James Cameron a jeho bývalá manželka jsou favority nominací na Oscara

31. 1. 2010 - 20:00 | Téma | red

James Cameron a jeho bývalá manželka jsou favority nominací na Oscara zdroj: tisková zpráva

Největšími favority letošních nominací na Oscara jsou režisér James Cameron se svým snímkem Avatar a jeho bývalá manželka Kathryn Bigelowová se snímkem Smrt čeká všude.

Filmy obou tvůrců již také získaly významná ocenění. Zatímco Cameron triumfoval na Zlatých glóbech, které se tradičně považují za předzvěst Oscarů, Bigelowová zase cenu za nejlepší snímek získala například od amerických filmových kritiků a režisérů. Všeobecně se očekává, že jejich díla nebudou chybět ani mezi snímky nominovanými na Oscara za nejlepší režii či film.

V této nejsledovanější kategorii bude letos poprvé od roku 1943 soutěžit deset snímků. Filmová akademie si od toho slibuje větší atraktivitu oscarového klání pro diváky. Šanci na nominaci tak mají například i Hanebný pancharti od Quentina Tarantina, britský snímek An Education, drama Precious: Based on the Novel Push by Sapphire či animovaný film Vzhůru do oblak studia Pixar. Nominaci na sošku za nejlepší film zřejmě získá i melancholická komedie Lítám v tom, kterou režíroval Jason Reitman.

Dosud udílené americké filmové ceny také napověděly, kdo má největší šance získat nominaci na Oscara ve sledovaných hereckých kategoriích. Nominace tak zřejmě nemine Jeffa Bridgese za roli country zpěváka ve filmu Crazy Heart, jehož už mimo jiné ocenili na Zlatých glóbech či členové Sdružení filmových a televizních herců. Stranou zřejmě nezůstane ani George Clooney za Lítám v tom či Collin Firth za roli ve stylizovaném dramatu A Single Man (Bez partnera).

Mezi ženami se nominace za nejlepší herecký výkon pravděpodobně nevyhne Sandře Bullockové za roli ve sportovním dramatu Blind Side (Slabé místo), se kterou uspěla na Zlatých glóbech. Šance se dávají i Meryl Streepové za romantický film Julie a Julia či Hellen Mirrenové za sníměk The Last Station. Nominaci by mohla získat i dosud téměř neznámá Gabourey Sidibeová, která ztvárnila hlavní roli ve filmu Precious: Based on the Novel Push by Sapphire.

V užším výběru pro nominaci na nejlepší zahraniční film opět není český snímek. Velké naděje pro získání nominace i pro úspěch v samotném oscarovém klání si může dělat rakouský režisér Michael Haneke, jehož snímek Bílá stuha už získal Zlatý glóbus a stal se nejlepším evropským filmem. Mezi vybraných devět snímků, z nichž vzejdou nominované, se dostal například argentinský thriller El Secreto de Sus Ojos, australské drama Samson & Delilah, bulharský snímek The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner či kazašské drama Kelin.

Nominace na letošní ceny Oscar oznámí v úterý v losangelském sídle akademie spolu s jejím prezidentem Tomem Sherakem herečka Anne Hathawayová. Samotné ceny se pak budou v Los Angeles předávat 7. března, ceremoniál budou společně moderovat herci Alec Baldwin a Steve Martin.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.