Jak vznikal film Nepohodlný

21. 10. 2005 - 11:40 | Téma | red

Jak vznikal film Nepohodlný zdroj: tisková zpráva

Nepohodlný je příběh kombinující dobrodružství, politické machinace a emoce. Režisér Fernando Meirelles v něm využívá farmaceutického průmyslu a možnosti natáčet v Keni

Nepohodlný je příběh kombinující dobrodružství, politické machinace a emoce. Režisér Fernando Meirelles v něm využívá farmaceutického průmyslu a možnosti natáčet v Keni. Film Nepohodlný je však také velmi originálním milostným příběhem; muž, který si vzal mladší ženu a teprve potom, co ona umírá, si uvědomuje, že ji opravdu miluje a vydává se ji opravdu poznat.

Postava Tessy Quayleové vychází ze skutečného života. John le Carré se nechal inspirovat vášnivou aktivistkou a neúnavnou charitativní pracovnicí jménem Yvette Pierpaoliová. Snímek jí byl věnován a John ji popisuje slovy „žila a zemřela v zatracení“. Yvette Pierpaoliová zemřela v roce 1999 ve věku šedesáti let spolu se dvěma dalšími kolegy a řidičem během autonehody v Albánii. Tehdy byla Yvette členkou Refugees International (společnost pro uprchlíky). Toto povolání si zvolila již v devatenácti letech, kdy opustila rodnou Francii. Carré se s ní setkal v polovině sedmdesátých let. Již během jejich první schůzky si Carrého získala. Carré vzpomíná:

„Vše, co dělala, mělo důvod. A ten důvod, jak jste hned zjistili, byl naprosto neobchodovatelný. Potřeba získat jídlo a peníze pro hladovějící, léky pro nemocné, úkryt pro lidi bez domova, dokumenty pro lidi bez státní příslušnosti... Zvolila si tu nejsvětější cestu, kterou si umíte představit. Vykonávat zázraky... A ačkoli je Tessa věkem, povoláním i národností odlišná od Yvette, jsou její závazky vůči chudé Africe, a zejména tamějším ženám vybrané naprosto vědomě. Vycházejí z Yvettina příkladu.“
– "The Constant Muse," The Observer, 25. února 2001.

Když roku 2000 četl britský filmař Simon Channing Williams zkušební výtisk Nepohodlného, napsal dopis autorovu právnímu zástupci Michaeli Rudellovi. V dopise žádal o producentská práva potřebná k natočení románu. Po dokončení castingu a veškerých příprav, probíhajících na přelomu roku 2004 a 2005, se začalo v květnu konečně natáčet. Natáčení probíhalo na mnoha místech Berlína a Londýna. Na začátku června se štáb přesunul do Keni, kde se dva měsíce natáčelo převážně v Nairobi, ale i v dalších částech země, což bylo možné teprve po jednání producenta Simona Channinga Williamse s vládou.

Úplně první scény z Nairobi se natáčely v příměstské restauraci Lord Errol, která nese jméno notorického sukničkáře, o němž pojednával film s názvem White Mischief (režie Michael Radford, 1987) natáčený také v Keni. Další scény se natáčely například v nemocnici Pumwani, márnici Nairobi City, nemocničních archivech Kenyatta, leteckém hangáru Wilson Airport, na golfovém hřišti v Karenu, atd.

Štáb musel nejprve jednat s vůdci každé komunity a ti pak vysvětlili ostatním, proč tam filmaři jsou a jak jim to může být prospěšné. V různých oblastech zaměstnali okolo 2000 místních obyvatel. Díky podpoře Vysokého komisaře Edwarda Claye a vládních úředníků měli herci možnost setkat se s lidmi z Vysokého komisařství, navštívit jejich domy, aby si dokázali představit, jak žijí, a navíc poobědvali s diplomaty pracujícími v Keni.

Keňská vláda byla k filmařům pozoruhodně ochotná. Raphael Tuju, ministr informací a komunikace, řekl: „Nepohodlný je ke Keni kritický. Je nepochopitelné, že ministerstvo natočení filmu povolilo a podpořilo. Jsem si ale jistý, že kdybychom tento projekt nepodpořili, byl by snímek natočen jinde...“

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.