Jak vznikal film ...a bude hůř!

22. 2. 2007 - 14:55 | Téma | red

Jak vznikal film ...a bude hůř! zdroj: tisková zpráva

Motto filmu: Proto vy jste tak nešťastný, věčně vožralí, smějete se normálním lidem, ale přitom jim závidíte, když už nic, tak aspoň tu lásku

Motto filmu:

Proto vy jste tak nešťastný, věčně vožralí, smějete se normálním lidem, ale přitom jim závidíte, když už nic, tak aspoň tu lásku. Podívejte se na sebe, co jste – chudáci, ubožáci, pivní žoky, který se na nic jinýho nezmůžou, než na vopici a na nadávky na režim, kterej vás prej zkazil, jak říkáš, ale houby vás zkazil, vy byste byli stejně ubohý za jakýhokoliv režimu, vám to tady vlastně moc vyhovuje, aspoň to máte čím vokecat, blbci.

Předlohou Pelcův úspěšný román

Román Jana Pelce ...a bude hůř dosáhl během posledních patnácti let na Českou republiku nebývalého nákladu (více než 120 000 kusů). Román se stal kultovním a zásadně ovlivnil několik generací. Předlohou filmu je část Děti ráje, která vyšla první (ještě v exilovém nakladatelství Svědectví 1983). Popisuje konflikt hrdiny románu Olina a jeho přátel s konzumní společností, která jim nabízí leda pronásledování policií a snaží se je násilím změnit k ideálu měšťáctví. Příběh se odehrává v severních Čechách v krajině povrchových dolů, elektráren, paneláků. Důležitým prvkem je hudba osmdesátých let. Výrobu filmu podpořil Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a také Třinecké železárny. Tvůrci se rozhodli zatím vynechat klasickou distribuci v multikinech a soustředit se na kluby, hudební festivaly a hospody. Proto byl film natočen na 16mm černobílý inverzní film a bude promítán z 16mm projektorů (projekci lze objednat).

Producent filmu Čestmír Kopecký

Předlohou je stejnojmenná předloha Jana Pelce "...a bude hůř" konkrétně její část " Děti ráje" Proč jste si vybral právě ji?

Málokdy se vám stane, že se setkáte s literární prvotinou, která ve vás vzbudí tak silné emoce. A nebyl jsem sám, vzrušilo to i další čtenáře, kritiky a nakonec to vyvolalo slavný konflikt tří filosofů (E. Kohák, I. Jirous, I. Sviták). V době, kdy ještě Česká televize chtěla a mohla – někdy v roce 1993, jsem oslovil Honzu Pelce. Řekl mi: To ti nedovolí, udělej raději Dějiny bigbítu. Po více než deseti letech mi zavolal, že Petr Nikolaev ho oslovil a jestli se nechceme spojit, to už jsem jako soukromý nezávislý producent mohl dělat, co se mi zlíbí. Trvalo to ale skoro tři roky než jsme dali dohromady peníze na natočení.

Petr Nikolaev Režisér filmu Petr Nikolaev

Většinu štábu tvořili studenti. Jak se s nimi spolupracovalo?

Film se dával dohromady s velkým nadšením. Ty lidi se scházeli jako sedm statečných. Řada z nich to dělala poprvé, ale nezkušenost byla nahrazována motivací a touhou. Bylo to moje nejtěžší a zároveň nejkrásnější natáčení. Pro všechny zúčastněné to byl trip, na který do smrti nezapomeneme.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.