Jaká byla 33. LFŠ

30. 7. 2007 - 17:25 | Téma | red

Jaká byla 33. LFŠ zdroj: tisková zpráva

Letošní Letní filmová škola, již 33. v pořadí, proběhla od 20. do 29. července 2007 v Uherském Hradišti obvyklým způsobem

LFŠ 2007 Hvězda Letošní Letní filmová škola, již 33. v pořadí, proběhla od 20. do 29. července 2007 v Uherském Hradišti obvyklým způsobem. Vedle bohaté nabídky filmů mohli návštěvníci LFŠ navštívit i doprovodný program koncertů, výstav či workshopů (doprovodný program byl i pro neakreditované návštěvníky). Počasí se celkem vydařilo, po počátečních vedrech krátce zapršelo a další dny již bylo slunečné počasí s přijatelnými teplotami, které i v některých neklimatizovaných sálech umožnily snesitelný pobyt. Ve dne v noci bylo v místech projekcí a dalších akcí živo.

LFŠ 2007, Uherské Hradiště Hosté přijeli tentokrát hlavně z Čech, Slovenska a kavkazských republik. Nejexkluzivnějšími zahraničními návštěvníky byli režisér Hector Babenco z Brazílie a Fin Mika Kaurismäki, který již řadu let v Brazílii žije. Režiséři Krauze a Stuhr z Polska se omluvili, částečně je zastoupil tradiční návštěvník LFŠ Krzysztof Zanussi. Většina projekcí LFŠ byla uváděna lektory. K brazilským a kavkazským filmům, jež letos v programu převažovaly, mohli diváci vyslechnout vesměs úvody hostů, stejně tak k českým filmům. Zajímavá byla sekce Ceny Jeana Viga, kterou dramaturgicky připravila a uváděla dcera J. Viga Luce Vigo.

LFŠ 2007 Z besed o distribuci filmů a klubovém hnutí v zemích Visegrádu nevyplynuly jednoznačné závěry. Filmové kluby mají budoucnost v době elektronických médií poněkud nejistou a jejich úspěšnost může podpořit atraktivnější program. Je ale obtížné vypůjčovat staré archivní snímky, což byl dříve tradiční způsob práce filmových klubů. Nabízejí se zhruba dvě cesty: buď větší semknutí s oficiálními kulturními institucemi zabývajícími se kinematografií (archivy, ministerstvy kultury apod.), jako je tomu na Slovensku, nebo naopak liberalizace distribučních zdrojů, v praxi tedy půjčování snímků od více různých distributorů. Otevřenou zůstává otázka digitalizace promítání ve filmových klubech.

LFŠ 2007, Měšťanská beseda Protože letos nebylo možné promítat v příjemném prostředí Slováckého divadla, zastoupily je projekce na Zimním stadionu a v Měšťanské besedě, tato prostředí ale postrádala divácký komfort. O něco příjemnější byla účast na představeních letních kin. V Klášterním nádvoří se událo představení, o které byl zájem bezpochyby největší – předpremiérová projekce Simpsonových ve filmu.

Letošní LFŠ se profilovala větším množstvím projekcí filmů z DVD než v předchozích ročnících (objevily se výjimečně i projekce z VHS a formátu DiviX). Tradiční bolestí jsou potíže s výpůjčkami vzácnějších filmových kopií z Národního filmového archivu v Praze. Úspěchem proto bylo uvedení jediného českého „kavkazského“ filmu Jana Schmidta Kolonie Lanfieri – z širokoúhlé kopie s polskými titulky... Režisér Schmidt před projekcí zajímavě hovořil o obtížích natáčení tohoto koprodukčního filmu v kavkazských horách v srpnu 1968.

LFŠ 2007 Obsáhlý mnohosetstránkový katalog LFŠ 2007 je cenný (přes občasné věcné či pravopisné chyby) množstvím záznamů o exotických filmech, vídaných v České republice jen velmi zřídka nebo vůbec ne. Jako samostatná brožura vyšla zasvěcená studie o brazilském filmu a jeho historickém vývoji.

LFŠ vydala spolu s mediálním partnerem časopisem RESPEKT dva DVD-ROMy se záznamy z minulých ročníků LFŠ. Na jednom je jako hlavní náplň koncert skupiny Pandurango, na druhém snímek Karla Slacha Klubáci a školáci. Doplňují je rozhovory s hosty LFŠ (např. J. Cleese, T. Gilliam...), ukázky znělek a plakátů LFŠ.

LFŠ 2007, S. Paradžanov Z doprovodných akcí byla asi nejcennější výstava výtvarných prací Sergeje Paradžanova (koláže, fotografie, kresby) v Redutě. Příjemné posezení se slováckými písničkami Zpěvy starého světa nabídlo Slovácké muzeum ve čtvrtek 26. července, zazpívala je v souladu s tématem LFŠ především starší generace profesionálních i lidových umělců z regionu, i hosté ze Slovenska. Mladé návštěvníky zaujala mimo jiné i Digitální filmová škola.

Při slavnostním zahájení v sobotu 28. července byla vyhlášena témata LFŠ na příští rok: Film a magie, Egyptská kinematografie a Zlatá šedesátá, tj. československé filmy z období tzv. nové vlny. 34. ročník LFŠ proběhne od 25. července do 3. srpna 2008 v Uherském Hradišti.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.