Jak hodnotí ve světě: Indiana Jones a nástroj osudu je možná lepší průměr

29. 6. 2023 - 8:11 | Novinky | Adam Homola

Jak hodnotí ve světě: Indiana Jones a nástroj osudu je možná lepší průměr zdroj: Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Indiana Jones a nástroj osudu se na filmovém festivalu v Cannes se setkala s vlažnými ohlasy a tleskalo se tam spíš odcházejícímu Harrisonu Fordovi, než filmu.

Recenze kritiků, které následovaly po premiéře, byly už trochu jiné kafe. Mnozí recenzenti se domnívali, že film, přestože se snaží udržet odkaz série o Indiana Jonesovi, nesplnil očekávání. Magazíny Hollywood Reporter a Vanity Fair naznačily, že vyprávění postrádalo nadšení a zdálo se, že se potýká s obtížemi při realizaci, což vedlo k tomu, že výsledkem byl produkt, který působil spíše rutinně než osobitě.

Někteří kritici, jako například ti z TheWrap a Empire, však měli pozitivnější pohled, chválili Fordův výkon a uznávali nostalgickou přitažlivost filmu. Podle nich se filmu navzdory jeho četným a viditelným nedostatkům podařilo poskytnout důstojné rozloučení s postavou Indiana Jonese.

IndieWire nabídl spíše negativní pohled a považoval film za připomínku toho, že některé prvky minulosti je lepší nechat nedotčené.

zdroj: Lucasfilm

Celkově se zdá, že panuje shoda v tom, že ačkoli film měl své momenty, snažil se dostát standardům nastaveným předchozími díly série Indiana Jones. Obecně se chválí výkon starého, ale pořád charismatického Forda, který to ale všechno sám utáhnout nedokáže. A korunu tomu prý nasazují nepříliš hezké digitální triky, které jsou u blockbusteru s takovým zázemím jednoduše neomluvitelné.

Na závěr se stačí podívat na řeč čísel. Na serveru Metacritic má nový Indiana Jones hodnocení pouze 58 ze 100 a to na základě 40 recenzí. Uživatelské hodnocení tam v tuto chvíli ještě k dispozici není. Na serveru Rotten Tomatoes pak svítí červených 66 procent ze 100, na základě 157 recenzí, a to při průměrném ratingu 6,4 z 10. Očividně tak o průšvih nejde, ale dostat od takového týmu, s takovým rozpočtem a takové značky nakonec jen něco, co je možná mírně nadprůměrné?

Vlastní obrázek o kvalitách či nekvalitách filmu si můžete udělat už od dnešního dne. Idy má totiž premiéru právě dnes, 29. červena.

zdroj: Lucasfilm

Zdroje: The Hollywood Reporter , Spielegrotte , Metacritic , Vanity Fair , Empire Online , Indiewire , The Wrap

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.