Německu, Nizozemsku, Francii a České republice s přistěhovalci z islámských zemí a jejich potomky narozenými v Evropě. Filmy spolu debatami mají českým divákům umožnit blíže poznat existující společenské a kulturní bariéry integrace. Kromě několika kratších debat s autory uvedených snímků pořádá festival Jeden svět také rozsáhlou panelovou diskusi předních odborníků, filmových tvůrců a zástupců muslimských menšin.

Jeden svět 2006 Rok s židovskou kulturou

Ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze uvádí Jeden svět několik izraelských snímků. Promítnut bude také poeticky laděný film režisérky Michale Boganimové Oděsa Oděsa..., pojednávající o osudech členů kdysi početné židovské komunity tohoto ukrajinského města. Sekce je součástí stejnojmenné celoroční kulturní akce.

Jeden svět 2006 Paměť a soukromá historie: Retrospektiva Pétera Forgácze

Péter Forgács patří k nejdůležitějším současným dokumentaristům střední Evropy. Ve své práci se soustředí zejména na novodobou historii své vlasti, Maďarska. Originálním způsobem k tomu využívá autenticity soukromých amatérských filmů natočených v uplynulém století. Forgács si již svými snímky vysloužil řadu světových ocenění. Retrospektiva Pétera Forgácse s jeho osobní účastí na festivalu je vyjádřením pocty tomuto jedinečnému filmaři a zároveň pokusem o představení specifického druhu dokumentární tvorby, jímž je využití soukromých archivů k zachycení konkrétních událostí i historie filmu samé. S tím souvisí také uvedení jednoho z filmů rakouského experimentátora Gustava Deutsche, pracujícího s významovými variacemi archivní fotografie a snímku z dílny českého tvůrce Jana Šikla.

Jeden svět 2006 Obrazy Afriky

Hlavními tématy těchto snímků jsou nejen tolik diskutované problémy afrického dluhu a rozvojové pomoci, ale také poutavé příběhy z každodenního života Afričanů. Některé z nich úspěšně nabourávají zažitou představu o Africe jako kontinentu bídy, hladu a nemocí. Součástí sekce je diskuse evropských a afrických filmařů o kulturních stereotypech v dokumentárním filmu, nazvaná Zobrazování Afriky ve filmu. Větší část filmů z této sekce byla natočena přímo režiséry afrického původu.

Jeden svět 2006 Jeden svět dětem

Několik dokumentů pro děti od 8 do 13 let. Jde o speciálně vybrané snímky, které dávají této věkové kategorii diváků možnost sledovat autentické životní příběhy jejich vrstevníků nejen v zemích s kulturou podobnou té naší, ale i těch, jejichž životní podmínky a styl jsou úplně jiné. Konkrétní lidský příběh zpracovaný do dokumentární podoby je tak pro děti zajímavou formou poznávání. Jeden svět 2006 Hudba, hra a lidská práva

Tato kategorie propojuje filmovou složku festivalu s bohatým doprovodným programem. Slouží jako určité odlehčení často dosti pochmurné atmosféry, navozené v sále zobrazovanou lidskoprávní problematikou a závažností uváděných dokumentů. Ale i hudba či jiné způsoby uměleckého ztvárnění mohou sloužit k vyjádření vlastních postojů, nebo úniku před útlakem a různými formami manipulace.

Jeden svět 2006 České filmy (přehlídka nové české dokumentární tvorby)

Protože i Česká republika má svou dlouholetou dokumentaristickou tradici a poměrně velký potenciál, dává festival prostor také tuzemské dokumentární tvorbě. A tak se české snímky stávají přístupnějšími zase o něco širšímu okruhu diváků. V této, ale i dalších sekcích festivalu, je k vidění jedenáct nových českých dokumentárních filmů.

Jeden svět 2006 Sociální spoty

Krátké a vtipné spoty jsou nejen divácky vítaným osvěžením, ale zároveň velmi zajímavým a účinným komunikačním prostředkem, s nímž je dobré systematicky pracovat. V rámci rozsáhlé podsekce nazvané NonComm je věnován velký prostor právě sociálním spotům.

Jeden svět 2006

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.