Jakubisko očima Jakubiska

27. 5. 2008 - 12:05 | Téma | red

Jakubisko očima Jakubiska zdroj: tisková zpráva

Režisér Jakubisko se letos dožívá 65 let. Bouřlivák Juraj Jakubisko (nar. 30. 4. 1938) je mezinárodně uznávaná osobnost

Jakubisko_Lucerna_2003

Bouřlivák Juraj Jakubisko (nar. 30. 4. 1938) je mezinárodně uznávaná osobnost. Jakubiskova tvorba byla poměrně často oceněna v podobě vyznamenání a festivalových cen, z nichž asi pro něj nejvýznamnější je slovenskými kritiky udělená cena Nejlepší slovenský režisér 20.století. Kdysi se jako „enfant terrible slovenského filmu“ musel potýkat s velkými problémy. Již jeho autobiografický debut Kristove roky (1967) si přehazovali funkcionáři. Nicméně prestižní zahraniční ocenění mu umožnilo ihned začít realizovat v zahraniční koprodukci film Zbehovia a pútnici (1968), kde poprvé uplatnil své malířské vidění jako kameraman. V průběhu natáčení došlo k invazi „spřátelených armád“ do Československa, což Jakubisko pohotově zakomponoval do jedné ze tří povídek vyprávějících o třech světových válkách. Film, který dodnes patří k vrcholům slovenské kinematografie, opět získal vysoké ocenění ve světě, avšak byl brzy stažen z kin a dokonce se ztratil i negativ - a tak se zdálo, že již nikdo nebude moci obdivovat jeho experimentální barevnost. Teprve po několikaletém intenzivním pátrání se v zahraničním archivu našel negativ a první kopii vzniklou po 33 letech spatří právě návštěvníci přehlídky.

Jakubisko_Lucerna_2003
[Vtáčkovia, siroty a blázni]

I další koprodukční film Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) v němž se odráží šílenství doby, ještě stačil zabodovat v zahraničí, ale pak spolu s tím předchozím putoval na třicet let do trezoru. Třetí díl zamýšlené trilogie – ještě víc naplněný dobovou symbolikou – Dovidenia v pekle, priatelia, byl cenzurou zastaven a mohl být dokončen až roku 1990. Nastupující normalizátoři umožnili Jakubiskovi natočit jen krátké zakázkové filmy Stavba storočia (1973), Omnia vyváža (1975) a Bubeník červeného kříža (1977). Několik set kopií posledně jmenovaného snímku díky UNESCO obletělo celý svět a zahraniční ocenění umožnila režisérovi návrat do hraného filmu. Ideologicky zatížený scénář, který mu byl nabídnut, však Jakubisko radikálně přepracoval, a tak film Postav dom, zasaď strom (1979) opět politicky narazil. Určitým odlehčením v jeho tvorbě pak je komedie Nevera po slovensky (1980).

Jakubisko_Lucerna_2003
[Nejasná zpráva o konci světa]

Návrat ve velkém stylu znamenala Tisícročná včela (1983), takřka omamně působící sága o třech generacích jedné rodiny. Snímek, jenž mj. zvítězil v anketě o nejlepší film 80.let, byl oceněn několika zahraničními festivaly. Ve felliniovském duchu natočená pohádka Perinbaba (1985) – s G. Masinovou v hlavní roli – opět oběhla mnoho světových festivalů. Po komerčněji pojatém hororu Pehavý Max a strašidlá (1987) se tvůrce vrátil ke zdrojům své poetiky v příběhu z poválečných let Sedím na konári a je mi dobre (1989).

Po pádu totalitního režimu Jakubisko natočil nejprve muzikál Takmer ružový príbeh (1990), v němž se prolíná realita s pohádkou. Následující dobová komedie Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992) odráží chaos po pádu totality na příběhu lidí horečně toužících po zbohatnutí. Film je nyní uváděn v režisérem upravené verzi se zvukem Dolby Stereo. Zatím posledním realizovaným projektem Juraje Jakubiska je Nejasná zpráva o konci světa (1997), s níž současně vznikla šestidílná televizní verze. Vedle motivu Nostradamem předvídané budoucnosti se tu objevuje řada typických témat ze starších filmů režiséra. Film byl pozván na více než šedesát světových festivalů a vedle čtyř Českých lvů si odnesl ceny z Kanady, Itálie a USA.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.