Jaro přijde s Febiofestem, Febiofest přichází s novými nápady

24. 3. 2006 - 17:20 | Téma | red

Jaro přijde s Febiofestem, Febiofest  přichází s novými nápady zdroj: tisková zpráva

Mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa Febiofest letos proběhne už po třinácté, tentokrát od 23

Mezinárodní přehlídka filmu, televize a videa Febiofest letos proběhne už po třinácté, tentokrát od 23.března do 31.března v Praze, a poté od 3. dubna v dalších městech – Brně, Olomouci, Ostravě, Liberci, Českých Budějovicích a Pardubicích, odkud se přesune do osmi měst Slovenska. Festival nabídne kolem 400 filmů z více než 50 zemí světa. O všem dalším si s námi povídal ředitel a zakladatel Fero Fenič.

Febiofest 2006 bude slavnostně zahájen 23.března v multiplexu Village Cinemas Anděl na Smíchově. Tady také proběhne ve dnech 24.- 31. března program pro veřejnost. Ve dvanácti sálech diváci uvidí přes 50 představení denně, to znamená kolem 400 celovečerních, krátkých, dokumentárních, experimentálních a animovaných filmů. Hrát se bude ještě v kině Ponrepo – Konvikt a ve videosále radnice pražské Židovské obce.. Pražská část festivalu bude ukončena 31.března předáním Ceny české kritiky Kristián 2005.

Fero Fenič Jaké programové novinky festival tentokrát nabídne?

Po úspěšném startu v minulém roce bude, ve větším rozsahu, pokračovat přehlídka filmů pro děti a mládež Febiofest JUNIOR, která roste v jakýsi "teenfes". Každý den bude promítáno v dopoledních hodinách několik dětských představení,a přes víkend
25. – 26. března nabídneme nejlepší filmy z této sekce dětem z dětských domovů. Rozšíří se i další doprovodní akce - Febiofest Music festival nabídne třetí podium a tedy kolem 50 hudebních skupin z nejméně deseti zemi světa, stejně tak se o další sál rozšíří nejnavštěvovanější programová sekce „Novinek světové tvorby“. Samostatný sál bude věnován evropským debutům a jeden sál nabídne unikátní a kompletní přehlídku životního díla slavného italského režiséra Michelangela Antonioniho.

Setkají se diváci s tradičními filmovými řadami?

Schéma Febiofestu se stále podobá mapě světa. Uvádíme programové celky, ale hlavně nám jde o to ukázat, kam se jednotlivé kinematografie vyvíjejí. Soustředíme se daleko víc na filmy oceněné na jíných festivalech a také na naše vlastní objevy. Věnujeme se tak nejen filmovým velmocím jako Německo, Francie, Velká Británie, ale i oblastem třetího světa.Jen na Febiofestu uvidíte filmy i ze zemí o kterých u nás většina diváků ani netuší, že mají svou kinematografii. Z toho, co si diváci za léta festivalu oblíbili a co se osvědčilo, ale zůstává vše, včetně přehledného členění filmů do sálů podle regionu a tradiční přehlídky gay a lesbických filmů.

Febiofest 2006 S velkým ohlasem se v minulém roce setkalo „Kino osobností“, ve kterém se s diváky osobně setkávali známé osobnosti světové kinematografie…

Samozřejmě, letos v tom budeme pokračovat a znovu nabídneme miniretrospektivy a setkání s osmi zajímavými světovými tvůrci – každému z nich bude na festivalu věnován jeden den.Účast již přislíbila např. Claudia Cardinale nebo slovenská herecká legenda Emília Vašáryová, ale jednáme i s dalšími zajímavými osobnostmi.

Jistě nebude chybět ani přehlídka národních kinematografií?

V letošním roce představíme dvě poměrně exotické kinematografie z politicky i ekonomicky velmi slabých oblastí. Z Iráku budou uvedeny filmy z posledních let, natočené umělci v exilu, ale odehrávající se v jejich vlasti. Nejnovější z nich „Zaman“, je posledním filmem natočeným před spojeneckou invazí v březnu 2003. Kdysi slavné kinematografie ze Zakavkazských republik pomalu opět nabírají dech. V sekci nazvané Kavkaz po patnácti letech uvedeme výběr hlavně gruzínských filmů natočených od rozpadu Sovětského svazu v roce 1990 do současnosti.Je to skutečné překvapení, stejně jako pět filmů z Kazachstánu.

Vstupné na festival je po léta mnohem nižší než tomu bývá běžně. Bude tomu tak i letos?

Vstupné během festivalu zůstane i nadále tradiční: 69 Kč v Praze, tedy méně než padesát procet obvyklé ceny, která je dnes v multiplexech. V regionech bude stejné nebo dokonce menší. Festival nemá ze vstupného žádný příjem, to zůstává provozovatelům kin – proto má jen regulační charakter a je tak rekordně nízké, aby si festival mohl užít kdokoliv.

Více o Febiofestu 2006

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.