Je tomu již 90 let, co se narodil jeden z nejlepších hercu české historie Rudolf Hrušinský

15. 10. 2010 - 6:00 | Téma | red

Je tomu již 90 let, co se narodil jeden z nejlepších hercu české historie Rudolf Hrušinský zdroj: tisková zpráva

Dobromyslný voják Švejk na jedné straně a mrazivě éterický fanatik Karel Kopfrkingl ze Spalovače mrtvol na straně druhé - to jsou jen dvě z mnoha uměleckých tváří herce Rudolfa Hrušínského staršího. Herec, který dokázal skloubit obecnou popularitu s vysokou kvalitou své práce, se především v posledních letech svého života stal i silnou morální autoritou a jeho osobnost přesáhla oblast umění. Rudolf Hrušínský se narodil před 90 lety, 17. října 1920.

Na svět přišel na jedné ze štací divadelní společnosti svého děda Václava Červíčka - Budínského v Novém Etynku, dnešní Nové Včelnici. Pocházel ze staré herecké rodiny, jejíž kořeny sahají až k Josefu Kajetánu Tylovi. Umělecké jméno Hrušínský přijal v roce 1919 jeho otec, původním jménem Rudolf Böhm.

Na ochotnických prknech hrál už od dětství. Po přestěhování do Prahy studoval gymnázium a neúspěšně se hlásil na konzervatoř. Proto už v patnácti letech zahájil profesionální hereckou dráhu. Začínal v divadle Uránie a v Pražském dětském divadle Míly Mellanové. Po studiu v herecké škole E. F. Buriana působil v jeho Déčku a v divadle Akropolis. Ještě za německé okupace získal angažmá v Městských divadlech pražských.

Švejk

Na konci války se také oženil, v roce 1946 se mu narodil syn Rudolf a v roce 1955 druhý syn Jan. Oba synové pokračují v rodinné herecké tradici a herecké zkušenosti mají i jeho vnuci Kristýna Hrušínská a Rudolf Hrušínský nejmladší.

V Městských divadlech pražských působil, s výjimkou krátkého působení v Divadle na Vinohradech, až do roku 1960. Tehdy přijal nabídku režiséra Otomara Krejči a stal se členem Národního divadla. Na této scéně vytvořil v následujících téměř třiceti letech své stěžejní divadelní role (například Jaga v Othellovi či barona Krüga v Bílé nemoci). Kromě herectví se věnoval i režisérské práci.

Noc Rozhodnutí 

Široká veřejnost zná Hrušínského zejména z jeho filmových rolí. Populární jsou jeho postavy rozporuplných mladíků v předválečných filmech Cesta do hlubin študákovy duše, Předtucha či Mlhy na Blatech. Po válce si zahrál například Vocilku ve filmové adaptaci Strakonického dudáka a také dodnes nepřekonatelného "dobrého vojáka" Josefa Švejka. Ve zlaté éře českého filmu v šedesátých letech zazářil ve Spalovači mrtvol Juraje Herze či Rozmarném létě Jiřího Menzela. Výrazné role vytvořil v dalších letech mimo jiné ve filmech Dým bramborové natě, Tři veteráni či Vesničko má středisková.

V době politického uvolnění v druhé polovině šedesátých let byl Hrušínský za svou tvorbu oceněn titulem zasloužilý umělec. Poté však v roce 1968 podepsal manifest Dva tisíce slov a svůj podpis po srpnové okupaci Československa odmítl odvolat. Musel se vzdát pedagogické činnosti na Divadelní fakultě Akademie múzických umění, spolupráci s ním přerušila televize, rozhlas i film. Také divadelní role v tomto období přicházely sporadicky.

Smrt krásných srnců

Ani nucená odmlka však nevymazala Rudolfa Hrušínského z přízně diváků a poté, co po sedmi letech zákaz pominul, vrátil se herec zpět na plátna kin i televizní obrazovky. Jeho umění a osobní kredit nemohl pominout ani tehdejší komunistický režim, který Hrušínského v roce 1988 prohlásil národním umělcem.

V listopadu 1989 se Hrušínský v rozhlasovém rozhovoru, který vyslechlo i stotisícové shromáždění na Václavském náměstí, postavil na stranu nenásilí. Poté vstoupil přímo do politického života, když přijal nabídku Občanského fóra na kandidaturu do Federálního shromáždění v prvních svobodných volbách. V červnu 1990 získal 160.000 preferenčních hlasů a svůj mandát vykonával až do konce volebního období v roce 1992, přestože byl z poměrů v tehdejších zákonodárných orgánech spíše roztrpčen.

Postřižiny

Rudolf Hrušínský zemřel po těžké nemoci 13. dubna 1994 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti čtyř let.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.