Jak Dave Bautista překonal stereotypy: Nepravděpodobná cesta k hollywoodské smetánce

20. 10. 2023 - 16:45 | Téma | Adam Homola

Jak Dave Bautista překonal stereotypy: Nepravděpodobná cesta k hollywoodské smetánce zdroj: Foto: Netflix

Dave Bautista, rodným jménem David Michael Bautista Jr., prošel mimořádnou kariérní proměnou, která ho dovedla z wrestlingového ringu až na hollywoodské červené koberce.

Zpočátku se Bautista proslavil jako profesionální wrestler pod hlavičkou WWE, kde dosáhl několika mistrovských titulů a značného uznání. Jeho ambice však sahaly daleko za hranice wrestlingového ringu.

Bautistův vstup do herectví nebyl jednoduchý a stejně jako mnoho jiných, kteří mění kariéru, čelil mnoha výzvám. Navzdory počáteční skepsi kritiků i diváků vytrvale zdokonaloval své řemeslo a vydržel u toho tak dlouho, až to přineslo své ovoce. Začínal s menšími rolemi a postupně si vysloužil příležitost podílet se na filmech, které nabízely nejen větší zviditelnění, ale také možnost předvést svou hereckou všestrannost.

Velký zlom přišel, když byl obsazen do role Draxe Ničitele v sérii Strážci Galaxie. Tato role, v níž se snoubila jeho impozantní fyzička i nečekané komediální načasování, byla zlomová. Z wrestlera, který se stal hercem bojujícím o uznání, se díky ní stal skutečnou hvězdou, kterou bylo těžké ignorovat. Po této klíčové roli se Bautista soustavně objevoval v prestižních filmech, čímž si upevnil status hollywoodského herce, který je zárukou kvalitního výkonu a do jisté míry i komerčního výdělku.

Počátky kariéry

Po velmi úspěšném působení v WWE, kde získal řadu titulů a stal se známým, se Bautista rozhodl věnovat herectví. Nešlo o pouhý rozmar, ale o promyšlený krok, který odhalil jeho touhu po tvůrčím rozmachu. Svět herectví se však od profesionálního wrestlingu značně liší, a to jak z hlediska dovedností, tak z hlediska vnímání veřejností. Bautista se musel zorientovat nejen v novém oboru, ale také bojovat s typizací, která často postihuje sportovce přecházející do umělecké branže.

Zpočátku Bautista přijímal role, které byly přirozeným pokračováním jeho wrestlingové postavy. Jeho filmový debut přišel v roce 2006 s rolí ve filmu Relative Strangers, ale teprve když se objevil ve filmech jako Muž se železnou pěstí a Riddick, začal získávat na popularitě. Tyto první role sice využily jeho fyzickou impozantnost, ale sotva naťukly to, co může jako herec nabídnout. Recenze byly smíšené a příležitostí ke komplexnějším rolím bylo málo. Pro někoho menšího by to mohlo být dostatečně odrazující, aby to odůvodnilo návrat do známějšího světa wrestlingu, ale Bautista to považoval za součást procesu.

Navzdory problémům toužil po hereckém růstu a za tímto účelem navštěvoval kurzy herectví a hledal role, které by mu mohly nabídnout víc než jen platformu pro předvádění jeho fyzických schopností. Každá role se pro něj stala odrazovým můstkem, každé představení příležitostí učit se a zlepšovat. Jeho tvrdá práce se začala vyplácet, když získal roli Draxe Ničitele ve Strážcích Galaxie, která se stala zlomovým okamžikem v jeho kariéře. Role sice vyžadovala, aby využil svou fyzickou zdatnost, ale zároveň mu nabídla příležitost předvést překvapivý komediální talent a umožnila mu vymanit se ze škatulky, do které se ho mnozí snažili zařadit.

Bautistova raná kariéra je důkazem síly vytrvalosti a ochoty růst. Jeho cesta odráží nejen změnu profese, ale také vývoj jeho umělecké tvorby a odhaluje mnohostranný talent, který je schopen více, než mu bylo zpočátku přisuzováno. Zápasy v jeho hereckých začátcích ho formovaly a jeho růst díky těmto výzvám je důležitou součástí jeho příběhu, který se stále rozvíjí, protože přijímá stále rozmanitější a náročnější role.

Strážci Galaxie

zdroj: Falcon

Role Draxe Ničitele ve Strážcích Galaxie znamenala pro Davea Bautistu významný zlom v jeho herecké kariéře. Před touto rolí byl Bautista obsazován především do projektů, které zdůrazňovaly spíše jeho fyzické přednosti než jeho schopnost vyjádřit jemné emoce nebo komediální prvky. V roli Draxe však dostal příležitost předvést širší škálu svých uměleckých schopností, včetně komediálního načasování a emocionální hloubky.

Postava Draxe je komplexní, s tragickou minulostí, která zahrnuje ztrátu rodiny, což z něj dělá postavu toužící po pomstě. Zároveň Draxův doslovný výklad jazyka poskytuje v průběhu filmů četné komediální momenty. Bautista tyto dva aspekty své postavy účinně vyvažuje. Jeho výkon dokázal vyvolat soucit s Draxovou tragickou minulostí a zároveň pronést hlášky, které se staly jedněmi z nejpamátnějších komediálních momentů série. Hlášky jako „Nic mi nepřelétne přes hlavu. Moje reflexy jsou příliš rychlé, chytil bych to,“ se staly kultovními, a to především díky Bautistově stoickému podání.

Bautistovo ztvárnění Draxe si získalo široké uznání diváků i kritiků. Před Strážci Galaxie byl Bautista často vnímán optikou své wrestlingové kariéry; film mu však umožnil vymanit se z typizace, která do té doby omezovala jeho role. Komerční a kritický úspěch filmu - a Bautistova role v něm - mu otevřel cestu k dalším příležitostem, včetně pokračování v roli Draxe v následujících filmech Marvel Cinematic Universe, jako jsou Avengers: Infinity War a Avengers: Endgame. Jeho role v těchto masivních filmech nejen prodloužila jeho působení v roli Draxe, ale také ho postavila po bok nejvýznamnějších hollywoodských herců, čímž ještě více legitimizovala jeho místo v branži.

Význam této role je zřejmý při zkoumání jeho další filmografie. Po Strážcích Galaxie byl Bautista obsazován do rozmanitějších a podstatnějších rolí, včetně významných rolí ve filmech jako Spectre, Blade Runner 2049, nebo třeba Duna. Tyto role ukázaly, že se dokáže prosadit v různých žánrech a po boku zavedených herců, což dále posílilo jeho všestrannost a přitažlivost.

Celkově lze říci, že role Draxe Ničitele ve Strážcích Galaxie byla pro Davea Bautistu klíčovým momentem v jeho kariéře. Poskytla mu příležitost ukázat, že není jen jednorozměrným hercem, ale někým, kdo je schopen zvládnout mnohotvárnou roli vyžadující emocionální hloubku i komediální talent. Vliv na jeho kariéru byl zásadní, což vedlo k většímu množství rolí a k upevnění jeho postavení všestranného, dobře prodejného herce v Hollywoodu.

Blade Runner 2049

zdroj: Vlastní

Dave Bautista se ve filmu Blade Runner 2049 ujal role Sappera Mortona, postavy, která má na plátně poměrně málo času, ale jejíž význam pro příběh je nezpochybnitelný. Navzdory krátkosti svého výstupu Bautista svým ztvárněním Sappera Mortona udává emocionální a tematický tón filmu, ilustruje vnitřní konflikt postavy a přispívá ke komplexní tapiserii univerza Blade Runnera.

Morton je replikant Nexus-8, který žije v utajení a nese tíhu existenciálních otázek o identitě, účelu a smrtelnosti - ústředních témat série Blade Runner. Během několika minut na plátně se Bautistovi podařilo vyjádřit množství emocí: vzdor, únavu a tlumenou formu existenciálního zoufalství. Jeho interakce s důstojníkem K, kterého hraje Ryan Gosling, je plná napětí a podtextu. Dalo by se poukázat na konkrétní momenty, jako je tichá rezignace v jeho očích, když si uvědomí, že svému osudu nemůže uniknout, nebo přídech v jeho hlase, když říká: „Nikdy jste neviděl zázrak,“ což je věta, která předznamenává významné dějové prvky a témata.

Bautistův výkon připravuje půdu pro film Blade Runner 2049 tím, že diváky okamžitě vtáhne do etických a morálních dilemat, která chce film zkoumat. Setkání Sappera a důstojníka K slouží jako mikrokosmos širších otázek autonomie, lidskosti a etiky stvoření života jen proto, aby si ho člověk podmanil. Navíc slouží jako akční sekvence, která diváky vtáhne do děje filmu.

Navzdory omezenému času na plátně si Bautistova role získala pozornost pro svou hloubku a komplexnost. Výkon ukázal, že Bautista dokáže účinně přispět i v rolích, které vyžadují nuancovanou formu vyprávění, a znovu tak prokázal svou schopnost přizpůsobit se a podat výkon v různých žánrech a vyprávěcích strukturách. Jeho práce ve filmu Blade Runner 2049 následně vedla kritiky i diváky k tomu, aby ho vnímali jako herce schopného zvládnout více než jen akční role, což dále zpestřilo jeho portfolio a otevřelo mu možnosti přijmout v budoucnu ještě rozmanitější role.

Shrnuto a podtrženo, role Davea Bautisty v roli Mortona ve filmu Blade Runner 2049 byla sice krátká, ale měla zásadní vliv na film i jeho kariéru. Svým vybroušeným výkonem dokázal dodat úvodní sekvenci filmu vrstvy složitosti a účinně tak připravit emocionální a tematickou půdu pro zbytek příběhu. Tato role byla dalším milníkem v jeho herecké kariéře a svědčí o jeho hereckém rozsahu a všestrannosti.

Duna

zdroj: Warner Bros.

Dave Bautista se v Duně vžívá do role Glossu Rabbana, postavy symbolizující brutalitu a bezohlednost rodu Harkonnenů. Jeho postava, známá jako „Bestie Rabban“, je příkladem despotického režimu, který se snaží ovládnout pouštní planetu Arrakis a její cennou surovinu, koření. Přestože se jedná o vedlejší postavu, Bautistovo ztvárnění Rabbana nabízí mnohovrstevnatý výkon, který obohacuje strukturu filmu a dodává antagonistickému rodu Harkonnenů hloubku.

Ve filmu Duna není Rabban pouhým surovcem; je to postava, která se zmítá v machinacích ambicí své vlastní rodiny, zejména ve stínu svého strýce, barona Vladimíra Harkonnena. Bautista vtiskl Rabbanovi jistou vážnost a vykreslil tuto postavu jako něco víc než jen jednorozměrného padoucha. Jeho interakce s baronem například vykreslují složitou rodinnou dynamiku, která vypovídá o vnitřní politice rodu Harkonnenů. Ve chvílích dialogů, například když mu je svěřena vláda nad Arrakis, se v Bautistově Rabbanovi mísí dychtivost dokázat své schopnosti s opatrností, protože si je vědom, že každý jeho krok je pod drobnohledem jeho mazanějších příbuzných.

Jedním z pozoruhodných aspektů Bautistova ztvárnění je jeho fyzická stránka. Ačkoli Rabban rozhodně nahání strach, Bautista se vyhýbá tomu, aby z něj udělal pouhou karikaturu svalů a zloby. Místo toho vnáší do svých pohybů a výrazů kontrolovanou intenzitu, ať už dohlíží na těžbu koření, nebo vydává příkazy. Tato jemnost dodává Rabbanově hrozbě vrstvu uvěřitelnosti a činí z něj v rámci širšího záběru filmu přesvědčivější postavu.

Kritikou byl Bautistův výkon oceněn pro svou schopnost vyjádřit složitost postavy, která by mohla být snadno odmítnuta jako pouhý poskok. Přispívá tak k širšímu tématu filmu, kterým je moc, korupce a morální nejednoznačnost, jež je často provází, což ještě více umocňuje filmový zážitek. Ačkoli se Duna může pochlubit hvězdným obsazením a je plná složitých postav, Bautistovo ztvárnění Rabbana obstálo na jedničku, což podtrhuje jeho schopnost hrát složité role a upevňuje jeho pověst všestranného herce.

Glass Onion

zdroj: Netflix

Bautistův výkon v Glass Onion je leckdy popisován jako směs mírnosti a hyperagresivity, která nejenže využívá jeho impozantní fyzickou postavu ke komediálnímu efektu, ale také přispívá k zastřešujícímu příběhu záhadné vraždy. Jeho ztvárnění udržuje diváky v napětí ohledně skutečné povahy jeho postavy, což je v mysteriózním žánru zásadní prvek.

Bautistův vybroušený výkon v roli Duka Codyho od počátku filmu udává tón nepředvídatelnosti. Jeho schopnost oscilovat mezi nesmělostí a přílišnou asertivitou udržuje diváky v napětí a napětí. To následně obohacuje rozvíjející se příběh a vytváří vrstevnatý zážitek, který umocňuje tajemství obklopující děj.

Bautistova interakce s ostatními postavami ve filmu, včetně hlavního hrdiny, navíc vytváří komplexní vyprávěcí síť, která žene příběh kupředu. Jeho výkon nejenže vyniká, ale také doplňuje herecký ansámbl a dodává celkovému příběhu filmu jedinečnou příchuť.

Zajímavým aspektem Bautistovy role v Glass Onion je to, jak se odchyluje od typických akčně zaměřených postav, které ztvárnil v minulosti. Místo toho, aby Bautista těžil z rolí zaměřených na akci, volí náročnější postavu plnou vrstev, čímž ukazuje svou všestrannost a snahu se herecky vyvíjet.

Jeho výkon dodává filmu jedinečný rozměr, obohacuje vyprávění a udržuje diváky v napětí při sledování rozvíjející se záhady. Bautista svým vybroušeným herectvím a dobře zvládnutým charakterovým obloukem významně přispívá k úspěchu filmu a ukazuje svou schopnost překonat škatulku akčního hrdiny, což znamená pozoruhodný bod v jeho herecké kariéře.

Všestrannost

Důležitým aspektem herecké kariéry Davea Bautisty je jeho všestrannost, která ho odlišuje od mnoha herců přecházejících z jiných oblastí zábavy, například z profesionálního wrestlingu. V průběhu let Bautista účinně předvedl svůj herecký rozsah tím, že se ujal různých rolí, které zahrnují různé žánry včetně komedie, dramatu a akce.

V oblasti komedie je ukázkovým příkladem jeho role Draxe Ničitele ve Strážcích Galaxie. Ačkoli má postava tragickou minulost a intenzivní motivace, je to právě Draxův často nechtěný humor, který si krade scény pro sebe. Bautistův „mrtvolný“ projev a dokonalé načasování přispívají k mnoha komediálním vrcholům filmu a dokazují jeho schopnosti v tomto žánru.

Stejně přesvědčivý je i jeho výkon v dramatu. Filmy jako Blade Runner 2049 nabídly Bautistovi možnost prozkoumat ponuřejší, introspektivní role. Jako Morton podává vybroušený výkon, který přispívá k emocionálně nabitému úvodu filmu a udává tematický tón zbytku příběhu. O jeho dramatických schopnostech vypovídá i role ve filmu Hotel Artemis, kde hraje zdravotníka Everesta v nemocnici pro zločince. Jeho výkon se vyznačuje silným smyslem pro morálku a zranitelnost, což dále ukazuje na jeho herecký rozsah.

zdroj: Global Road Entertainment

Bautista exceluje také v akčních rolích, ale ne pouze jako svalnatý vymahač. Filmy jako Spectre, kde hrál pana Hinxe, fyzicky impozantního, ale také pozoruhodně schopného zabijáka, dokazují, že dokáže do akčních scén vnést prvek jemnosti. Naopak jeho výkon v survival thrilleru Bushwick ukazuje, že je schopen zvládnout akční role zasazené do reálného prostředí, což jeho akčním kvalitám dodává další rozměr.

Ve filmu Duna jeho ztvárnění Glossu Rabbana přidává do jeho repertoáru další vrstvu, v níž se mísí prvky dramatu a akce a zároveň nabízí komplexní, vícerozměrnou postavu, která slouží jako rozhodující prvek antagonistických sil filmu. Jeho schopnost pohybovat se v této roli mezi fyzickým zastrašováním a emocionální hloubkou dále podtrhuje jeho všestrannost.

Shrnuto a podtrženo, Dave Bautista účinně dokázal, že se neomezuje na jediný žánr nebo typizovanou roli. Jeho práce v komedii, dramatu a akci, kde často tyto prvky mísí v rámci jedné postavy, svědčí o jeho hereckém rozsahu a přizpůsobivosti. Tato všestrannost obohacuje nejen jeho individuální výkony, ale je také cenným přínosem v hereckých ansámblech, protože mu umožňuje vyniknout i v prostředí zkušených herců.

Umělec

Závěrem lze říci, že cesta Davea Bautisty od profesionálního wrestlingu k hollywoodské hvězdě je příkladným příběhem všestrannosti, přizpůsobivosti a uměleckého růstu. Přechod z wrestlingového ringu na stříbrné plátno není nic jednoduchého, ale Bautista tuto cestu zvládl s grácií, která se vymyká očekávání. Nejenže se mu podařilo prosadit se ve vysoce konkurenčním odvětví, ale také prokázal svou schopnost přijmout širokou škálu rolí, čímž se účinně vymanil ze stereotypů, které často typizují herce pocházející z netradičního prostředí.

Každý jeho výkon, ať už spadá do kategorie akční, dramatický nebo komediální, je důkazem jeho širokého rejstříku dovedností a ukazatelem jeho schopnosti přizpůsobit se různým formátům vyprávění a žánrům.

zdroj: Cinemart

Bautistův vliv na filmový průmysl navíc přesahuje jeho vlastní kariérní dráhu. Jeho úspěšný přechod od wrestlingu k herectví slouží jako průkopnický příklad pro další sportovce a baviče, kteří usilují o podobný krok. Jeho schopnost vtisknout i vedlejším postavám komplexnost přispívá k bohatosti filmů, na nichž se podílí, a pozvedá tak nejen svou roli, ale i celkovou kvalitu vyprávění.

Všestrannost Davea Bautisty v kombinaci s jeho odhodláním zdokonalovat své řemeslo z něj dělá jednoho z nejzajímavějších a nejdynamičtějších herců současného průmyslu. Jeho kariéra je příkladem uměleckého vývoje a ukazuje, že talent ve spojení s odhodláním a otevřeností k růstu dokáže překonat i ty nejzatvrzelejší stereotypy v oboru. Jeho rozmanitá filmografie se stále rozrůstá, jedno je však jisté: Bautista si ve světě filmu vydobyl jedinečné a trvalé místo.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.