Jacques Tati

9. 11. 2004 - 16:15 | Téma | red

Jacques Tati zdroj: tisková zpráva

Návraty velkého francouzského komika. Francie nikdy neměla nouzi o špičkové komiky (připomínám aspoň Bourvila, Fernandela nebo Louise de Funèse), ovšem výrazně autorských osobností na tomto poli bychom se dopočítávali daleko obtížněji

Francie nikdy neměla nouzi o špičkové komiky (připomínám aspoň Bourvila, Fernandela nebo Louise de Funèse), ovšem výrazně autorských osobností na tomto poli bychom se dopočítávali daleko obtížněji. Vedle Pierra Etaixe to byl především Jacques Tati.

Jacques Tati Můj strýček Pocházel z rodiny, v níž se z generace na generaci dědilo rámařství, ovšem mladý Jacques (narodil se 19. října roku 1907, podle některých údajů možná i 1908) přesáhl toto omezení. Věnoval se, dokonce profesionálně, sportu, a právě sportování bylo tématem jeho kabaretních skečů i prvních pokusů před filmovou kamerou. Když jsme později v jeho slavných komediích obdivovali nenapodobitelně klátivou chůzi, bylo obtížné přijmout představu, že tento svérázný pán kdysi provozoval ragby.

Tati několikrát vystoupil pod vedením jiných režisérů (např. Sylvie a fantóm, Ďábel v těle). Vesměs to byly nenáročné, drobnější role. To se již připravoval na samostatný vstup do filmařské branže, kdy hodlal sloučit scenáristiku, režii i herectví. Již věděl, že jeho údělem se stanou komedie - a to nikoli ledasjaké. Inspiraci hledal v němých groteskách, v upřednostnění situačního humoru před slovním, v zaujetí lyrickým náhledem. Samotné zpracování filmu pak jednoznačně sloužilo ke zvýraznění ústředního rysu, ojediněle propracovaného herectví.

Jacques Tati Svůj režijní debut Jede, jede poštovský panáček (1947) natáčel souběžně na černobílý i barevný materiál, avšak zpracování barvy se nevydařilo, takže snímek byl po dlouhá desetiletí dostupný jen v černobílém provedení. Teprve v polovině 90. let - již pro Tatiho smrti - vznikla restaurovaná barevná verze, ovšem se značně zúženým spektrem. Hrdinou příběhu je pošťák František, poblázněný amerikánskou rychlostí a dynamikou, ovšem šířící kolem sebe hlavně zmatky, zvláště, když se ocitne v pelotonu cyklistů. Zaujmou zde nápadité pantomimické studie hrdinova střetu s různými předměty (hrábě, stříkající hadice, plot aj.).

Světového uznání dosáhl Tati snímkem Prázdniny pana Hulota (1953). Zde poprvé přivádí na scénu zmatkářského pana Hulota, jemuž pak zůstává věrný i v dalších filmech. Tatiho smysl pro navozování komického efektu se rozšiřuje, ovšem stále se zachováním převahy situační komiky. Tati postupně přechází od malérů, týkajících se hrdiny samého, k důsledkům jeho počínání na okolí (aniž si vždy ochotný, bohorovný Hulot vůbec všimne, co vlastně způsobil). Čím více chce svým bližním pomáhat, tím více katastrof kolem sebe šíří.

Jacques Tati Prázdniny pana Hulota se staly vděčným předmětem pro mnoho vědátorů, kteří rozebrali kdejaký detail. Ale jen André Bazin postřehl důležitý aspekt: "Je příznačné, že jedinými půvabnými a přitom naprosto chápavými postavami ve filmu jsou děti. /.../ Pan Hulot je neudivuje, je též jejich bratr, vždy má na ně čas, stejně jako ony neví, co to je falešný ostych před hrou a výhodami požitku". To Tati potvrdil hned dalším filmem Můj strýček (1958), kde je Hulotovi spoluhráčem malý chlapec. Dočkáme se mnoha potměšilých klukovských her, do nichž se pan Hulot ochotně zapojuje. Pozornost je zacílena na stinné stránky moderního civilizačního pokroku: věčný smolař pan Hulot se potýká s moderními přístroji, které jej znovu a znovu udivují. Už pouhé vybavení bytu mu činí nepřekonatelné nástrahy. Tati do satirické kresby, která se vysmívá mondénní touze zbohatlíků "být in", začleňuje i zvukovou složku. Vždy s ní uměl pracovat, ale v Mém strýčku ji osamostatňuje, dodává jí vlastní významový rozměr - stačí sledovat symfonii nelibých zvuků při vcházení do domu, od samočinného otevírání vstupní branky až po kovově znějící kroky uvnitř bytu.

Jacques Tati ve filmu Playtime Film Můj strýček natočil Tati barevně, a takové jsou i jeho všechny následující tituly.V snímku Playtime (1967), který vyvolal rozporuplné ohlasy, dále rozšiřoval hulotovské téma: nechal postavit stavby ultramoderního města, zosobněného obrovitou prosklenou budovou, v níž ztracený hrdina odevzdaně bloudí.

Pan Hulot jede na výstavu (1970) je pak už pouhým dovětkem umělcovy kariéry, ne nepodobným osudu Chaplinovy Hraběnky z Hongkongu - také Tati již jen přihlíží, kudy se ubírají cesty filmové komedie. On sám již jen mechanicky, čím dál těžkopádněji opakuje osvědčené stereotypy, aniž by jim dokázal vdechnout přiměřené naivistické okouzlení, které pana Hulota vždy provázelo - a omezený divácký ohlas tomu odpovídalo. V roce 1973 ještěvznikl v Tatiho režii dokument Přehlídka, věnovaný slavnostnímu cirkusovému představení.

Jacques Tati byl sice uznáván za jednoho z největších francouzských umělců, avšak jeho další projekty již nikdo nechtěl financovat. Zemřel 5. listopadu 1982.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.