James Cameron se ponořil na dno Bajkalu, poté oslavil narozeniny

18. 8. 2010 - 8:00 | Téma | red

James Cameron se ponořil na dno Bajkalu, poté oslavil narozeniny zdroj: tisková zpráva

V hlubinách Bajkalu oslavil dnes svoje 56. narozeniny světoznámý režisér James Cameron, který je také znám jako fanoušek výzkumu kosmu a podmořských hlubin.

Režisér velkofilmů jako Titanic, Avatar nebo Terminátor, se ponořil do hloubky 1300 metrů a zůstal tam téměř tři a půl hodiny, uvedl ruský fond na ochranu jezera Bajkal, který expedici organizoval.

"Je nadšen," prohlásila zástupkyně ředitele fondu Inna Krylová. "Strašně by chtěl pokračovat ve výzkumu," řekla a dodala, že během ponoru režisér odebral vzorky půdy ze dna jezera, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Bajkal, jehož hloubka dosahuje až 1680 metrů, obsahuje pětinu světových zásob sladké vody a je útočištěm 1500 jedinečných druhů rostlin a zvířat.

Terminator

Kanadský režisér sestoupil na dno nejstaršího a nejhlubšího jezera na světě v ponorce Mir-1, což je miniponorka podobná té, kterou použil při natáčení Titaniku. Tehdy v roce 1995 v rámci natáčení svého největšího hitu podnikl Cameron dvanáct ponorů k vraku Titaniku.

Když se dnes kanadský režisér opět vynořil na hladinu Bajkalu, otevřela posádka láhev šampaňského na oslavu úspěšného ponoru a také na počest jeho narozenin, řekla Krylová.
Loni v srpnu se na dno Bajkalského jezera ponořil ruský premiér Vladimir Putin, který sestoupil do hloubky 1400 metrů na palubě stejné ponorky Mir-1. A stejnou ponorku využil minulý měsíc i mongolský režisér Cachina Elbegdordž, který v hlubinách Bajkalu pobyl dvě hodiny.

Avatar

Cameron má také další podvodní projekty. Prozradil, že v Austrálii se podílí na stavbě ponorky, se kterou se chce podívat do hloubky 11.000 metrů, což je dvakrát větší hloubka, než kam se dosud někdo dostal. Vyvíjí také podvodní 3D kameru a v plánu má i natočení podvodního celovečerního filmu, který možná udělá ještě před pokračováním Avataru.
Kromě toho pomáhá americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s vývojem 3D kamerového systému s vysokým rozlišením pro vesmírnou sondu Curious. K Marsu odstartuje v říjnu roku 2011 a měla by potvrdit vhodnost planety pro obývání lidmi.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.