Jak v Dánsku oživili Ošklivé kačátko

2. 1. 2007 - 15:54 | Téma | red

Jak v Dánsku oživili Ošklivé kačátko zdroj: tisková zpráva

INSPIRACE: Na počátku všeho byla pohádka Ošklivé káčátko Christiana Andersena, ve které se z ošklivého káčátka, které nikdo nemá rad, po mnohých strastech najednou vyklube nádherná labuť

INSPIRACE:

Na počátku všeho byla pohádka Ošklivé káčátko Christiana Andersena, ve které se z ošklivého káčátka, které nikdo nemá rad, po mnohých strastech najednou vyklube nádherná labuť. Nejde o přepis původní pohádky, ty byla opravdu pouze inspiraci. Tohle je moderní příběh plný humoru, i suchého, až anglického, ale i drsného. Dánský režisér Karsten Kiilerich, v rozhovoru pro Film#46, o filmu řekl: „Začali jsme tam, kde Christian Andersen skončil.“

SYNOPSE:

Životem utužený podvodník Ratso (pochopitelně v krysí podobě) se spřátelí s ošklivým káčátkem, které má neobvyklý talent. Ratso je nepoctivý cesťák, toužící prorazit a vydělat velké prachy ve světe showbusinessu. Místo toho skončí na farmě, kde se stará se o neobvykle velké vejce. Netuší, že je to počátek krásného přátelství. Když se z vajíčka vylíhne nepohledný opeřenec, Ratso ho promptně pojmenuje Ugly (Ošklivák) a neochotně se stane jeho otcovským vzorem. Není to žádný něžný tatínek, je to pořád Ratso, který kouká kde se co dá trhnout. Ale tohle také není obyčejné káčátko, je to káčátko s takovým talentem, že pokaždé, když Ratso pohlédne na svého svěřence, roztančí se mu před očima dolarové bankovky a vidí před sebou krásnou budoucnost. S představou nekončících úspěchů, které mu nevinné mládě přinese, Ratso s Uglym opouští farmu a vydávají se na cestu. Potkají mnohé zvláštní a zábavné postavičky a možná naleznou úplně jiná bohatství než očekávali.

Nejprve chtěli tvůrci filmu zůstat v hranicích Andersenova příběhu, nakonec ale všechno přepracovali. „Bylo to příliš hutné,“ řekl režisér Kiilerich, „Přepisovali jsme to mnohokrát. Brzy jsme si uvědomili, ze káčátko musí dostat nějakého kamaráda, nebo nějaký jiný protipól, jinak se z té pohádky nedá udělat film. Tahle pohádka je vlastně deset stránek, na kterých každý káčátku ubližuje a ono se snaží nějak to vydržet a přežít, a teprve na poslední stránce je z něho krásná labuť. Je málo věcí tak depresivních. A tak jsem si pomyslel: můžeme z toho udělat komedii. ....Tenhle film je téměř ironický komentář pohádky, ale stejně si myslím, že jsme zachovali ducha Andersenova záměru. Aspoň si to říkám.“

PROVEDENÍ:

Tvůrci zkoušeli různé výrazové možnosti, včetně animovaných figurek filmovaných ve skutečném prostředí. Původně chtěli nechat hrát živá zvířátka podobná těm v Babe; animace by se omezila na mluvící ústa zvířátek. Místo téměř 12 milionů euro, na které zněl původní rozpočet, nakonec film nezískal ani celých šest. Film nakonec vznikl procesem 3D animace, stejně jako stejnojmenný televizní seriál (26 dílů uváděných v televizi s cílem přilákat diváky na film).

Film vznikl za pomoci Dánského filmového institutu a byl součástí dvoustého výročí narození Christiana Andersena. Neočekávejte sladké figurky a pohádkové tempo, spíše dynamický střih a obratnou animaci. Hrdinové jsou i sympatičtí, ale jde o velmi stylizované podoby zvířátek. Dánské dílny animovaného filmu jsou velmi osobité v charakterizaci, takže to nebude příběh Ošklivého káčátka z vašeho dětství, a ani romantická animace typu Tučňáků nebo Žraloka. Také Babe je něco jiného, než nyní uvidíte.

TVŮRCI:

Michael Hegner pochází z Dánska. Byl asistentem animátora dánského seriálu „Quark“, pak pracoval jako animátor a režisér v reklamě a televizních seriálech. Jeho prvním filmem byl Help! I’m a Fish (2000).

Karsten Kiilerich je také z Dánska. Byl jedním ze zakladatelů A.Filmu, největšího studia kresleného filmu v Dánsku. Režíroval mnohé kreslené seriály. Byl nominován na Oskara za krátký film When Life Departs (1997). Spolupracoval na scénáři Help!I’m a Fish.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.