James Horner: Legend of Zorro – soundtrack

25. 1. 2008 - 13:34 | Téma | red

James Horner: Legend of Zorro – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Od doby, kdy se James Horner vyšplhal na svůj pomyslný vrchol a získal Oscara za hudbu k filmu Titanic, už zdaleka nevyužívá svého potenciálu tak, jak by mohl

Od doby, kdy se James Horner vyšplhal na svůj pomyslný vrchol a získal Oscara za hudbu k filmu Titanic, už zdaleka nevyužívá svého potenciálu tak, jak by mohl. Stále kráčí v cestách, které si za nějakých dvacet let ve filmovém průmyslu vyšlapal. I tak mu nelze upřít dvě věci. Především fakt, že jeho hudba zní stále nadmíru profesionálně, zvukově vždy dokonale a naprosto dotaženě, tedy žádný polotovar. Za druhé: snad jen málokdo z velkých autorů dokáže ve smutných pasážích dojmout tak spolehlivě jako Horner. Přiznávám, že často mám srdce až v žaludku.

I z výše uvedených důvodů mě před lety hodně zaujala hudba k Zorrovi: Tajemné masce, tedy prvnímu dílu dnes recenzovaného. Množství mexicko-španělských realit (v podstatě samotná tématika snímku) mu dala možnost dosyta využít všech možností, které tradiční hudba oněch míst skýtá. O dostatek temperamentu a barvitosti jeho hudby nemusely být žádné obavy.

Legenda o Zorrovi je vystavěna podobně jako předchozí díl. Je okořeněna množstvím exotických nástrojů, kterými jsou tentokrát kromě různých fukar, akustických kytar, trumpet či tamburín i lidské dlaně a jejich tleskot. Ten v mnohých pasážích dodává rytmus rychle vybrnkávaným kytarovým motivům, i potřebný temperament, bez kterého by taková hudba zněla spíš jako špatný vtip (hned úvodní Collecting The Ballots).

Nejdominantnějším prvkem celé nahrávky se stala trubka a různé dechy, které svojí polohou vykreslují Zorrův charakter, poletují vzduchem jako by nic a zároveň jsou tím nejvíce pohlcujícím prvkem celé kompozice, znějí správně osudově a majestátně, jak se ostatně k postavě jakou je Zorro patří.

Když dojde na dobrodružné skladby (např. Joaquin´s Capture and Zorro´s Rescue), jsem v upřímném šoku, protože vrstevnatost a nadhled, který z hudby jen srší mi hodně připomíná geniální trilogii Johna Williamse Indiana Jones a nepamatuji se, že by mi kdy Hornerova hudba zamotala hlavu takovou spoustou zvratů, ale i množstvím prvků, na které se je při poslechu třeba soustředit. Tady klobouk dolů.

V lehce thrillerové pasáži (The Cortez Ranch), očekávejte klasické, tápající a znejišťující smyčce, na které má Horner diplom a které v několika málo místech lehce zpomalí jinak dost hbité tempo celého soundtracku. Ten, ačkoliv má 75 minut, utíká jako voda (se skladbami o délce mezi 3 až 11 minutami). Jedná se o release na Sony Classical, nečekejte tedy standardní filmový soundtrack (hudbu přesně tak, jak zněla ve filmu), ale skladby upravené, nahrané a sestříhané přímo pro album. Poslech je to hodně komfortní a totéž platí již o zmíněné zvukové kvalitě (nahrál orchestr The Hollywood Studio Symphony).

Verdikt: Legenda o Zorrovi působí jako blesk z čistého nebe a je vidět, že Horner ještě zdaleka nezlenivěl tak, jak by se mohlo zdát.

Hodnocení: 80%

Seznam skladeb:

01. Collecting The Ballots (3:25)

02. Stolen Votes (6:31)

03. To The Governor´s And The Elena (4:05)

04. „This Is Who I Am“ (3:05)

05. Classroom Justice (1:50)

06. The Cortez Ranch (6:35)

07. A Proposal With Pearls / Perilous Times (3:58)

08. Joaquin´s Capure and Zorro´s Rescue (5:00)

09. Jailbreak / Reunited (5:36)

10. A Dinner of Pigeon / Setting The Explosives (5:04)

11. Mad Dash / Zorro Unmasked (3:20)

12. Just One Drop Of Nitro (2:40)

13. The Train (11:11)

14. Statehood Proclaimed (5:00)

15. „My Family Is My Life“ (8:14)

Celkový čas: 75:34

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.